Czy wejdzie 205/60 R15?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Czy wejdzie 205/60 R15?

Post autor: Mario » czw paź 30, 2003 12:34 pm

Tak na szybko (wiem, wiem... tutaj jest mały ruch i nie ma zwykle nic na szybko, ale...) -> czy do standardowej Niwki bez przeróbek wejdą oponki:

Dębica Frigo 205/60 R15

Znaczy sie -> że wejdą to się domyślam (bo mam założone 195/80 R15), wiec pewnie o 1 cm szersze się zmieszczą, ale... czy nie będą obcierać czegośtam?
Felgi są od Tarpana.

To pytanie laika, więc proszę uprzejmie się nie czepiać, a jesli ktoś chce sie czepiać, to niech się czepia swego ogona i odflancuje ode mnie :wink:

A teraz oczekuję na zalew odpowiedzi... (bez obaw - założyłem kamizelkę ratunkową).

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » czw paź 30, 2003 1:05 pm

Mario 185R15, jezeli chcesz zimowki. 205/60 wejda, ale sa zdecydowanie za szerokie na zime...
NIVA 1990@boreg

radegand

Post autor: radegand » czw paź 30, 2003 1:17 pm

tylko takie małe koła do nivki ?? :o bo przeca ona firmowo ma chyba R16 no nie?? ja mam w gzie 265/70/R16 i jest git :lol: tylko z przodu bez sensu 245, ale 265 tyż chyba wejdą 8)

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » czw paź 30, 2003 2:09 pm

Te zimówki moge dość tanio kupić, więc dlatego ten rozmiar.

Niwka fabrycznie faktycznie ma 16", ale dużo węższe, niż 205mm, więc dlatego się pytam :-)

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » czw paź 30, 2003 2:12 pm

radegand pisze: ja mam w gzie 265/70/R16 i jest git :lol:
Masz Szwarzenegera do pomocy przy kręceniu kółkiem, czy jesteś takim supermanem Mój Drogi Radegandzie?

A tak w ogóle, to fajne masz autko :D . Gdybym miał warunki (do prac mechaniczno-zabawkarsko-adaptacyjno-ofrołdowych), to też przyjąłbym takiego Gaza.

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » czw paź 30, 2003 2:42 pm

ja mam w gzie 265/70/R16 i jest git tylko z przodu bez sensu 245,
:)21
to jednak bez sensu i rozpaczliwie bez sensu ... :)21 , chyba, ze go odpalasz jedynie w garazu :)6
Mariusznia? Boreg dobrze mowi, im wezsza na snieg/zime tym lepiej, jezeli myslisz o czarnym i nie tyczy sie to jedynie Nivy.
pozdrawiam,
YJ 4.0

radegand

Post autor: radegand » czw paź 30, 2003 2:52 pm

@Mario
dzięki! :)2 8) ty masz fajny wzorek!
gazior jest fajny nie ma to tamto ale przeca nivka to młodsza siostra w sumie :D (nie chcę rozpętać czasem żadnego dżihadu.... :wink: )
jeśli chodzi o wielkość kół to w terenie trza kierownicę mocno trzymać...a giez ma dużą standardowo także na czarnym też daje rade :)
@Przemek
he, teraz to ja już też wiem :-? ale oponki kupowałem szybko w akcie desperacji po zaliczeniu 360 na drodze na łysych kapciach....no i nie wpadłem na to, teraz do przodu też będzie 265/70! :D

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » czw paź 30, 2003 2:57 pm

Przemek wawa pisze: Mariusznia? Boreg dobrze mowi, im wezsza na snieg/zime tym lepiej, jezeli myslisz o czarnym i nie tyczy sie to jedynie Nivy.
Przemek,
Hołowczyc, czy inny Kuzaj (już nie pamiętam dokładnie :wink: ) wypowiadał się na łamach jednego z ostatnich AutoŚwiatów, że nowe opony zimowe są tak konstruowane, że nie powinno się zakładać węższych, że te opowieści o potrzebie wrzynania się opony w śnieg z uwagi na węższą oponę są nieaktualne. Obecnym konstrukcjom szkodzi podobno zbyt duży nacisk jednostkowy na podłoże (a taki uzyskuje się zakładając jak najwęższą oponę).

Ja się tam nie znam... ale w każdym zrazie jeśli się zmieści 205, to nie powinna zaszkodzić 8)

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » czw paź 30, 2003 3:36 pm

Mario, pomijajac marketingowa strone wypowiedzi Holowczyca :wink: , zakladanie tak niskiego profilu do Nivki nie ma sensu.
Minusy
1. obnizasz samochod
2. przeklamanie wskazan predkosciomierza
3. wieksze opory dla przekladni kierowniczej - mniejsz "czucie"
4. szybsze zuzycie przegubow i elementow zawieszenia
Plusy
5. wieksza stabilnosc samochodu

Idealnym rozmiarem byloby 195/R15, ale Debica nie produkuje zimowek w tym rozmiarze.
A zrobisz, jak uwazasz... ...ale, uwazaj co robisz :D :D :D .
Pozdrawiam
NIVA 1990@boreg

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » czw paź 30, 2003 5:31 pm

Hmmm... No troche niski ten profil jest, ale...eee... nie tak bardzo :wink:
No i facet chce za praktycznie nowe opony (oglądałem mają bieżnik jeszcze częściowo z "włoskami" ... 350,- PLN (za komplet 4 szt.). I mozna by się bawić na śniegu i lodzie zapewne całkiem fajnie :D .
Za tyle, to kupie 1 szt. Goodricha :roll:
Sam już nioe wiem, a jak nie wiem, to poszukam jeszcze trochę (może zima minie i problem zimowych opon sam się rozwiąże 8) ).

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » czw paź 30, 2003 5:57 pm

Cena jest dobra. Zawsze ktos musi byc ten pierwszy....
NIVA 1990@boreg

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pt paź 31, 2003 12:22 pm

ale oponki kupowałem szybko w akcie desperacji po zaliczeniu 360 na drodze na łysych kapciach....no i nie wpadłem na to, teraz do przodu też będzie 265/70!
no!!! teraz juz rozumiem, skad ta roznica. :)2 Pozazdroscic wymiarow jedynie wypada ... :). U nas bez "cięć" blotnikow i "Borgowych wynalazkow" :)21 , to jedynie w porywach 205, no moze 215 wejdzie, ale i tak by obieraly w terenie. Nivka mieciutka jest ... :roll: Chociaz sam widzialem Nivy na 225, ale one jezdza po "Marszalkowskiej" jak ja to mowie.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » pt paź 31, 2003 2:00 pm

Jeżdżę na "codzień" na 225/70 x 15 na Suczych felgach, na teren mam 215/75 x 15 Herkulesy na Honkerach i nic nie obciera - autko troche podwyższone he, he...
W koleinach tylko często łapią boki i rzuca, ale można sie przyzwyczaić
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pt paź 31, 2003 2:13 pm

autko troche podwyższone he, he...
No wlasnie ... Ale Wojtku, Ty dla mnie, to z innej planety jestes ... :)2 Widzialem zdjecia Twojego auta i opis do nich, to sie nie myle.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » pn lis 03, 2003 10:02 am

Skruszony chciałbym Was przeprosić, iż śmiałem zadać tutaj na tym forum takie śmieszne pytanie.
Na forum Lada Klub Polska w wątku:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=29098&c=8&f=22
zostałem WYPROSZONY Z FORUM RAJDY 4X4 PRZEZ kol. Przemka wawa -> cyt: "Mariusznia? Ale nie pisz juz wiecej nic na 4x4. ..., bo smiesznie i zabawnie to wyglada".

Oj ja naiwny, wydawało miś się, że - jeśli to jest mój pierwszy samochód terenowy i nigdy z "ofrołdem" nie miałem do czynienia - to jest to dobre forum do uzyskania nurtującej mnie odpowiedzi. Ale nie zdawałem sobie sprawy, że rządzi tu cerber, wszechwiedzący supermeński ofrołder, który zyskał uprawnienia do jednoosobowego decydowania, kto może i powinien, a kto nie pisać na takim forum... :wink: Oj ja nieszczęsny... :cry: Gdzie ja teraz będę mógł zadawać pytania...? Gdzie ja się podzieję z tą moją Łaciatką...? Przemek jest wszędzie, swoją kwiecistą retoryką mnie prześladuje...
Walisssss -> hilfeeee!

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn lis 03, 2003 11:11 am

tak sobie czytam i jakoś coś mi tu nie pasuje :)3
przecież można sie o wszystko pytać co związane z autkiem :cry:
zwłaszcza jak się nie ma doświadczenia.
Przemek pierwsza żłóta kartka
dwie kolejne i z boiska :)21
Gazy 69

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn lis 03, 2003 1:42 pm

Darku? OK... :)21
Reszte wyjasniam na privie po rozlace kilkudniowej z internetem. ... :). Ale Ty Mariusznia, to skarzypyta jestes ... :roll: No napisalem Ci, abys nie pytal sie, czy wkladac profil 60 do auta prawie lub calkowicie terenowego w zaleznosci od pogladow, czyli Nivy, bo to jest takie pytanie, czy najpierw trzeba "wlozyc", a pozniej to mozna "wyjac"? ... Rowniez jest to pytanie z gatunku biznesowego, jezeli tez o tym myslimy. ... :) A tu to powazne chlopaki sa. Mam nadzieje, ze pojedziesz na kolejny wyjazd i w koncu utaplasz sie w blocie lub mokrym piasku? ... Zapraszam :wink:
pozdrawiam,
YJ 4.0

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn lis 03, 2003 1:48 pm

No i nie bedziesz wymuszal jak przedszkolak na "boysach" od Niv, aby pisali na starym forum a nie tutaj na 4x4, tak jak w ubieglym tygodniu ... Podac ten watek i sciezke dostepu do niego? Watek i tak zostal zablokowany, bo wydal sie niedorzeczny nawet w opinii Moderatorow ... :)21 . Odpuszczam, teren przed nami a nie slowne przepychanki.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » pn lis 03, 2003 2:57 pm

Przemek wawa pisze:No i nie bedziesz wymuszal jak przedszkolak na "boysach" od Niv, aby pisali na starym forum a nie tutaj na 4x4, tak jak w ubieglym tygodniu ... Podac ten watek i sciezke dostepu do niego? Watek i tak zostal zablokowany, bo wydal sie niedorzeczny nawet w opinii Moderatorow ... :)21 . Odpuszczam, teren przed nami a nie slowne przepychanki.
A świstak dalej te sreberka...
Nie potrafisz się merytorycznie odnieść, to zmieniasz temat. Pokazujesz mentalność dziecka z piaskownicy... ; zostałeś w głosowaniu usunięty z Forum LKP, coraz mniej masz miejsca dla siebie, to i rzucasz się na lewo i prawo.
Co do wątku -> phi... jasne podaj, podaj (tam nie ma nic zdrożnego, bo prosiłem ludziska z Forum LKP, żeby pisali o planowanych wyjazdach też na Forum LKP, bo nie mam czasu na śledzenie obu for). Przemek -> czy Ty naprawdę nie widzisz, że się ośmieszasz...? Qrna - dyskusja na tym poziomie mi po prostu uwłacza :lol: ; może jeszcze z procy do mnie będziesz strzelał, bo przypadkiem odsłoniłem prawdziwe oblicze Przemka67...?

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » pn lis 03, 2003 3:20 pm

Przez przypadek miś się "coś zreplikowało" :roll:
Ostatnio zmieniony pn lis 03, 2003 3:59 pm przez Mario, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn lis 03, 2003 3:41 pm

Mario daj już spokuj bo też dostaniesz żłótą kartke :)21
koniec sporu :)6
a tak nawiasem to profil 60 jest do nivki za niski :)3
Gazy 69

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » pn lis 03, 2003 5:27 pm

Może masz rację, wdawanie w dyskusję na tym poziomie nie ma sensu.

Co do profilu -> hmmm -> miałem na myśli zabawę na śniegu i lodzie, a nie ekstremalny ofraod z dobijaniem oponą do felgi, etc. Ale... poszukam jeszcze 8)

Awatar użytkownika
Damian21214
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Damian21214 » pn lis 03, 2003 6:36 pm

Mario pisze:Co do profilu -> hmmm -> miałem na myśli zabawę na śniegu i lodzie, a nie ekstremalny ofraod z dobijaniem oponą do felgi, etc. Ale... poszukam jeszcze 8)
No walsnie miedzy innymi chodzi o dobijanie opona do felgi :P

Damian
Damian Langer
ANAKONDA 4x4
VOLVO TGB11, Pontiac Fiero Formula
MOTOLANGER

Awatar użytkownika
Mario
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mario » pn lis 03, 2003 10:38 pm

Dzięki Damian.
Ale takie "niskie" rozmiary (używane) jest dużo łatwiej - i dużo taniej - dostać :-). Jak się chce tylko pobawić z kilkoma kolegami w górach jeżdżąc po śniegu i lodzie bez wjeżdżania na kłody, itd., to taki profil powinien chyba być OK?
Na razie poszukam sobie jeszcze.

Awatar użytkownika
kacper97
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kacper97 » pn lis 03, 2003 11:03 pm

Mario pisze:Dzięki Damian.
(...) Jak się chce tylko pobawić z kilkoma kolegami w górach jeżdżąc po śniegu i lodzie bez wjeżdżania na kłody, itd., to taki profil powinien chyba być OK?
Na razie poszukam sobie jeszcze.
To ja Ci napisze ... zobacz moje zdjęcia z Bieszczad :) tak to jest jak się na oponach oszczędza :D .... no może nie do końca winne są tylko opony ale i brak umiejętności :(
Może gdybym miał troche bardziej agresywny bieżnik to pewnie zjazd z Grani Żuka została by tylko miłym wsponieniem a tak ... :( dwa miesiące w warsztacie i komplet niezłych opon w plecy ...

Pomyśl do jakich celów potrzebne Ci sa opony ... jeśli na zime to wąskie i profil w zasadzie obojętny choć na Warszawe to i czasem 80 mało ;)
Jeśli myślisz o zabawie w terenie ... poczytaj w kategorii OPONY a i w kategorii NIVA też kilka razy chyba było .... zresztą chyba sam o to już kiedyś pisałeś :D
Pozdrawiam
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”