Galloper przełożenia mostów

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
condorado
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Galloper przełożenia mostów

Post autor: condorado » pn paź 07, 2019 9:47 am

Witajcie,

nakreślę w skrócie co mnie do was sprowadza. Podczas ostatniej wyprawy udało mi się urwać pół oś w tylnym moście. Strzeliła zaraz za wieloklinem. Wieloklin siedzi dalej w moście... pozostała część została już wyjęta i na tym etapie rozważamy regeneracje tego mostu lub wymianę go na inny sprawny. W tym przekładkę mostu z Pajero 2 4.625 z Diff-lockiem.

Mój Galloper to egzemplarz długi z motorem 3.0 i skrzynią automatyczną. Pojawiły się wątpliwości co do przełożenia jakie posiada nasz obecny tylny most. Z tego co się orientuje fabrycznie przełożenia mostów powinny być równe. Mój przedni most posiada naklejkę z oznaczeniem: 6-F-4.625. Na grupie FB jednak takie przełożenie wzbudziło wątpliwości jako nietypowe dla długiego gallopera. Natomiast pewności nikt nie ma. Mój tylny most most nie posiada niestety naklejki z przełożeniem. Posiada jedynie oznaczenie dot. obecności LSD oraz zieloną naklejkę z japońskimi znaczkami i liczbą 199. Na froncie ma wybity numer 9840.

Dotarłem do zapisu w instrukcji serwisowej dot. przełożeń w różnych konfiguracjach.

Galloper 3.0 Long

Differential gear size N.07(N0.6:TIRE215)
Reduction Gear type: Hypoid gear
Reduction ratrio: 4.875(4.625:N.06)
Pinion gear type: 2 pinion or 4 pinion* (w/LSD)

Pytanie co oznaczają zapisy w nawiasach: Reduction ratrio: 4.875(4.625:N.06). Czy to wersja z Automatem?

Chciałbym uniknąć przeszczepu mostu o innym niż obecne przełożeniu. Chyba, że z jakiegoś powodu taka modyfikacja może mieć jakieś plusy? Czy jest możliwe by Galloper 3.0 V6 AT Long 1998 roku posiadał fabryczne przełożenie 4.625 dla obu mostów?

Pozdrawiam Konrad
A ty jesteś GOTOWY NA JUTRO???
WWW.GOTOWYNAJUTRO.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”