galoper tarakan do rozwazenia

Galloper, Terracan itd.

Moderator: Mroczny

tyci

galoper tarakan do rozwazenia

Post autor: tyci » wt lip 17, 2012 5:25 pm

witam
mam chetke na galopa albo tarakana do dalekich wypraw, rosja , gruzja moze maroko itd, nigdy nie jezdzilem takowymi hundajami. powiedzcie koledzy i kolezanki czy jest to na tyle wytrzymale i niezawodne ze na takie podroze by sie nadawalo, jezeli werdykt jest na tak, jaki silnik, galop czy tarakan, z ktorego roku najlepiej brac, jak z zawiecha , co z napedami, jak z adaptacja bagaznika, wielkosc w srodku z czym mozna porownac - toyota landcruser 95? nissan patrol gr? czy raczej jeep grand?, ogolnie wszystko co moglo by mi pomoc w wyborze.
dzieki
Jeep Grand 4.0 - 1998
Nissan Patrol K260 2.8Pb - 1989

jarosan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: galoper tarakan do rozwazenia

Post autor: jarosan » czw lip 19, 2012 7:13 am

No, no, gallopem przez świat? :)2

Jako posiadacz w/w gorąco Ci kibicuję w Twoich zamysłach.

Spróbuję opisać gallopera na przykładzie swojego:

wersja 3-drzwiowa, silnik 2,5TDi rocznik 99'
- zawieszenie wymienione na standardowe iron-man +2" - bezawaryjne od 3 lat.
- silnik, mosty, skrzynia, bez problemów (regularnie wymieniane oleje wysokiej jakości)
- napędy tył: LSD działa, przód sprzęgiełka automatyczne wymienione na manualne.
- bagażnik wyprawowy, orurowany, wyciągarka 12000lbs.
- opony 31" na lekkie wycieczki, 32" simex na cięższy teren.

Jeżdżę na wycieczki ok 2000 - 3000km w 5 -10 dni, na więcej się na razie nie odważyłem :D

spalanie na trasie to 12l. w terenie 18l.

waga w pełnym "uzbrojeniu" + 2 osoby to 2,3 tony.

Z racji, że bardziej jeżdżę przeprawowo, auto pozbawione wszelkiej zbędnej elektroniki
typu el. lusterka, szyby, klima, immobilizery itp. a więc wersja dosyć spartańska,
niemniej 2 osoby w miarę komfortowo.

dwa duże plusy:
- cena, auto z 99r można kupić za 12 000 PLN w b.dobrym stanie
- niejeżdżone w terenie, faktycznie mało kto tym upala po polach.

pięta achillesowa to:
- przeniesienie napędu z przodu a konkretnie półosie i przeguby,
lubią się czasem ukręcić, chociaż tragedii nie ma, cała półoś z przegubami kosztuje 250 pln
- nisko zawieszony alternator w dieselach.

A do lżejszych i dalszych wypraw wybrałbym wersję długą gallopera lub terracana.

Powodzenia w kupnie i na zachętę filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=H8e_k1y-PTs
...whiskey in the jaro...

tyci

Post autor: tyci » pt lip 20, 2012 5:26 pm

dzieki za prawie wyczerpujaca odp :D
wniosek jaki wysnuwam: galoper da rade a co z terakanem moze na dluzsze wycieczki byl by bardziej konfortowy :roll: , jak z miejscem w longu galop vs tarakan i np toyota landcruser 95
Jeep Grand 4.0 - 1998
Nissan Patrol K260 2.8Pb - 1989

Radson

Post autor: Radson » sob lip 28, 2012 12:39 am

Gallop long daje radę w terenie, przejeżdżałem nim takie błotne trakty że mi miękły nogi-koń nie wymiękł, miejsca z tyły dużo, po wywaleniu siedzeń tylnych i kanapy spać można. Komfort marny pomimo klimy, elektryki...Z komfortem to dużo zależy od opon, na terenowych auto po bezdrożach idzie jak dzik, ale na szosie mordęga.
Pozdrawiam ,Radek

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » ndz paź 14, 2012 6:50 pm

Dawno mnie tu nie było ale jak pytają o Terracana to odpowiem:
1. Buda wygodniejsza i pakowniejsza od Gallopera.
2. Zawieszenie wytrzymałe - mosty, półosie, napędy. O ile zadbane - przynajmniej tak jest u mnie. Mam go już 4 lata i troche w terenie ciorał.
3. Silnik - ja nie narzekam - przebiegu zrobiłem 80 tysięcy km. Turbodiesel na common railu. ALE - trzeba dbać o jakość paliwa żeby nie zamęczyć wtryskiwaczy Delphi. Jakie paliwo dostaniesz w Azji to ci już nie powiem. Odpukać na krajowym jeżdżę, ale ludzie czasem mają problemy i regeneracje wtrysków trzeba robić, pompe paliwa zmienić.

Auto da się podnieść - moje poszło w góre 4 cm, jeździ na 31 cali AT. MIałem 32 cale MT i miał całkiem spore możliwości w terenie. Ale że muszę teraz dużo jeździc po czarnym , to teren odpuściłem mu.
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pn paź 15, 2012 6:32 pm

tyci pisze:witam
mam chetke na galopa albo tarakana do dalekich wypraw, rosja , gruzja moze maroko itd, nigdy nie jezdzilem takowymi hundajami. powiedzcie koledzy i kolezanki czy jest to na tyle wytrzymale i niezawodne ze na takie podroze by sie nadawalo, jezeli werdykt jest na tak, jaki silnik, galop czy tarakan, z ktorego roku najlepiej brac, jak z zawiecha , co z napedami, jak z adaptacja bagaznika, wielkosc w srodku z czym mozna porownac - toyota landcruser 95? nissan patrol gr? czy raczej jeep grand?, ogolnie wszystko co moglo by mi pomoc w wyborze.
dzieki
Właśnie zakupiłem gallopka pod takie cele jak piszesz. Zadałem wcześniej pytanie na forum jakie auto wybrać. I po przeanalizowaniu wielu odpowiedzi oraz własnych przemyśleniach i poszukiwaniach (trwały z przerwami z 1,5 roku), po oględzinach wielu aut, także gallopka który pomykał w tamte rejony, uwzględniając moje możliwości finansowe i dostępność do części w tamtym rejonie, uznałem, że gallop mi pasuje. Zostało na pakiet startowy. A reszta mi wystarczy. Terracana brałem pod uwagę ale po analizie forum opisującym przypadłości commona, zrezygnowałem. Auto musi być proste jak budowa cepów. Bez zbędnej elektroniki.
Teraz mały przegląd, trochę dopasowań i w miarę możliwości ruszam w Bieszczady, potem Bakany. Za 2 lata mam zamiar opędzić azję środkową.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyundai”