Czujnik prędkości w 1,7i mono

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Snuffer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Czujnik prędkości w 1,7i mono

Post autor: Snuffer » pt mar 27, 2009 11:03 am

Jak Koledzy wiedzą padnięty czujnik prędkości wiąże się ze świecącym "Check Engine" (kod 24). Nie tam żebym się bardzo przejmował ale do szału mnie "Check Engine doprowadza.
Jeden czujnik urwałem na krzaczorach. Kolejny, jak widzę, wystarczył na jakieś cztery miesiące i najwyraźniej padł. Nic tym razem nie jest urwane więc dumam, że padła elepstryka w czujniku bo on sam się obraca jak należy, przynajmniej na tyle na ile można łapą na piechotę wał pokręcić.
I teraz pytanie do mądrzejszych:
- co się dzieje jak czujnik nie działa? różnicy nie widzę żadnej... poprzednio też nie widziałem.
- czy często padają Wam czujniki? nie od krzaczorów, oczywiście, ale tak jak to Rusek - same z siebie?
- pasują ponoć jakieś z Poloneza na monowtrysku. Czy ktoś ćwiczył taki patent? Może te są bardziej trwałe?

Na chwilę obecną oryginał 95 zł, od Poldka 115 - 130 zł.

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Re: Czujnik prędkości w 1,7i mono

Post autor: Krzysiek-74 » pt mar 27, 2009 11:31 am

Snuffer pisze:Jak Koledzy wiedzą padnięty czujnik prędkości wiąże się ze świecącym "Check Engine" (kod 24). Nie tam żebym się bardzo przejmował ale do szału mnie "Check Engine doprowadza.
Jeden czujnik urwałem na krzaczorach. Kolejny, jak widzę, wystarczył na jakieś cztery miesiące i najwyraźniej padł. Nic tym razem nie jest urwane więc dumam, że padła elepstryka w czujniku bo on sam się obraca jak należy, przynajmniej na tyle na ile można łapą na piechotę wał pokręcić.
I teraz pytanie do mądrzejszych:
- co się dzieje jak czujnik nie działa? różnicy nie widzę żadnej... poprzednio też nie widziałem.
- czy często padają Wam czujniki? nie od krzaczorów, oczywiście, ale tak jak to Rusek - same z siebie?
- pasują ponoć jakieś z Poloneza na monowtrysku. Czy ktoś ćwiczył taki patent? Może te są bardziej trwałe?

Na chwilę obecną oryginał 95 zł, od Poldka 115 - 130 zł.
- różnica w zachowaniu pojazdu (czytaj pracy silnika - niezauważalna!)
- mnie padł raz ( zgniły przewody, tuż na wejściu w czujnik)
- te z "peloponeza" wyglądają na zdjęciu identycznie. Nawet wtyk mają jak w mojej NIVIE ( są dwa rodzaje)
- Nie eksperymetowałem , tylko kupiłem oryginał, psia jego mać :)13 . Wszystkie trzy kable czarne, więc podłączanie na
czuja :-?, aż CE zgasł :)21 . Ogólnie oryginał, wygląda jakby dzieci na ZPT, w ramach lekcji "poznajemy wyroby z plastiku" odlewały w rondelku, na kuchence gazowej :)3 :)21

Z czujem od poloneza to dobry pomysł, bo wygląda solidniej, ale trzeba dorwać gdzieś stary na przymiarkę do gwintu.

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » pn mar 30, 2009 12:57 pm

Czujnik do lublina/poloneza:
http://www.auto-online.pl/elektron/siln ... ki/vss.htm
wygląda na taki sam.

Mam też problem z tym czujnikiem (zdaniem CPU, kod 24). Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Czy coś wiecie o trybie awaryjnym w który wchodzi CPU jak nie działa czujnik prędkości?

Awatar użytkownika
gori

Kontaktowanie:

Post autor: gori » śr kwie 01, 2009 7:04 am

ja tez właśnie wymieniłem kolejny ten wytrzymał około 2 mc
poprzedni urwałem na krzakach jak kolega

w sklepie z czesciami twierdza ze łada troche więcej pali jak jest kopnięty

zbudujmy osłonę :P płyte ślizgową :)21
Disco 300 '97 2,5 Tdi - wyprawówka
Wyprawy 4x4

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » śr kwie 01, 2009 10:13 am

Maykel pisze: Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Czy coś wiecie o trybie awaryjnym w który wchodzi CPU jak nie działa czujnik prędkości?
Ciekawostka dropsa - ja tego nie mam (wisi samo złącze) i przygasa mi wyłącznie przy hamowaniu ale to dlatego, że mam serwo przy pompie hamulcowej nieszczelne - lampka mi się nie pali. Może dlatego, że to multipoint.

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

2Kółka

Post autor: 2Kółka » śr kwie 01, 2009 1:17 pm

IdeL pisze:
Maykel pisze: Oprócz zapalania się CE samochód gaśnie jak wrzucam luz.
Ciekawostka dropsa - ja tego nie mam (wisi samo złącze) i przygasa mi wyłącznie przy hamowaniu ale to dlatego, że mam serwo przy pompie hamulcowej nieszczelne - lampka mi się nie pali. Może dlatego, że to multipoint.

Pozdroofki

IdeL

Ja Ciebie bardzo przepraszam, nie chciałbym wyjść na szydercę, ale jak Ci ta Nivka empi hula bez przepływomierza, czujnika prędkości itd. to weź zobacz pod maską czy Ty tam aby gaźnika nie masz.

A serwo zrób zamiast o tym pisać to nie są duże koszta a może się zemścić.

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » pn kwie 06, 2009 12:45 pm

2Kółka pisze:

Ja Ciebie bardzo przepraszam, nie chciałbym wyjść na szydercę, ale jak Ci ta Nivka empi hula bez przepływomierza, czujnika prędkości itd. to weź zobacz pod maską czy Ty tam aby gaźnika nie masz.

A serwo zrób zamiast o tym pisać to nie są duże koszta a może się zemścić.
Wyszedłeś na szydercę :)21 Bez przepływomierza niestety nie chciała działać - kopciła skubana jak głupia i na obroty nie za bardzo wchodziła :)9
Czujnika prędkości nie mam i nie planuje zakładania na razie - są ważniejsze rzeczy do porobienia niż ten gadżecik :)2
A tak, w ogóle to chyba wolałbym mieć gaźnikowca pod maską - przynajmniej poziom czarodziejstwa mniejszy.

Serwo juz wymienione, wysprzęglik też - cały piątek z głowy i łapy do dziś domyć się nie chcą w zakamarkach :evil: . Sukcesywnie pojazd zaczyna mieć coraz większe walory użytkowe.

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

2Kółka

Post autor: 2Kółka » wt kwie 07, 2009 10:17 am

IdeL pisze:
Serwo juz wymienione, wysprzęglik też - cały piątek z głowy i łapy do dziś domyć się nie chcą w zakamarkach :evil: . Sukcesywnie pojazd zaczyna mieć coraz większe walory użytkowe.

Pozdroofki

IdeL
I o to chodzi i oto chodzi :)2 :)21

Rozumiem, że zgodnie z radą Marka penicylina już przyjęta :wink: , tyle tylko że ta odmiana (nivus vulgaris) jest raczej ciężko uleczalna :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » wt kwie 07, 2009 12:34 pm

2Kółka pisze:
Rozumiem, że zgodnie z radą Marka penicylina już przyjęta :wink: , tyle tylko że ta odmiana (nivus vulgaris) jest raczej ciężko uleczalna :)21 :)21 :)21
Eee, no w życiu takimi trupami się najeździłem, że już nie jestem tak wrażliwy jak dawniej :)21 :)17 Hitem był przejazd z Wrocławia VW bulikiem z 1964 roku z totalnie zgnitą ramą, dyskusyjnymi hamulcami i niesymetrycznym oświeleniem (świeciła tylko prawa strona). Auto miało takie luzy na sterze, że bujałem na całej szerokości pasa :)12
Ale cały czas marzy mi się auto, które jeździ i nic nie trzeba przy nim robić. Nie trafiłem jeszcze na takie kuriozum :)16 :)9

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt kwie 07, 2009 1:22 pm

IdeL pisze:....
Ale cały czas marzy mi się auto, które jeździ i nic nie trzeba przy nim robić. Nie trafiłem jeszcze na takie kuriozum :)16 :)9

Pozdroofki

IdeL
Eee, to by było, jak młoda, piękna, bogata i nieawanturna kobieta w sypialni... Taka, co to tylko leży i pachnie... Pachnie olejem do balsamowania zwłok :wink:

Się mnie czarna poczucie humoru dziś uczepiło...
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » wt kwie 07, 2009 1:39 pm

To mi zapachniało piękną Nefrette, która właśnie leży sobie teraz zabalsamowana i .... zdecydowanie się nie awanturuje :)13

Pozdroofki
IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt kwie 07, 2009 1:46 pm

:)21
Nie wiem kiedy ją ostatnio widziałeś, ale ostatnio trochę na cerze podupadła :)21
To ja już wolę krasne wiejskie dziewoje. Nawet bez uprzedniego namaczania :wink:
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » wt kwie 07, 2009 2:09 pm

Marek D. pisze::)21
Nie wiem kiedy ją ostatnio widziałeś, ale ostatnio trochę na cerze podupadła :)21
To ja już wolę krasne wiejskie dziewoje. Nawet bez uprzedniego namaczania :wink:
Ty tu nie marz o dziewojach tylko reanimuj swoje białe cudo...błoto całe wyschnie :(
jak postep prac?
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt kwie 07, 2009 2:15 pm

Ech - do połowy przyszłego tygodnia nawet do warsztatu nie zajrzę :)16
do zrobienia to tylko jakieś pierdoły nam zostały. blacharka, elektryka, włożyć przedni most... :wink: :)21
Tomek - niech zgadnę :wink: , zaprawki zacząłeś robić i akurat dziura w podszybiu pod snorkla pasuje :)21 Mam tak samo :)11
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » wt kwie 07, 2009 2:27 pm

Marek D. pisze:Ech - do połowy przyszłego tygodnia nawet do warsztatu nie zajrzę :)16
do zrobienia to tylko jakieś pierdoły nam zostały. blacharka, elektryka, włożyć przedni most... :wink: :)21
Tomek - niech zgadnę :wink: , zaprawki zacząłeś robić i akurat dziura w podszybiu pod snorkla pasuje :)21 Mam tak samo :)11
eee, nie, do zaprawek jeszcze nie dojrzałem :wink: ale mi sie wylewanie wody z filtra znudziło...bo woda w Narwi wysoka...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”