Czujnik prędkości w 1,7i mono
Moderator: Albert_N
Czujnik prędkości w 1,7i mono
Jak Koledzy wiedzą padnięty czujnik prędkości wiąże się ze świecącym "Check Engine" (kod 24). Nie tam żebym się bardzo przejmował ale do szału mnie "Check Engine doprowadza.
Jeden czujnik urwałem na krzaczorach. Kolejny, jak widzę, wystarczył na jakieś cztery miesiące i najwyraźniej padł. Nic tym razem nie jest urwane więc dumam, że padła elepstryka w czujniku bo on sam się obraca jak należy, przynajmniej na tyle na ile można łapą na piechotę wał pokręcić.
I teraz pytanie do mądrzejszych:
- co się dzieje jak czujnik nie działa? różnicy nie widzę żadnej... poprzednio też nie widziałem.
- czy często padają Wam czujniki? nie od krzaczorów, oczywiście, ale tak jak to Rusek - same z siebie?
- pasują ponoć jakieś z Poloneza na monowtrysku. Czy ktoś ćwiczył taki patent? Może te są bardziej trwałe?
Na chwilę obecną oryginał 95 zł, od Poldka 115 - 130 zł.
Jeden czujnik urwałem na krzaczorach. Kolejny, jak widzę, wystarczył na jakieś cztery miesiące i najwyraźniej padł. Nic tym razem nie jest urwane więc dumam, że padła elepstryka w czujniku bo on sam się obraca jak należy, przynajmniej na tyle na ile można łapą na piechotę wał pokręcić.
- co się dzieje jak czujnik nie działa? różnicy nie widzę żadnej... poprzednio też nie widziałem.
- czy często padają Wam czujniki? nie od krzaczorów, oczywiście, ale tak jak to Rusek - same z siebie?
- pasują ponoć jakieś z Poloneza na monowtrysku. Czy ktoś ćwiczył taki patent? Może te są bardziej trwałe?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: Czujnik prędkości w 1,7i mono
- różnica w zachowaniu pojazdu (czytaj pracy silnika - niezauważalna!)Snuffer pisze:Jak Koledzy wiedzą padnięty czujnik prędkości wiąże się ze świecącym "Check Engine" (kod 24). Nie tam żebym się bardzo przejmował ale do szału mnie "Check Engine doprowadza.
- mnie padł raz ( zgniły przewody, tuż na wejściu w czujnik)
- te z "peloponeza" wyglądają na zdjęciu identycznie. Nawet wtyk mają jak w mojej NIVIE ( są dwa rodzaje)
- Nie eksperymetowałem , tylko kupiłem oryginał, psia jego mać

czuja

Z czujem od poloneza to dobry pomysł, bo wygląda solidniej, ale trzeba dorwać gdzieś stary na przymiarkę do gwintu.
Czujnik do lublina/poloneza:
http://www.auto-online.pl/elektron/siln ... ki/vss.htm
wygląda na taki sam.
Mam też problem z tym czujnikiem (zdaniem CPU, kod 24). Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Czy coś wiecie o trybie awaryjnym w który wchodzi CPU jak nie działa czujnik prędkości?
http://www.auto-online.pl/elektron/siln ... ki/vss.htm
wygląda na taki sam.
Mam też problem z tym czujnikiem (zdaniem CPU, kod 24). Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Czy coś wiecie o trybie awaryjnym w który wchodzi CPU jak nie działa czujnik prędkości?
ja tez właśnie wymieniłem kolejny ten wytrzymał około 2 mc
poprzedni urwałem na krzakach jak kolega
w sklepie z czesciami twierdza ze łada troche więcej pali jak jest kopnięty
zbudujmy osłonę
płyte ślizgową 
poprzedni urwałem na krzakach jak kolega
w sklepie z czesciami twierdza ze łada troche więcej pali jak jest kopnięty
zbudujmy osłonę

Disco 300 '97 2,5 Tdi - wyprawówka
Wyprawy 4x4
Wyprawy 4x4
Ciekawostka dropsa - ja tego nie mam (wisi samo złącze) i przygasa mi wyłącznie przy hamowaniu ale to dlatego, że mam serwo przy pompie hamulcowej nieszczelne - lampka mi się nie pali. Może dlatego, że to multipoint.Maykel pisze: Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Pozdroofki
IdeL
Pozdroofki
IdeL
IdeL
IdeL pisze:Ciekawostka dropsa - ja tego nie mam (wisi samo złącze) i przygasa mi wyłącznie przy hamowaniu ale to dlatego, że mam serwo przy pompie hamulcowej nieszczelne - lampka mi się nie pali. Może dlatego, że to multipoint.Maykel pisze: Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Pozdroofki
IdeL
Ja Ciebie bardzo przepraszam, nie chciałbym wyjść na szydercę, ale jak Ci ta Nivka empi hula bez przepływomierza, czujnika prędkości itd. to weź zobacz pod maską czy Ty tam aby gaźnika nie masz.
A serwo zrób zamiast o tym pisać to nie są duże koszta a może się zemścić.
Wyszedłeś na szydercę2Kółka pisze:
Ja Ciebie bardzo przepraszam, nie chciałbym wyjść na szydercę, ale jak Ci ta Nivka empi hula bez przepływomierza, czujnika prędkości itd. to weź zobacz pod maską czy Ty tam aby gaźnika nie masz.
A serwo zrób zamiast o tym pisać to nie są duże koszta a może się zemścić.

Czujnika prędkości nie mam i nie planuje zakładania na razie - są ważniejsze rzeczy do porobienia niż ten gadżecik

A tak, w ogóle to chyba wolałbym mieć gaźnikowca pod maską - przynajmniej poziom czarodziejstwa mniejszy.
Serwo juz wymienione, wysprzęglik też - cały piątek z głowy i łapy do dziś domyć się nie chcą w zakamarkach

Pozdroofki
IdeL
Pozdroofki
IdeL
IdeL
I o to chodzi i oto chodziIdeL pisze:
Serwo juz wymienione, wysprzęglik też - cały piątek z głowy i łapy do dziś domyć się nie chcą w zakamarkach. Sukcesywnie pojazd zaczyna mieć coraz większe walory użytkowe.
Pozdroofki
IdeL

Rozumiem, że zgodnie z radą Marka penicylina już przyjęta

Eee, no w życiu takimi trupami się najeździłem, że już nie jestem tak wrażliwy jak dawniej2Kółka pisze:
Rozumiem, że zgodnie z radą Marka penicylina już przyjęta, tyle tylko że ta odmiana (nivus vulgaris) jest raczej ciężko uleczalna
![]()
![]()

Ale cały czas marzy mi się auto, które jeździ i nic nie trzeba przy nim robić. Nie trafiłem jeszcze na takie kuriozum

Pozdroofki
IdeL
Pozdroofki
IdeL
IdeL
- Marek D.
-
Eee, to by było, jak młoda, piękna, bogata i nieawanturna kobieta w sypialni... Taka, co to tylko leży i pachnie... Pachnie olejem do balsamowania zwłokIdeL pisze:....
Ale cały czas marzy mi się auto, które jeździ i nic nie trzeba przy nim robić. Nie trafiłem jeszcze na takie kuriozum![]()
![]()
Pozdroofki
IdeL

Się mnie czarna poczucie humoru dziś uczepiło...
To mi zapachniało piękną Nefrette, która właśnie leży sobie teraz zabalsamowana i .... zdecydowanie się nie awanturuje
Pozdroofki
IdeL

Pozdroofki
IdeL
Pozdroofki
IdeL
IdeL
- Marek D.
-

Nie wiem kiedy ją ostatnio widziałeś, ale ostatnio trochę na cerze podupadła

To ja już wolę krasne wiejskie dziewoje. Nawet bez uprzedniego namaczania

Ty tu nie marz o dziewojach tylko reanimuj swoje białe cudo...błoto całe wyschnieMarek D. pisze:![]()
Nie wiem kiedy ją ostatnio widziałeś, ale ostatnio trochę na cerze podupadła![]()
To ja już wolę krasne wiejskie dziewoje. Nawet bez uprzedniego namaczania

jak postep prac?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- Marek D.
-
Ech - do połowy przyszłego tygodnia nawet do warsztatu nie zajrzę
do zrobienia to tylko jakieś pierdoły nam zostały. blacharka, elektryka, włożyć przedni most...

Tomek - niech zgadnę
, zaprawki zacząłeś robić i akurat dziura w podszybiu pod snorkla pasuje
Mam tak samo 

do zrobienia to tylko jakieś pierdoły nam zostały. blacharka, elektryka, włożyć przedni most...

Tomek - niech zgadnę

eee, nie, do zaprawek jeszcze nie dojrzałemMarek D. pisze:Ech - do połowy przyszłego tygodnia nawet do warsztatu nie zajrzę![]()
do zrobienia to tylko jakieś pierdoły nam zostały. blacharka, elektryka, włożyć przedni most...![]()
Tomek - niech zgadnę, zaprawki zacząłeś robić i akurat dziura w podszybiu pod snorkla pasuje
Mam tak samo

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r