łada niva 1600 duże spalanie

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

zdobnikartysta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

łada niva 1600 duże spalanie

Post autor: zdobnikartysta » ndz paź 06, 2013 12:48 pm

witam wszystkich miłośników nivy.od ponad roku jestem właścicielem łady nivy 1600 76KM z 92r.od pewnego czasu mam problem z nadmiernym apetytem na benzynę i gaz mojego 4x4,tzn spalanie gazu 16-17l przy spokojnej jeżdzie na asfalcie,a benzyny podobnie.wcześniej paliła 13l gazu i około 11l benzyny przy prędkości 60-70km/h,oczywiście w terenie można było śmiało dodać 5l.wymieniłem w niej świece i ustawiłem szczelinomierzem przerwe 0.55m,nowe przewody,nowe filtry,zestaw naprawczy gażnika i mechanicznej pompki paliwa,nowa kopułka i palec,nowy parownik lpg,sprawdzałem naciąg łańc.rozrządu i jest ok,na biegu jałowym auto swobodnie się toczy(jak na opony terenowe i przedni most).silnik pracuje równo,nie przegrzewa się,nie strzela w tłumnik,jak to miało miejsce na początku tej całej przygody,auto jest garażowane i nie czuć benzyny,także wykluczam nieszczelność układu paliwowego.klapka przed filtrem powietrza jest ustawiona na okres zimowy,praktycznie nowy olej silnikowy 15w/40,nowy olej w skrzyni i mostach(kontroluje poziom oleju i likwiduje wszelkie nieszczelności),z 10 razy próbowałem już ustawić zapłon poluzowując nakrętke przy aparacie zapłonowym i szukałem momentu w którym auto pracuje najrówniej i ..... i nic.auto niby jedzie normalnie,ale pali od groma.czy może ktoś mi pomóc i podpowiedzieć gdzie moge szukać przyczyny nadmiernego spalania paliwa?pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”