Układ hamulcowy.

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Marcingalloper

Układ hamulcowy.

Post autor: Marcingalloper » czw wrz 22, 2016 3:00 pm

Pomalutku zbieram się za wymianę całości, tarcze, klocki, regeneracja zacisków, bębny, okłdziny, cylinderki, linki do tego wszystkie rurki pod spodem, wężyki gumowe no i na koniec chcę wszystko zrobić aby w końcu działało - bo po lifcie nie działa :)21 .

Jak w każdym liftowanym samochodzie tył praktycznie przestaje hamować. Oczywiście mam korektor hamulcowy oryginalny, ale nie regulowałem nim nic. I teraz pytanie, robił to ktoś po lifcie ?? . Jeśli tak to jak, wystarczająca jest oryginalna regulacja dźwigni ?? , trzeba przedłużać - jeśli tak to jak ?? .

Obrazek

PS: Teraz jest tak że niby wszystko działa, przeglądy przechodzi bez łapówek, gróźb i innych podobnych :)21 , tylko dlatego że próby hamulcowe robione są oddzielnie :lol: . Znaczy się jeśli wjadę na rolki przodem to hamuje a tylne koła stoją na kanale i jest OK. Jak wjadę tyłem na rolki, przód stoi na kanale też jest OK i tył hamuje. Niestety gdy wyjmę bezpiecznik od ABS i hamuję na zamarzniętej rzece to przód stoi a tył się kręci zawsze :)21 . Domyślam się że przy włączonym ABS-ie 99% roboty w hamowaniu robi przód, stąd też i "kiepskie" hamulce.

Za wszystkie porady dzięki :)2 .

Maras

Re: Układ hamulcowy.

Post autor: Maras » czw wrz 22, 2016 3:19 pm

Masz ABS i korektor siły hamowania? Przy ABS chyba nie powinno go być ( u mnie nie ma) całą robotę odwala sterownik ABS. W moim galopie gdy wyjmę bezpiecznik to przy ostrym hamowaniu po śliskim przeważnie pierwsze zablokują się koła z tyłu.

Teoria mówi, że powinno się przedłużyć cięgno 4 o wartość liftu.
GAZ 69-był
UAZ 3741-był
Galloper 2.5TCI

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw wrz 22, 2016 4:15 pm

Maras pisze:Masz ABS i korektor siły hamowania? Przy ABS chyba nie powinno go być ( u mnie nie ma) całą robotę odwala sterownik ABS. W moim galopie gdy wyjmę bezpiecznik to przy ostrym hamowaniu po śliskim przeważnie pierwsze zablokują się koła z tyłu.

Teoria mówi, że powinno się przedłużyć cięgno 4 o wartość liftu.
To jak się zwie to co jest na nalepie i znajduje się pod samochodem. Wchodzą w to i wychodzą rurki hamulcowe. Jest na tym regulacja i mam to u siebie, ba w longu u kumpla też to jest bo kupował nowe słono płacąc - stare się rozleciało.

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » pt wrz 23, 2016 1:46 pm

Marcingalloper pisze: Domyślam się że przy włączonym ABS-ie 99% roboty w hamowaniu robi przód, stąd też i "kiepskie" hamulce..
Nie.Po lifcie korektor dławi za bardzo dopływ płynu hamulcowego na tył. Trzeba go albo wyregulować, albo wywalić i wstawić ręcznie regulowany dławik.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt wrz 23, 2016 2:06 pm

Cały czas się zastanawiam co robić.
Mam most od Pajero z blokadą, ale bez ABS i co gorsza jest do remontu. Nie wiem ile kosztuje full remont, domyślam się że sporo. Jak kupię inny most od wersji z ABS to czy zadziała on włożony do Gallopera. nie chcę rezygnować z ABS-u bo i Marta tym często jeździ.
Wywalać niczego nie będę, zbyt często w ostatnich trzech latach zabierano mi samochód na różne kontrole i przeglądy abym mógł ryzykować takie wywalania :wink: .
Będę przeprowadzał regulację :)21 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt wrz 27, 2016 8:47 pm

Nie mogę nigdzie dostać podkładek do regulacji luzu wzdłużnego półośki :roll: .

Chyba też strasznie wszystko podrożało :o .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr wrz 28, 2016 7:01 pm

Gdzie jest haczyk ?? :

Podkładka 1

Podkładka 2

Na załączonych obrazkach to samo, z opisu już nie bardzo.

Potrzebne mi te pomiędzy łożysko a uszczelniacz.

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » śr wrz 28, 2016 9:37 pm

Marcin to co zapodałeś, to jest podkładka ślizgowa przegubu. Tym się luzu nie reguluje. Regulacja luzu jest w sprzęgiełku, pod segerem zabezpieczającym półoś. Część o oznaczeniu A (pakiet 32527)
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... blk_id=150
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr wrz 28, 2016 9:46 pm

rudypajero.koszalin pisze:Marcin to co zapodałeś, to jest podkładka ślizgowa przegubu. Tym się luzu nie reguluje. Regulacja luzu jest w sprzęgiełku, pod segerem zabezpieczającym półoś. Część o oznaczeniu A (pakiet 32527)
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... blk_id=150
Tak jak wiem.
Chcę zamówić tą podkładkę ślizgową półosi, choć i tych regulujących znaleźć nie mogłem - jest szansa że kumpel załatwi.
Tam na aukcji coś oni źle napisali. Oba zdjęcia takie same a opis inny :roll: .

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » śr wrz 28, 2016 10:13 pm

Opis sroPIS :)21
To to samo.
Bierz tańszą :wink:
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

neuropathic
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: neuropathic » pt lut 10, 2017 2:52 pm

Proszę Panowie wytłumaczcie mi czym jest ten cały regulator hamowania u mnie to to wisi na jakichś drutach od samego kupna
galloper 99
3 drzwiowy
2.6 99 km

http://imgur.com/a/1bWsz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”