Galloper - swap z 2,5 TDI na 3.0 V6 - czy warto?
Moderator: Mroczny
Galloper - swap z 2,5 TDI na 3.0 V6 - czy warto?
Witam,
jestem tu nowy i jeszcze przecieram szlaki, wiec proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanko - czy warto w ogóle pchać się w takie operacje, tzn. zmiana silnika z 2,5 TDI na 3.0 V6?
Czy ktoś na forum bawił się w to?
Mówię od razu, że silnik obecny jest zajechany strasznie i mam go dość, bo co chwile coś pada.
Co trzeba byłoby zmienić oprócz całej jednostki napędowej? Skrzynia? Mosty?
Dzieki za odpowiedzi z góry!
Mam pytanko - czy warto w ogóle pchać się w takie operacje, tzn. zmiana silnika z 2,5 TDI na 3.0 V6?
Mówię od razu, że silnik obecny jest zajechany strasznie i mam go dość, bo co chwile coś pada.
Re: Galloper - swap z 2,5 TDI na 3.0 V6 - czy warto?
Galop83 pisze:Witam,
Najprościej jest zmienić motor z 2.5 na 2.5 lub zmienić auto - pozostałe zmiany z ekonomicznego i zdroworozsądkowego punktu widzenia są bezsensowne.

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Tak jak pisze Eskapada albo zbyć klamota lub wymienić na 2.5TDi.
Miałem taki sam problem padł mi motor przy przebiegu 287000km ,chciałem sprzedać z uszkodzonym silnikiem ale znalazłem motor od L200 115km wymiana pompy ,kolektorów,miski olejowej ,chodzi jak nówka i jestem zadowolony.
Miałem taki sam problem padł mi motor przy przebiegu 287000km ,chciałem sprzedać z uszkodzonym silnikiem ale znalazłem motor od L200 115km wymiana pompy ,kolektorów,miski olejowej ,chodzi jak nówka i jestem zadowolony.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''
a jakie mieliscie objawy padnietego motoru?
Mi obróciło panewkę na wale 4 cylinder,silnik chodził do końca ale dziwnie klepał 
Dodam ,że było grzebane w silniku i zrobione na sztukę czyli mina przygotowana na sprzedaż.

Dodam ,że było grzebane w silniku i zrobione na sztukę czyli mina przygotowana na sprzedaż.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''
Mi najpierw poszedł rozrząd, wszystko się rozsypało na wałku, a kilka tygodni później poszła głowica po przegrzaniu, olej w chłodnicy itd... Kopcił na czarno rano, brak mocy i nierowne obroty.
Kolego Galop83 Twój silnik został zamordowany tylko i wyłącznie dzięki osobie użytkującej ten samochód. Rozrząd pęka jak się go nie wymieni na czas. Głowica pęka jak się auto przegrzeje....Galop83 pisze:Mi najpierw poszedł rozrząd, wszystko się rozsypało na wałku, a kilka tygodni później poszła głowica po przegrzaniu, olej w chłodnicy itd... Kopcił na czarno rano, brak mocy i nierowne obroty.

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
No niestety po paru miesiącach mojego użytkowania rozrząd padł, natomiast co do przegrzania, to niestety moja wina.
Myślicie, że jest sens wymieniać głowicę i bawić się w regenerację silnika, czy szukać innego ?
Myślicie, że jest sens wymieniać głowicę i bawić się w regenerację silnika, czy szukać innego ?
Cały silnik to koszt rzędu 3000 zł
Żaden ze mnie spec ale po takiej masakrze i przegrzaniu to już stary zostawiłbym sobie na części
Żaden ze mnie spec ale po takiej masakrze i przegrzaniu to już stary zostawiłbym sobie na części
Już bez terka http://www.terracan.pl
Masz racjemigawki pisze:Cały silnik to koszt rzędu 3000 zł

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Tak, tylko trafić na dobry silnik, to też nie takie proste.
Może ktoś z forumowiczów posiada taki na sprzedaż? A może 2.8 od PAJERO?
Mam namiar na silnik od L200 2002 r 115KM mam taki w swoim galloperze i chodzi super jak coś to pisz na Priva.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
2,8 to zły pomysł musiałbyś zmienić skrzynkeGalop83 pisze:Tak, tylko trafić na dobry silnik, to też nie takie proste.
Czwarte serce 

Decyzja zapadła i obecnie zostaje zakładany inny silniczek taki sam (od Pajero I). Autko tez dostanie kilka nowych gadgetów, np. nowe buty, dystanse itd... Czas go sprawdzić w terenie.