zakup terracana

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
komandoslikier
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zakup terracana

Post autor: komandoslikier » wt mar 08, 2011 11:58 am

Witam użytkowników Hyundaia-noszę się z zamiarem przesiadki z montereya na terracana. Autko będzie używane jako pakowne , rodzinne jeździdło, sporadycznie poza asfaltem. Chciałbym zasięgnąć rady czy warto kupić hyundaia, na co zwrócić uwagę przy zakupie, może jakieś słabe punkty, jak się sprawuje diesel 2,9 przy przebiegu rzędu 200 k kilometrów. Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam.
feroza 1,6 89
grand cherokee 4,0 02

Awatar użytkownika
Masmo

Re: zakup terracana

Post autor: Masmo » śr mar 09, 2011 2:51 pm

komandoslikier pisze:.... Chciałbym zasięgnąć rady czy warto kupić hyundaia, na co zwrócić uwagę przy zakupie, może jakieś słabe punkty, jak się sprawuje diesel 2,9 przy przebiegu rzędu 200 k kilometrów.....
Czy warto to będzie zależało głównie od stanu auta jakie uda Ci się upolować (jak to przy używanych klamotach). Typowe poważne usterki to problemy z uszczelkami pod głowicą i kłopoty z pompami i wtrsyskiwaczami. Auta do 2004 mają układ wtryskowy firmy Delphi który nie jest znany z niezawodnosci, jednak niektóre auta robią bezproblemowe przebiegi ponad 200 kkm. Jako zaletę trzeba wymienić dużą dynamikę auta i kulturę pracy silnika.
Generalnie auta mają bardzo solidną budowę i nie skatowane mogą wiele znieść.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
bodo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodo » śr mar 09, 2011 7:19 pm

Dodał bym ze jeśli zależy Tobie choć trochę na używaniu samochodu w terenie czyli użycie napędu 4x4 to na pewno pokusił bym się o dokładne sprawdzenie czy system ten działa (inny dla automatycznej i inny dla manualnej skrzyni biegów) bo koszty naprawy nie są zbyt tanie.Przypuszczam że przy takim przebiegu jak sugerujesz to należałoby również sprawdzić sprzęgło czy nie ślizga a reszta to typowe oględziny podwozia układu zawieszenie i lokalizacja przecieków płynów i olei. Wracając do silnika tak jak poprzednik pisał o wtryskach to na pewno przy zimnym silniku długie kręcenie rozrusznikiem lub kilkukrotne ponawianie w celu uruchomienia silnika wskazuje na usterkę układu paliwowego

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt mar 18, 2011 9:18 am

nie przesadzałbym że typową usterką jest uszczelka pod głowicą. Czytając forum hundajowe to raczej przypadłość nie za częsta
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pt mar 18, 2011 9:28 am

mdeja pisze:.... Czytając forum hundajowe to raczej przypadłość nie za częsta
No właśnie... Warto poczytać: http://www.terracan.pl.pl/viewforum.php ... aed4175745
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » wt mar 22, 2011 9:29 am

No cóż - w zimie opuściłem się w aktywności na forum terenowym. Tylko pałder mi w głowie
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”