miska olejowa
Moderator: Albert_N
miska olejowa
witam , szukałem , ale nie ma takich tematów. potrzebuję zdjąć miskę olejową , bo chyba korbowód, albo co najmniej łeb tegoż mi się rozleciał. Głowica zdjęta , a wałem obrócić się nie da , po szarpaniu , naciskam palcem tłok , a on chowa się o jakieś 0.5 cm. , oczywiście reszta stoi.Skończyłem walkę z zaworami to teraz niwka wymyśliła coś nowego. Walnęło w trasie , zrobiłem jakieś 5 km. , zaczęło chrobotać , tak jakby to łańcuszek rozrządu znowu szalał, włączyła się lampka braku smarowania i nie gasła po przygazówce , stanąłem sprawdziłem olej -ok , płyn - ok , temperatura silnika też w normie , strasznie ciężko odpalił ponownie , jakby coś mu ewidentnie przeszkadzało , zawróciłem z powrotem do chałupy , ale jeszcze 1 km. coś ewidentnie chrupło , silnik zgasł , zdążyłem tylko wcisnąć sprzęgło i zjechać , Dalej już nie odpalał , rozrusznik nie był w stanie obrócić wału. No i wróciłem na lawecie.Wiem , że z tą michą nie jest łatwo , ale ostatnio już trzy razy głowicę ściągałem , plus dwa razy wymieniałem zawory , więc potrzebuję tylko dobrej podpowiedzi od praktyka , bo w instrukcji jest tylko jak wyjąć silnik, a to już nie moja klasa. Pozdrawiam.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: miska olejowa
Trza było odpuścić i nie jechać na upartego bez ciśnienia oleum. Straty byłyby mniejsze...
Dokładnie.Moja diagnoza jest taka;zaczeło sie od panewki korbowodowej,a dalsza jazda i brak ciśnienia oleju zrobiły "bigos" w silniku.
no , dobra bigos się zrobił, ta cholerna lampka to mi się zapalała na wolnych , na wyższych gasła i było dobre. Akurat teraz robiłem rozrząd i zawory , bo poleciały i byłem kompletnie ustawiony pod tym kątem , zresztą odgłosy , jak pisałem były akurat typowe dla łańcuszka, taki chrobot , jakby ocierał. Przekonany byłem na 100 procent , że to nowy łańcuszek pękł . Dopiero jak zacząłem rozbierać to okazało się że rozrząd ok, zawory ok no i dotarłem na sam dół. Chłopy jak tę michę zdjąć , pomóżcie to napiszę jakie zniszczenia nastąpiły i co dalej .Wiem , że trzeba będzie cały most chyba odkręcić i podnieść auto , ale lepiej spytać co i jak niż robić metodą prób i błędów.Cholera dzień wcześniej testowałem ją po mieście i chodziła dobrze , dlatego ruszyłem w trasę , ale dosłownie na 6 km. korbowód się rozleciał , nawet brak smarowania , to przecież obroty niskie , bo po asfalcie, no coś ją musiało gryźć wcześniej , a ja tego nie widziałem , ale chodziła przecież jak przecinak.
Ostatnio zmieniony czw maja 09, 2013 8:46 pm przez hunting1, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Już wtedy nie było dobrzehunting1 pisze: ta cholerna lampka to mi się zapalała na wolnych , na wyższych gasła i było dobre.

Na tym kończę kasztanienie, bo nie wiem jak ogarnąć temat zrzutu miski w nivce.
Da się. Jako janek4411 tu na forum to opisałem.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
no , na tej ruskiej stronce to tak strasznie nie wygląda , a nawet całkiem prosto , ciekawe gdzie jest haczyk ? Janek4411 , nie ma tej Twojej instrukcji w archiwum , możesz szybko wypunktować ?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Haczyk, nazywa się: całkiem sporo pierd...nia

- Marek D.
-
hunting1 - Ty tam nie masz silnika - Ty masz tam taczkę gruzu
... a i w nivce szybciej wyjmiesz silnik niż wykręcisz most

Jak już Ci się tak porobiło to lepiej nie pieprzyć się jak matka z bachorem, tylko wyciągnąć silnik i na stole zweryfikować co i jak.
Silnik wydłubuje się stosunkowo prosto. Przy okazji przejrzysz sprzęgło.
Silnik wydłubuje się stosunkowo prosto. Przy okazji przejrzysz sprzęgło.
Niva `88 1.6 zagazowana
Wiem, że podważam zdanie dużo bardziej doświadczonej osoby, ale moim zdaniem zdjęcie przedniego mostu w Nivce to umiarkowanie ciężkie zajęcie.Marek D. pisze:hunting1 - Ty tam nie masz silnika - Ty masz tam taczkę gruzu![]()
Sam to ćwiczyłem kilka dni temu, bez kanału, bez podnośnika i w pojedynkę.

Nie robiłem tego wcześniej, za dużo teorii do tego nie posiadałem, ale po równych 3 godzinach most leżał obok auta.
Pewne jest to, że jego montaż potrwa pewnie dwa razy tyle...

Wybacz ,napisałem to pod obecnym nickiem.
Odkręcić gruchę przedniego mostu, opuść go, podnieś silnik(po uprzednim poluzowaniu śrub mocujących) do góry i odchyl misę w lewo. Taka operacja pozwoli wykręcić pompę olejową z filtrem. Potem to już bajka.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Hunting1 z silnikiem dasz sobie rade.Nie wiem jaka masz Nive?Właśnie czy nie 1.7MPi na hydraulicznych popychaczach.Pytam i zarazem zadaje pytanie bo doszły mnie słuchy że w tych silnikach może nastąpić nagly spadek ciśnienia oleju bo często pęka "magistralka" olejowa doprowadzająca olej do popychaczy.To jest jakas "pajęczynka" z polutownych rurek która pęka od drgań.Słyszeliście cosik o tym?
mój motor to 1,7i , czyli mono.no spróbuję coś zdziałać , jak to pójdzie to napiszę w trakcie walki. Dzięki za rady ,no i do ro...
Przepraszam,ale trzeba cofnąć się do stycznia,aby przypomnieć sobie 2-stronicową historię choroby.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8#p7807158
I zastanowić się,czy samodzielnie powiększać straty,czy dać zarobić fachmanom i mieć samochód do jazdy.
Chyba,że frajda płynąca z mechanikowania zasadniczo przewyższa frajdę płynącą z powożenia sprawnym autem.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8#p7807158
I zastanowić się,czy samodzielnie powiększać straty,czy dać zarobić fachmanom i mieć samochód do jazdy.
Chyba,że frajda płynąca z mechanikowania zasadniczo przewyższa frajdę płynącą z powożenia sprawnym autem.
A czy to moja wina . że nivka od czasu do czasu wymaga napraw ? Pisałem rozrząd jest w porządku i przecież nie ma wpływu na korbowód , teraz padło coś innego . A co do fachmanów , dałem do warsztatu , by zrobili mi zgrzytającą 2-kę , zaproponowali że lepiej kupić używaną skrzynię , bo tu za dużo roboty , po 6 miesiącach znowu 2 zgrzyta. Ten warsztat ogłasza się jako robiący łady, no i teraz oczywiście riposta :" to znajdź dobry warsztat" , dobra , ale wybieramy to co mamy wokół , a nie to co bym chciał. Przecież nie jestem wariat , gdybym miał przekonanie że ktoś to zrobi porządnie to uwierz na pewno bym to dał do zrobienia. Jestem z Zielonej Góry , jeśli ktoś tu zna porządny warsztat to proszę o namiar.
trochę daleko bo do wałbrzycha ale bym tobie ją ogarnął (trzeba wymienić synchronizator i może potrzeba by było przesuwkę i widełki) jedna sobota i gotowe
dzięki , szkoda , ale teraz to ona na kołach już nie pojedzie i to długo.
Już wiesz co ją boli?hunting1 pisze:dzięki , szkoda , ale teraz to ona na kołach już nie pojedzie i to długo.
Hunting1 dlaczego Niva długo nie pojedzie o własnych siłach?Wszystkie części silnika sa dostępne,oczywiście troche z kieszeni Ci ubędzie.Najgorszą opcją dla Ciebie będzie jak uszkodzeniu uległ kadłub,wtedy raczej lepiej bedzie kupić używany silnik.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jak uszkodziło cylindry lub korbę jakaś podgięło to prościej kupić motor na chodzi. Jechałeś bez ciśnienia oleju, wszystko jest podtarte, pewnie i wał nadaje się tak naprawdę do szlifu, aby trzymał ciśnienie.
policz ile kosztować będą części... pisałeś, że kilak razy głowicę zrzucałeś, zawory wymieniałes.
może prościej sprawny motor wrzucić i jeździć.
policz ile kosztować będą części... pisałeś, że kilak razy głowicę zrzucałeś, zawory wymieniałes.
może prościej sprawny motor wrzucić i jeździć.
Janusz73 pisze: ...raczej lepiej bedzie kupić używany silnik.
Chyba i lepiej i prościej i taniej, żeby w końcu działało.kb-autostyle pisze: ...może prościej sprawny motor wrzucić i jeździć.
Tylko znowu będzie jak kupić dobry silnik.
krótko--- zablokowało silnik-? --to panewka wlazła jedna na drugą
nowy wał, korbowód i stopa może być używane ale nie po zatarciu i dalej będzie grało
nowy wał, korbowód i stopa może być używane ale nie po zatarciu i dalej będzie grało
no , zdjąłem miskę , łatwo nie jest , ale potwierdzam że jest to możliwe. Na razie to co widać : trzeci cylinder , zerwało główkę korbowodu i zabrało ją do góry tak że uwięzła między tłokiem a mimośrodem tego cylindra i póki co nie mogę jej wydłubać. Na wale w rejonie 2 i 3 cylindra na przeciwwagach widać , że było gorąco , bo suche i barwa taka od wysokiej temperatury. Na korbowodzie , tam gdzie chodziła główka widać ślady po tym jak mieliło panewkę. Na dole w misce : zerwane śruby korowodu , przemielony tłumik drgań. przyczyna : brak smarowania , ale co dokładnie się stało to jeszcze nie wiem. Pompa olejowa wygląda dobrze chodzi bez luzów , napęd czyli zębatka bez śladów mocnego wyrobienia , nie wiem jak wygląda wałek napędu pompy , filtr ssaka dość zapchany , może za bardzo i pompa nie była w stanie pociągnąć tyle oleju ile potrzeba ? Co do zapchania magistrali olejowej to nie wiem , bo trzeba mieć wał na wierzchu. Teraz to szukam warsztatu , bo trzeba wyjąć silnik żeby zobaczyć ten wał i dalej robić, w garażu to raczej go się już nie wyjmę . Tyle na razie , dalej jak już coś będzie wiadomo. Kupiłem używany wał z korbowodami , więc idę w kierunku przekładki.