Galloper - podniesie zawieszenia - pytania
Moderator: Mroczny
Galloper - podniesie zawieszenia - pytania
Ile maksymalnie można podnieść zawieszenie w galloperze longu i w jaki sposób?
Słyszałem, że są jakieś podkładki pod sprężyny, ale nigdzie nie mogę wpaść na nie w sieci.
Poradźcie coś proszę!
Słyszałem, że są jakieś podkładki pod sprężyny, ale nigdzie nie mogę wpaść na nie w sieci.
Poradźcie coś proszę!
Re: Galloper - podniesie zawieszenia - pytania
nie ma ograniczenia poza kasą i wyobraźniąGalop83 pisze:Ile maksymalnie można podnieść zawieszenie w galloperze longu i w jaki sposób?
Poradźcie coś proszę!

Warto zadbać o spełnienie następujących warunków:
Przód - koło ma nadal możliwość ruchu w dół i to jakieś 6 cm, a użyte drążki są zdrowe, a nie kilka razy wyżymane.
Tył - ściśnięta sprężyna plus podkłdka nie zastępują odbojnika (znaczy zdrowa sprężyna i umiarkowana podkładka oraz zdrowe, a może odboje a nie strzępy).
Mocniejsze, a przynajmniej sprawne amortyzatory też nie zaszkodzą.
Ponieważ przód jest bardziej ograniczony, tył powinien być dobrany do przodu.
W starszym aucie nie ma co mówić o X cm przed zmianami, bo stan może odbiegać od fabrycznego na tyle, że doprowadzenie do stanu pierwotnego już może dodać parę cm.
Przód - koło ma nadal możliwość ruchu w dół i to jakieś 6 cm, a użyte drążki są zdrowe, a nie kilka razy wyżymane.
Tył - ściśnięta sprężyna plus podkłdka nie zastępują odbojnika (znaczy zdrowa sprężyna i umiarkowana podkładka oraz zdrowe, a może odboje a nie strzępy).
Mocniejsze, a przynajmniej sprawne amortyzatory też nie zaszkodzą.
Ponieważ przód jest bardziej ograniczony, tył powinien być dobrany do przodu.
W starszym aucie nie ma co mówić o X cm przed zmianami, bo stan może odbiegać od fabrycznego na tyle, że doprowadzenie do stanu pierwotnego już może dodać parę cm.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Dzieki,
a macie jakies sprawdzone firmy, sklepy?
Poproszę o jakieś konkretne linki

ja u siebie miałem sprężyny z Polspringu, amory i drążki Ironmana ale to było pare lat temuGalop83 pisze:Dzieki,

Poczytaj sobie posty o Terracanie. Podwozie praktycznie identyczne.
Przód: Jeśli Twoje drążki są niezmaltretowane to bezkosztowo możesz pokręcić drążki jakieś 3,5-4 cm. Jednak zakres pracy zawieszenia pozostanie bez zmian, bo taka konstrukcja. Możesz trochę skrócić górny odbój, zyskasz z 3 cm skoku koła....
Jak drążki zużyte lub zbyt miekke możesz wymienić na jakieś z Antypodów. Ja zapodaje Ironmana. No i warto zawsze dać mocniejszy amortyzator.
Tył: Podkładki pod sprężyny lub mocniejsze sprężyny (ja dałem Ironmana) w połączeniu z dłuższym i mocniejszym amortyzatorem.
Najwięcej zyskasz dając duuuuże koła. Kolega podobno zmieścił do nieliftowanego 33"
Przód: Jeśli Twoje drążki są niezmaltretowane to bezkosztowo możesz pokręcić drążki jakieś 3,5-4 cm. Jednak zakres pracy zawieszenia pozostanie bez zmian, bo taka konstrukcja. Możesz trochę skrócić górny odbój, zyskasz z 3 cm skoku koła....
Jak drążki zużyte lub zbyt miekke możesz wymienić na jakieś z Antypodów. Ja zapodaje Ironmana. No i warto zawsze dać mocniejszy amortyzator.
Tył: Podkładki pod sprężyny lub mocniejsze sprężyny (ja dałem Ironmana) w połączeniu z dłuższym i mocniejszym amortyzatorem.
Najwięcej zyskasz dając duuuuże koła. Kolega podobno zmieścił do nieliftowanego 33"

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
chyba do bagażnikaMasmo pisze:Kolega podobno zmieścił do nieliftowanego 33"

Też byłem zdziwiony, ale widziłem to auto na 33". Może były trochę niedowymiarowane bo to AT-ki były. ale pewnie solidne 32" miały. Do Gallopera 32" to chyba minimum w teren.Flor pisze:chyba do bagażnikaMasmo pisze:Kolega podobno zmieścił do nieliftowanego 33"
FajowyFlor pisze:tu na 32x11,5 MT General Grabber auto po 4cm body lift i 4cm zawieszenie

Flor pisze:
pare osób się zdziwiło jak ich objechałem

Zdiwko.... Hyundai, a daje radę

zapytaj u tego gościa http://www.allegro.pl/item955130056_iro ... _l200.html
ma Ironmana do Pajero - pytanie czy pasuje
ma Ironmana do Pajero - pytanie czy pasuje
Już bez terka http://www.terracan.pl
Zawieszenie jest prawie identyczne jak w Pajero I z roku 89/91. Przedni amortyzator Old Man Emu ma oznaczenia N60G czyli takie samo jako L200 /1996/2005. Tylny amortyzator Old Man Emu ma oznaczenie N62G i katalogu występuje jako Galloper i Pajero I. Sprężyny tylne Old Man Emu plus 40mm to OME910.
W katalogu Ironman należy szukać: / Pajero 88/91
http://www.ironman4x4.com/html/mitsubishi/38.html
Trzecia opcja to Trail Master i jeśli chodzi o gotowe zawieszenia najlepsza propozycja bo spręzyny dają lift plus 60mm w przeciwieństwie do OME / Ironman plus 40mm
W katalogu Ironman należy szukać: / Pajero 88/91
http://www.ironman4x4.com/html/mitsubishi/38.html
Trzecia opcja to Trail Master i jeśli chodzi o gotowe zawieszenia najlepsza propozycja bo spręzyny dają lift plus 60mm w przeciwieństwie do OME / Ironman plus 40mm
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Eskapada pisze:Zawieszenie jest prawie identyczne jak w Pajero I z roku 89/91...

A Pajero I nie mają resorów z tyłu

Masmo pisze:Eskapada pisze:Zawieszenie jest prawie identyczne jak w Pajero I z roku 89/91...![]()
A Pajero I nie mają resorów z tyłu
Nie Mistrzuniu

Wszak napisałem Pajero I z roku 89/91. W tych latach jedynka była produkowana na sprężynie z tyłu. Pajero do 89 roku miało resor z tyłu. BTW to Pajero II na niektóre rynki było produkowane z resorem.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Czyli Galloper to dokładna kopia Pajero z tych lata? Dotyczy to też silników? Tego traktora 2,5TD z pompą rozdzielaczową Bocha też?Eskapada pisze: Wszak napisałem Pajero I z roku 89/91. W tych latach jedynka była produkowana na sprężynie z tyłu. Pajero do 89 roku miało resor z tyłu. BTW to Pajero II na niektóre rynki było produkowane z resorem.
I Hyundai i Mitsubishi to ten sam motor diesla 4D56 - czasami w sklepach warto kupować części od Hyundai np.śruby do głowicy, Hyundai to wydatek rzędu 130 zł a do Mitsubishi uuuu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
To dlatego jeżdzę HyndaiemEskapada pisze:I Hyundai i Mitsubishi to ten sam motor diesla 4D56 - czasami w sklepach warto kupować części od Hyundai np.śruby do głowicy, Hyundai to wydatek rzędu 130 zł a do Mitsubishi uuuu

Ja Wranglera JK Rubicon Unlimited V6Masmo pisze:...Pewnie gdybym cierpiał na nadmiar $$$ miałbym Pajero IV.Eskapada pisze:I Hyundai i Mitsubishi to ten sam motor diesla 4D56 - czasami w sklepach warto kupować części od Hyundai np.śruby do głowicy, Hyundai to wydatek rzędu 130 zł a do Mitsubishi uuuu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
A czy ktoś z Was stosował coś takiego u siebie od tego producenta?http://moto.allegro.pl/item993035736_po ... nk_nl.html
Albo macie może jakieś inne propozycję polibuszy do gallopera?
Czy w ogóle te polibusze pasowałyby do gallopera, mimo, że są do Pajero?
Albo macie może jakieś inne propozycję polibuszy do gallopera?
Czy w ogóle te polibusze pasowałyby do gallopera, mimo, że są do Pajero?
33"12,5r15 pisałem wcześniej podnośnik, sekator, szlifierkaFlor pisze:chyba do bagażnikaMasmo pisze:Kolega podobno zmieścił do nieliftowanego 33"
http://picasaweb.google.com/harbuz567/K ... 8255489202
nie jednego zdziwko złapałoMasmo pisze:Flor pisze:
pare osób się zdziwiło jak ich objechałem![]()
![]()
![]()
Zdiwko.... Hyundai, a daje radę![]()
![]()
![]()
http://picasaweb.google.com/diadioo/Rsm ... 0131457362
http://picasaweb.google.com/diadioo/Rsm ... 2740263234
a tu wsparcie
http://picasaweb.google.com/diadioo/Rsm ... 9643012226
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Panowie, witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Hultaja w krótkiej wersji. I mam pewien problem, widziałem że koledzy z Clubu Pajero Polska maja w swojej stajni Takiego właśnie galloperka podniesionego na polibuszach. I moje pytanie brzmi co to są za polibusze. Polibuszy do Pajero I znaleźć nie mogę, pytanie czy takie by pasowały, są za to do pajero II i czy takie tez by mogły być? Są niby jakieś tam ale tylko na tył. A co z przodem ? Tak wiec czy ktoś z was drodzy posiadacze gallopera w krótkiej wersji bawiliście się w body lift i jakich polibuszy użyliście ?
/dev/brain > /dev/null
Kiedyś też szukałem całego zestawu do Gallopera Long i niestety zostaje tylko suwmiarka i telefon do Olkusza tam gość coś doradzi po wymiarach.
Grand Viertarka 2.0i śliczna blaszanka już nie seria,Galloper 2.5TCI AT BFG 32'',Lift 2''