Przegrzewanie silnika 2.5 TCi

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Marcingalloper

Re: Przegrzewanie silnika 2.5 TCi

Post autor: Marcingalloper » pn paź 26, 2015 10:52 pm

jradek pisze:Nie tlumacz sie.

Kiedys spotkalem kumpla z piaskiwnicy, mial LR serie, chyba II i w tym aucie fotele nie posisdaly regulacji zadnej! Wycieraczki mialy awaryjna wajche do scierania reka. To musial byc OR!
No ja przed zakupem terenówki też o tym marzyłem.
Teraz się cieszę z tego co mam :)2 .

Brak mi tylko do moich celów spania w aucie, ale będę myślał nad czymś do spania na aucie.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 12:27 am

Ruskie coś piszą o dokręcaniu na trzy razy :o .

Po założeniu głowicy aby dokręcić na 60Nm. Ileś tam odczekać (chyba 2 godziny) i dokręcić na 90Nm. Na koniec po jakimś czasie (12 godzin) dokręcić do końca, czyli na gotowo zgodnie z książką 120Nm. Łone robiom coś po swojskiemu czy tak nakazuje instrukcja ?? .

Maras

Post autor: Maras » wt paź 27, 2015 12:05 pm

A jaką uszczelkę chcesz montować? Te lepsze powinny mieć instrukcję montażu, przynajmniej moja miała. Dokręcanie było na 3 razy ale o przerwie między kolejnymi etapami nic nie pisali. Będziesz dobierał grubość uszczelki na podstawie pomiaru ile wystają tłoki?
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 12:38 pm

Maras pisze:A jaką uszczelkę chcesz montować? Te lepsze powinny mieć instrukcję montażu, przynajmniej moja miała. Dokręcanie było na 3 razy ale o przerwie między kolejnymi etapami nic nie pisali. Będziesz dobierał grubość uszczelki na podstawie pomiaru ile wystają tłoki?
Uszczelka Reinz. Faktycznie na opakowaniu powinna być instrukcja - tak miałem w Peugeocie :)2 , ale Ruskie z tego co wyczytałem działają coś po swojemu.

Grubość idzie chyba taka sama jak była (ilość karbów na uszczelce). Z tego co pamiętam ogromnej różnicy to nie robi, mierzone też nic nie będzie :wink: .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt paź 27, 2015 2:08 pm

Powodzenia. Trzymam kciuki.

Nigdy nie słyszałem o odczekiwaniu pomiędzy kolejnymi etapami dokręcania śrub.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 2:26 pm

jradek pisze:Powodzenia. Trzymam kciuki.

Nigdy nie słyszałem o odczekiwaniu pomiędzy kolejnymi etapami dokręcania śrub.
Ruskie pisali że czas pomiędzy dokręceniami powoduje zmniejszenie naprężeń. Ich zdaniem tak dokręcając minimalizuje się ryzyko zerwania gwintów czy śrub bo uszczelka ma czas "siąść". Ciężko było to rozszyfrować bo google tłumacz mi to tłumaczy :)21 .

Oni z tego co tam se przeglądam mają różne poglądy na proste rzeczy :)21 .

My będziemy dokręcać normalnie, bez czekania tylko raz po razie.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 7:24 pm

jradek pisze:Powodzenia. Trzymam kciuki.
Ujowo żeś te kciuki ściskał.
Jest lipa głowica popękane w kilku miejscach. Szukam głowicy do końca tygodnia jak nie wwalam motor z Pojarki z całym układem napędowym :)21 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt paź 27, 2015 7:36 pm

Dlaczego nie od razu robisz przeszczep?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 7:42 pm

jradek pisze:Dlaczego nie od razu robisz przeszczep?

No wiesz, łatwiej kupić głowicę i poprzekladać za :roll: powiedzmy 1000zł niż Pajero za 4800zł plus wynajęcie garażu z podnosnikiem i kilka dni pracy.

Nad wszystkim rozmyslam

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt paź 27, 2015 7:50 pm

Cos kiedys pisales ze masz Pojare na czesci gdzies w krzakach. Czy to nie byles Ty?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt paź 27, 2015 10:31 pm

jradek pisze:Cos kiedys pisales ze masz Pojare na czesci gdzies w krzakach. Czy to nie byles Ty?
Silnik mam, który jak się właśnie okazuje w dupę się nadaje. Właśnie go skręcamy do kupy.

Pajero stoi u znajomka, anglik w sumie też jak moje ale szabrować głupio bez zapłaty.

Jaja są z głowicami, odpisze jak wrócę do domu.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 12:06 am

Po połowie dnia kombinowania jestem w czarnyj dupie i padam na ryj.

Silnik, który miałem jako cały się nie nadaje (dół ujowy), więc chciałem wziąć samą głowicę i oczywiście okazała się tą z "wystającymi zaworami" - nie pasuje do mojego bloku.
Są trzy rodzaje głowic w Pajero/Galloper. Takie z wystającymi zaworami, takie z zaworami schowanymi i ich długością 136mm i takie o długości 130mm. Ja mam tą głowicę z 130mm zaworami.

Otworzyłem allegro i głowic cała masa. Używki od 300zł w górę i nówki od 700zł w górę. Jakie chcę, są wszystkie więc myślę jest zajebiście. Uruchamiam wszystkie kontakty tak by mieć taką nówkę pod mój blok na jutro i co się okazuje - że część z tych nówek to jedna wielka ściema. Są firmy skupujące używane głowice. Skupują je, myją, rozkręcają i sprawdzają szczelność ( lub nie, o tym zaraz ), jak głowica rokuje to piaskują czy tam szkiełkują tak by wyglądała jak nowa i jako taką ją sprzedają. Wiecie co, ten mój magik od głowic miał już taki przypadek że taka "nowa" była z pęknięciami. Klient zamówił taką, przysłali, uzbroili, silnik złożyli i pipa - głowica pęknięta. I teraz nie wiem co mam robić :roll: .
Wywalić prawie pięć tysi za dawcę :roll: , niby się opłaca bo miałbym i blokadę i SS, ale poprzekładać to to zejdzie z tydzień jak nic a pogoda kiepska. Jak wynająć garaż z podnośnikiem to też kilka stów pęknie i ogółkiem remont wyjdzie że :)9 .

PS: te odnowienie starego towaru i sprzedaż jako nowe podobno dotyczy też i alternatorów, rozruszników i komputerów samochodowych. W cywilizowanych krajach jest to dopuszczone pod warunkiem oznaczenia takiego towaru jako "regenerowany" a nie jako nowy. Dupa ogólnie.

Maras

Post autor: Maras » śr paź 28, 2015 8:39 am

Niedawno spotkała mnie podobna akcja. Obrócona panewka zaowocowała remontem całej jednostki. Jeśli chcesz zrobić wszystko koszt będzie podobny z zakupem innego gallopera. Nawet jak kupisz nie popękaną głowice może się okazać, że łożyskowanie wałka nie trzyma już osi. Zakup używanego silnika to loteria. W moim ktoś wymienił panewki na sztukę myląc przy tym kolejność mostków. Pytanie jak bardzo jesteś związany z tym autem?
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 9:55 am

Maras pisze:Niedawno spotkała mnie podobna akcja. Obrócona panewka zaowocowała remontem całej jednostki. Jeśli chcesz zrobić wszystko koszt będzie podobny z zakupem innego gallopera. Nawet jak kupisz nie popękaną głowice może się okazać, że łożyskowanie wałka nie trzyma już osi. Zakup używanego silnika to loteria. W moim ktoś wymienił panewki na sztukę myląc przy tym kolejność mostków. Pytanie jak bardzo jesteś związany z tym autem?
Na tą chwilę koszt przywrócenia góry na nowych częściach to ok.2700zł więc tragedii nie ma.
Cały czas szukam oszczędności.

Z samochodem jestem związany :)21 , ale jak koszty polecą w górę bez chwili wahania wyląduje w pokrzywach :lol: .

Maras

Post autor: Maras » śr paź 28, 2015 10:46 am

A możesz napisać co wchodzi w skład remontu góry? Nie wiele większą kwotę zapłaciłem za obróbkę bloku z głowicą w tym wymiana panewek,tulei cylindrów itd.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 11:35 am

Maras pisze:A możesz napisać co wchodzi w skład remontu góry? Nie wiele większą kwotę zapłaciłem za obróbkę bloku z głowicą w tym wymiana panewek,tulei cylindrów itd.
1100-1500 głowica
500 uszczelki, śruby, prowadnice i uszczelniacze z robocizną
500 rozrząd z pompą wody i płynem

Do tego termostat, Wisco, olej z filtrami no i taką drobnostka jak zapłata mechanikowi ,który to poskłada.

:)21

Maras

Post autor: Maras » śr paź 28, 2015 12:40 pm

Jak szukasz oszczędności to możesz nie wymieniać pompy wody, nie jest napędzana od rozrządu. Jeśli prowadnicę to nie totalny trup to też bym nie wymieniał tylko ewentualnie regenerował. Pamiętaj też o właściwym ustawieniu termostatu względem tej rurki która odchodzi z obudowy termostatu.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 2:45 pm

Półtorej stówki oszczędności na pompie wody i stówka na prowadnicach niewiele zmienia.
Myślałem np. o głowicy za pńćset kpl. i sprawnej do zamontowania :)21 .

Awatar użytkownika
Grzywacki

Post autor: Grzywacki » śr paź 28, 2015 6:39 pm

Skoro jesteś mocno przywiązany emocjonalnie do auta, to sprezentuj mu może nową.
Przykładowo masz tu: http://www.iparts.pl/producenci/glowica ... 24555.html
Sprawdź w CERMOTOR, może mają lepszą cenę, zawory i sprężyny przełóż jeżeli są dobre, dogadaj się z kimś kto Ci weźmie na fakturę o VAT...
Stara reguła mówi: chcesz tanio, będzie drogo.

zdrówko
Andrzej.
Patrol Y60 V8 long 1990r.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 28, 2015 6:59 pm

Oglądałem już te głowice.

Jutro jestem umówiony z magikiem od głowic i będziemy szukać czegoś nie chińskiego i nieodnawianego.

Przywiązany do samochodu mocno nie jestem, ale z uszkodzonym silnikiem nie sprzedam go za zbyt wiele a w tym roku dostał już sporo inwestycji. Już brałem pod uwagę zakup używki głowicy, poskładanie wszystkiego po taniości i wtedy go sprzedać/zamienić na Cherokee :)21 .

Zobaczymy jutro.

A i jeszcze jest jedna głowica w Józefowie. Ma gość, od którego brał już głowicę znajomy mechanik i złego słowa powiedzieć nie może. Cena 1100zł więc :)2 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw paź 29, 2015 8:09 pm

No i z tego co udało mi się dowiedzieć to wszystkie oferowane głowice jako nowe to "chinole". Część robiona w Chinach - Tajwan, część podobno w Anglii ale na pudełkach widnieje napis ChRL :)21 . Nie ma żadnych poza odnawianymi starymi sprzedawanymi jako nowe, i tymi nowymi chinolami.
Zamówiłem kpl. z wałkiem, zaworami, prowadnicami, popychaczami no ogólnie przyjdzie, rozpakuję i zakładam po sprawdzeniu czy jest poskręcana.
Plus taki bo po moim mieście lata Patrol z dwa osiem na takiej Tajwańskiej głowicy prawie dwa lata i nadal działa.

Myślę że w do środy koń ożyje :)21 .

politolog16

Post autor: politolog16 » pn lis 09, 2015 7:44 pm

I jak zmagania? :)
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lis 09, 2015 7:57 pm

politolog16 pisze:I jak zmagania? :)
Na osiem stron się temat rozwinął :)21 .

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=5&t=104270

Dziś byłem po silnik. Masakra :)3 .

marcus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcus » pt lis 20, 2015 6:29 pm

Witam, Marcinie - jak tam idzie z silnikiem? Czy może już się za Jeepem rozglądasz? :wink:

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt lis 20, 2015 8:23 pm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”