Zawias - Fazekas
Moderator: Pasza
- pajero.v60
-
- Kontaktowanie:
Zawias - Fazekas
Witam.
Czy ktoś ma namiary na gościa co robi ten zawias ?
http://rajdy4x4.pl/rajdy/2007/hungarian ... g_0107.jpg
będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Zawias - Fazekas
A co, chcesz sobie taki sprawićpajero.v60 pisze:Witam.
Pozdrawiam

Super Patrol Super 
Blue Jimny 1.3

Blue Jimny 1.3

- pajero.v60
-
- Kontaktowanie:
Cześć
Chciałbym wiedzieć do jakiego rozstawu kół jest to zrobione,jaki jest wieloklin w piaście i pod jakie przeguby jest zwrotnica,jakie są zaciski hamulcowe.
Co jest w zestawie i za ile?
Niestety zauważyłem że demontaż na stojącym aucie dolnego wahacza jest niemożliwe i ustawienie pochylenia koła spieprzone. Miśki to mają lepiej zrobione.
Dzięki
poz
Chciałbym wiedzieć do jakiego rozstawu kół jest to zrobione,jaki jest wieloklin w piaście i pod jakie przeguby jest zwrotnica,jakie są zaciski hamulcowe.
Co jest w zestawie i za ile?
Niestety zauważyłem że demontaż na stojącym aucie dolnego wahacza jest niemożliwe i ustawienie pochylenia koła spieprzone. Miśki to mają lepiej zrobione.
Dzięki
poz
- pajero.v60
-
- Kontaktowanie:
To sie tak, Biga, wydaje....
Wlasnie z tym jest problem ze cale to np. Pajero MPR z Dakaru to tak wyglada ze mozna by je zrobic w stodole. Ale tak nie jest.
Nie znam tego zawiasu ze zdjec ale co do zasady to te tego typu rzeczy kosztuja bo:
1. Ktos to wymyslil
2. Ktos to testowal
3. Materialy to nie jest stal ST35 z centrostalu
4. Technologia produkcji to nie jest pan miecio z migomatem
A co jest u nas?
Jak teraz w polsce zamienisz projektanta na amatora, dolozysz brak testow, zamienisz super stal na ST35 i postawisz pana miecia by to obspawal to co dostajesz? Taki samochod jak moj
Widzisz roznice?
Tego sie nie da zrobic i tanio i dobrze. Kropka.
domator
Wlasnie z tym jest problem ze cale to np. Pajero MPR z Dakaru to tak wyglada ze mozna by je zrobic w stodole. Ale tak nie jest.
Nie znam tego zawiasu ze zdjec ale co do zasady to te tego typu rzeczy kosztuja bo:
1. Ktos to wymyslil
2. Ktos to testowal
3. Materialy to nie jest stal ST35 z centrostalu
4. Technologia produkcji to nie jest pan miecio z migomatem
A co jest u nas?
Jak teraz w polsce zamienisz projektanta na amatora, dolozysz brak testow, zamienisz super stal na ST35 i postawisz pana miecia by to obspawal to co dostajesz? Taki samochod jak moj
Widzisz roznice?

Tego sie nie da zrobic i tanio i dobrze. Kropka.
domator
No coz, nie bede z Wami Mistrzami polemizowal
Wiem natomiast jak wyglada produkcja i wykonanie pojazdu o masie 2,5 tony przystosowanego do zabrania 1,5 tony ladunku i pchania przed soba do 3m szesciennych sniegu non stop z wlaczonym wirnikiem
Spawamy duzo bardziej skomplikowane i bardziej wytrzymale kostrukcje, wiec jak ktos da rysunek wykonawczy z danymi co do materialu to:
laser to wytnie, prasa wygnie, spawacz pospawa, frezez i tokarz obrobia, lakernik pomaluje i bedzie. Nie robcie tragedii
Wszystko jest dla ludzi. Tych pare elementow ze zdjecia wyglada super prosto w porownaniu z tym co robimy na codzien
Ale skoro nie ma sensu tego robic to nie zamierzam sie wychylac 

Spawamy duzo bardziej skomplikowane i bardziej wytrzymale kostrukcje, wiec jak ktos da rysunek wykonawczy z danymi co do materialu to:
laser to wytnie, prasa wygnie, spawacz pospawa, frezez i tokarz obrobia, lakernik pomaluje i bedzie. Nie robcie tragedii

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
- pajero.v60
-
- Kontaktowanie:
Zgadzam się z Bigą robią to ludzie i byście byli zdziwieni w jakich warsztatach to powstaje.Zobaczcie jak osławione KINGI składają.
Domator zapewne to ty jesteś konstruktorem swojego zawiasu więc uwaga nie trafna że wszystkim tak wyjdzie.
Nie mogąc się doczekać sensownych info zdłubałem kozikiem górny wahacz z pośledniej stali, po świętach wezmę go na prasę i potraktuję 5000kg
Reszta to pikuś
poz
Domator zapewne to ty jesteś konstruktorem swojego zawiasu więc uwaga nie trafna że wszystkim tak wyjdzie.
Nie mogąc się doczekać sensownych info zdłubałem kozikiem górny wahacz z pośledniej stali, po świętach wezmę go na prasę i potraktuję 5000kg
Reszta to pikuś
poz
Ja mam dwa pytania:pierwsze, kolega coś tu bigluje po murzyńsku cyt."zdłubałem kozikiem górny wahacz z pośledniej stali"?, no i drugie pytanie co kolega będzie tą prasą wyciskał, cząsteczki czy może wode?.No i jeszcze w sprawie pikusia nie zapomnij o pedigri, bo piesek jak głdny to zły.pajero.v60 pisze:Zgadzam się z Bigą robią to ludzie i byście byli zdziwieni w jakich warsztatach to powstaje.Zobaczcie jak osławione KINGI składają.
Reszta to pikuś
poz

- pajero.v60
-
- Kontaktowanie:
- case_ms
- jestem tu nowy...
Witam - mysle ze takich kwestii nie robi sie w CADzie bo sa inne programy ktore nam to ulatwia...pajero.v60 pisze:Nie wszystko co nie zostało stworzone w CADzie jest druciarstwem.
Zawsze trzeba wiedzieć co chce sie zrobić i CAD tych problemów nie rozwiąże
Dziękuję wszystkim za merytoryczną dyskusję o tym zawiasie.
pozdrawiam
Np.Inventor czy Solid - pozwalaja wam wychwycic bledy, przeprowadzic symulacje pokazac sily ... w sumiei to wszystko coc chcemy.
Wystarczy miec czas , pomysł i chęci i samemu mozna taki zawias zaprojektowac - sugestie i pomoc innych tez jest niezbędna.
Przykład - zderzak do Suzuki
http://lh3.google.com/mspiewanek/R2bRfR ... iusza1.jpg
Mam gdzies przykladowy rysunek z pracą zawieszenia - jak znajde to wam pokaze ;]
Pozdrawiam
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Wrecz odwrotnie.czesław&jarząbek pisze:a tobie co?domator pisze:i co dalej? Od razu na Dakar jedzies zczy najpierw wygrasz Puchar Swiata?
brakło dystansu do własnej zajebistości?
Mam zajebisty dystans do mojej zajebistosci. Dlatego nie uwazam ze jestem w stanie wystrugac scyzorykiem wahacz. Czy chocby pikusia.
I zeby wrocic do topicu to rozumiem dlaczego ten zawias na zdjeciu jest drogi. I tylko tyle.
Jak zawsze zycze powodzenia w struganiu pikusia ale jakos bez emocji ze sie uda wystrugac cos zajebistego....
domator
Racja jest, ze zrobienie czegos zajebistego nie jest latwe
Uruchomienie produkcji pojazdu z centralna rama (taki maly ewenement konstrukcyjny
) zajelo nam rok i byl do tego potrzebny Inventor.
Ale nie ma racji ten co pisze, ze sie nie da u nas zrobic zawiasu takiego jak na zdjeciu. Tego jestem bardziej niz pewien.
Na szczescie nie mam na to czasu
i na takie tez :
http://forum.ih8mud.com/attachment.php? ... 1123995122

Ale nie ma racji ten co pisze, ze sie nie da u nas zrobic zawiasu takiego jak na zdjeciu. Tego jestem bardziej niz pewien.
Na szczescie nie mam na to czasu

i na takie tez :
http://forum.ih8mud.com/attachment.php? ... 1123995122
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?