Proszę o opinię: co myślicie o zakupie tej konkretnej Nivy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jradek

Re: Proszę o opinię: co myślicie o zakupie tej konkretnej Nivy

Post autor: jradek » czw sty 28, 2016 8:06 am

Fajna.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » czw sty 28, 2016 7:55 pm

Mnie po tych zdjęciach ala Janusz fotografi i lakonicznym opisie nic Ci nie powiem :lol: :lol: :lol:
Ale dobrze ze ma chociaż światła :lol:
Ostatnio zmieniony ndz sty 31, 2016 10:48 am przez Andrew_1205A, łącznie zmieniany 1 raz.

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » pt sty 29, 2016 8:33 pm

Ja bym szerokim łukiem omijał.Mysle ze znależli cos co doskonale ukrył poprzednik i koszty jako takiej naprawy nie wynosza pincet tylko ciut wiecej.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » pt sty 29, 2016 10:47 pm

almar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: almar » sob sty 30, 2016 5:23 pm

Zauważyliście jaki jest ruch na rynku NiVY w cenie do 5 tysięcy? Jeżeli coś już że zdjęć wygląda wiarygodnie to idzie w ciągu 1-2 dni.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » sob sty 30, 2016 5:52 pm

Zakup Nivy za 5 tys to duże ryzyko. Przy dużym szczęściu wymieniasz oleje,opony,robisz hamulce i konserwacje i śmigasz.Jeżeli masz pecha to dojdą jeszcze inne naprawy i z 5 tyś wyjdzie razem z 8 tys.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob sty 30, 2016 6:23 pm

almar pisze:Zauważyliście jaki jest ruch na rynku NiVY w cenie do 5 tysięcy? Jeżeli coś już że zdjęć wygląda wiarygodnie to idzie w ciągu 1-2 dni.
po programie "afto marzeń , kup i zrób" czy jakoś tak
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

almar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: almar » sob sty 30, 2016 8:57 pm

klucz13 pisze:
almar pisze:Zauważyliście jaki jest ruch na rynku NiVY w cenie do 5 tysięcy? Jeżeli coś już że zdjęć wygląda wiarygodnie to idzie w ciągu 1-2 dni.
Wydaje mi się, że jednak nie. Przynajmniej ja mam dosyć tych nowych wynalazków do których byle pierdoła kosztuje niemały majątek. Niva to taki substytut terenówki a daje niezłą frajdę. Wiele osób postanawia ją kupić na te kilka dni w roku problemów z dojazdem a normalnie jeździć jakimś plaskaczem, niż kupować chorego w utrzymaniu SUW'a. Taka ciekawostka w BMW E53 czyli X5 - przód załączany jest silniczkiem przypominającem ten od wycieraczek przez plastikową zębatkę. Koszt naprawy 1300 zł lub rzeźba z dorabianymi zębatkami z allegro za 300-500 zł. Do tego kiepskie automatyczne skrzynie sypiące się na potęgę, elektryczne wspomaganie gdzie komputer myśli że skręcasz pomimo iż jedziesz prosto, czujniki abs na każdym kole, gdzie uszkodzenie jednego nie załączy ci przodu itp. Poczytasz o kosztach utrzymania i sobie myślisz...no tak super bryka ale po co mi to, jak to będzie stało więcej u mechanika niż jeździło. I jak potrafisz i lubisz pogrzebać, nie przeszkadza ci że to blee po ruskie, to kupujesz. Takie jest moje podejście...trochę inne.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » sob sty 30, 2016 9:30 pm

Ostatnio ukazało się kilka ogłoszeń Nivy 2008 roku . Wszystkie są do naprawy blacharskiej /dziury w drzwiach,przednich błotnikach o tylnej klapie już nie wspomnę/.Czy to była wadliwa seria ? Miałem Nivy dużo starsze 2000 i 2004 tam były rude naloty na rantach drzwi i błotnikach ale dziur żadnych nie było.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sty 31, 2016 3:18 am

almar pisze:
klucz13 pisze:
Wydaje mi się, że jednak nie. Przynajmniej ja mam dosyć tych nowych wynalazków do których byle pierdoła kosztuje niemały majątek. Niva to taki substytut terenówki a daje niezłą frajdę. Wiele osób postanawia ją kupić na te kilka dni w roku problemów z dojazdem a normalnie jeździć jakimś plaskaczem, niż kupować chorego w utrzymaniu SUW'a. Taka ciekawostka w BMW E53 czyli X5 - przód załączany jest silniczkiem przypominającem ten od wycieraczek przez plastikową zębatkę. Koszt naprawy 1300 zł lub rzeźba z dorabianymi zębatkami z allegro za 300-500 zł. Do tego kiepskie automatyczne skrzynie sypiące się na potęgę, elektryczne wspomaganie gdzie komputer myśli że skręcasz pomimo iż jedziesz prosto, czujniki abs na każdym kole, gdzie uszkodzenie jednego nie załączy ci przodu itp. Poczytasz o kosztach utrzymania i sobie myślisz...no tak super bryka ale po co mi to, jak to będzie stało więcej u mechanika niż jeździło. I jak potrafisz i lubisz pogrzebać, nie przeszkadza ci że to blee po ruskie, to kupujesz. Takie jest moje podejście...trochę inne.
genialne :)2 oni tak sami z siebie czy wiom lub przypadkiem wiedzom
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » ndz sty 31, 2016 11:02 am

Potwierdzam, moja poszła w 2 dni cena ok. 5tys. Także szukając w tym budżecie trzeba mieć refleks i cierpliwość.

Lecz tak jak pisałem przy takim budżecie trzeba się nastawić, że niva albo będzie miała do roboty blachę albo mechanikę. Na początek wystarczy zainwestować pewnie 500-1000 zł w pakiet startowy, ale w dłuższym okresie czasu trzeba liczyć z należy zainwestować co najmniej 3tys. Np. Koszt 2 fabrycznie nowych !! Główek mostów to ok 1600 zł. Do wielu aut 4x4 używki kosztują więcej.

Za w sumie ok. 8tys masz całkiem wygodna tania w eksploatacji 4 osobowa terenowkę z bagażnikiem. Która radzi sobie w każdych warunkach pogodowych.

Na pewno należy się wystrzegać chińskich półosi za 200 zł! Jest to tragedia, taka półoś wytrzymuje niekiedy kilkaset kilometrów. Do starszych egzemplarzy porzadniejsze są niemal nie do dostania. Wiem gdzie można pytać o rosyjska nowa półoś z przegubami, jak coś piszcie pw. Koszt ok. 600 zl.

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » ndz sty 31, 2016 12:13 pm

klucz13 pisze:
almar pisze:
klucz13 pisze: po programie "afto marzeń , kup i zrób" czy jakoś tak
genialne :)2 oni tak sami z siebie czy wiom lub przypadkiem wiedzom
No wszystko fajnie , bo części do Nivy kosztują czapkę gruszek tylko jest jeden malutki szkopuł, mianowicie wykonane są z goownolitu. Przerabiałem to w Nivie przez kilka lat i powiem że to troche bez sensu. W pewnym momencie odbijasz się od jakościowej ściany. Przykład , ja miałem głównie z łożyskami w kołach i przegubami. Byłbym skłonny zapłacić 4 razy więcej byle by otrzymać jakość normalnej zachodniej części. :evil:
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pn lut 01, 2016 9:32 pm

Przeguby to tragedia tak jak pisałem, ale głównie dlatego, że u nas co najwyżej można dostać całe półosie podłej jakości, chińskiej firmy master sport.

Oryginalne były kilka razy lepsze!

Jeśli dobrze pamiętam w Rosji i na Ukrainie jest duży wybór części wzmocnionych i akcesori tuningowych.
Zawieszenia, obudowy mostów wzmocnione, półosie, przełożenia reduktor i do mostów, blokady (samoblokady jak i 100% podobne do arb).

Tylko trzeba by sobie sprowadzić :lol:

Myślałem o tym, jak chciałem swoją przerabiać, ale stwierdziłem, że w naszych warunkach to bez sensu :(

W ciężki teren taniej kupić już zrobionego samuraia. Chyba ze ktoś chciałby by być bardzo oryginalny :lol:

kosa1703
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kosa1703 » czw lut 11, 2016 12:54 am

Co myslicie o tej? Moze jest kogos z forum?http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5954657755

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » czw lut 11, 2016 8:29 pm

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale już się tu pojawiła, krzysiek-74 pisał o niej pod koniec listopada. Chyba był poprzednim właścicielem, możesz do niego napisać i popytac. Jesli cos pokręciłem to przepraszam.

Co do auta to wygląda całkiem ok. Zależy czego szukasz, jeśli zabawki do offroadu nq poczatek to ma dużo fajnych rzeczy zrobione i dołożone.
Dowiedz się przez telefon w jakim stanie są mosty czy mocno wyją, czy ciche są i co jest do zrobienia z blachy.
Lakier i wgniotki są nie istotne w takim aucie.
Gdybym szukał nivy dla siebie, jechał bym oglądać.
Jak masz blisko to jedź. Jakiś czas już stoi, ale pewnie dlatego ze większość ludzi szuka "okazji" w przedziale 3-5 tys. :)2
Możliwe ze auto na prawdę jest warte tych pieniędzy.

Ostatnio na allegro była wystawiona na Śląsku fajna niva '99 z blokada w tylnym moście bez gazu za 5.500. Ale wyglądała troszkę gorzej.
Ta myślę jeśli jest w dobrym stanie to warto dać 7tys jeeli szukasz prz3robionego auta. Ale negocjuj twardo. :)2

Taki przeróbki i szpej trochę kosztują nawet w nivie

kosa1703
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kosa1703 » czw lut 11, 2016 10:51 pm

Na forum fejzbukowym taka dostalem odpowiedz "Byłem, jeździłem, wnioski: mechanicznie super, napędy działają, chodzi ładnie na benzynie i na gazie...
ale CAŁA zjedzona przez rdzę, progi nadkola, klapa, maską, wszystkie uszczelki przy szybach sparciałe, mój mechanior stwierdził że nie warte uwagi. Nie ma do czego spawać. Usterki typu wycieraczki, światła. Ta nivka bardzo dużo przeszła, na youtube jest bardzo dużo filmów z nią w roli głównej. Moim zdaniem jakieś 3 tysie można dać, nie więcej. Taka to moja opinia." Itp.Niestety mam ponad 300km w jedna strone. A zeby jechac w ciemno to tak srednio.

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » czw lut 11, 2016 11:19 pm

A to lipa w takim razie :)9 to już wiadomo czemu stoi taki długi czas. To nadaje w takim razie tylko na przeszczep części. Jak to dobrze, że ktoś to wcześniej oglądał bo bym cie wpuścił w maliny. Ale znając życie pewnie znajdzie jakiegoś amatora, chyba że wcześniej przegnije na amen :lol:

Z jakiego regionu kraju jesteś?

kosa1703
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kosa1703 » pt lut 12, 2016 12:08 am

Płock,Mazowieckie. Nie oczekuje od nivy luksusu no ale nie chce trupa.

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt lut 12, 2016 6:39 am

A no to wszędzie masz podobna ilość kilometrów, najlepiej obejrzyj coś blisko na razie żeby mieć porównanie jak pokaże się coś ciekawego. Ja teraz żywcem nie widzę nic sensownego do kupienia w dobrej cenie.

almar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: almar » pt lut 12, 2016 8:49 am

kosa1703 pisze:Płock,Mazowieckie. Nie oczekuje od nivy luksusu no ale nie chce trupa.
Porozmawiaj z Mechaniczna pomarańcza, jak dobrze kojarzę on jest z Płocka i miał coś na zbyciu.

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » pt lut 12, 2016 1:30 pm

Od mechanicznej pomaranczy to On sie zaraził milościa do nivy.Jak miałem dobry egzemplarz to nie byl jeszcze zdecydowany.Moje nivy sprzedaja sie szybko i za uczciwa kase.Bo choc nie sa szybkie zawsze prezentuja uczciwy stan, adekwatny do kasy jaka za nie chce.Sam jestem mechanikiem, sam maluje.Wiem o nich sporo i uczciwie pokazuje zdjecia co było robione i co ewentualnie trzeba poprawić.Mam przyjemne z porzytecznym.Bawię sie jeżdzę troche po dziurach i przy okazji nie pobieram kasy z domowego budżetu.

kosa1703
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kosa1703 » pt lut 12, 2016 8:38 pm

Niestety albo i stety ale taka jest prawda,to Krzysiek zarazil mnie Niva;) Strasznie spodobala mi sie ta niebieska. Ale koniec oftopu i szukamy dalej

jacenty121
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jacenty121 » pt lut 19, 2016 1:53 pm

Witam
Nowy forumowicz jestem, w niedziele kupuje tego bolida

http://olx.pl/oferta/lada-niva-CID5-IDc ... b660876721.

Jarcun07

Post autor: Jarcun07 » pt lut 19, 2016 2:48 pm

Jak kupisz to opisz jego stan. Byłem nim zainteresowany ale kupiłem Terrano z 2000 r. w tej samej cenie i na początek wsadziłem 3 tyś i za 8 tyś mam gotowy do jazdy samochód. Rozmawiałem kiedyś telefonicznie z właścicielem tej Łady zachwalał ją ale ceny nie chciał za bardzo obniżyć. Życzę udanego zakupu.

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt lut 19, 2016 4:30 pm

jacenty121 pisze:Witam
Nowy forumowicz jestem, w niedziele kupuje tego bolida

http://olx.pl/oferta/lada-niva-CID5-IDc ... b660876721.
Cudów się nie spodziewaj. Zdjęcia chyba robione kalkulatorem, ale wydaje mi się ze z tyłu ma inne opony a z przodu inne. Nie jest to szczęśliwe rozwiązanie przy stałym 4x4.
Jak na innych rzeczach tez było oszczędzane może to być skarbonka.
Powodzenia :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”