szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: dant » pt mar 31, 2017 12:38 pm

OSII pisze:
dant pisze:Panowie, czy w Nivie da się jakoś "regulować" drzwi? Widzę, że zawiasy wchodzą do środka ale bez demontażu całej tapicerki nic nie zobaczę czy jest tam jakaś śruba :( Drzwi pasażera mam lekko przekoszone i woda mi się leje przez uszczelkę :(
Regulujesz na śrubach po otwarciu drzwi
Na śrubach? W karoserie chodzą tylko dwie śruby przykręcane srobokretem udarowym nie wygladaja zeby dalo sie tam cos regulowac. Znowuz w drzwiach nie widac zadnych srob (chyba ze sa wewnatrz pod tapicerka). Moglbys mi napisac cos wiecej jak sie powinienem do teog zabrac? Bede bardzo wdzieczny bo mnie woda zalewa przy wiosennych deszczach:(

OSII
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OSII » sob kwie 01, 2017 2:33 am

Te śruby na krzyżak maja pływające nakrętki w karoserii​(słupku) luzujesz je z umiarem ustawiasz i dokrecasz.
Ps będziesz musiał też przeregulowac zamek.

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » czw kwie 06, 2017 3:42 pm

Bomba :) o tą informację mi właśnie chodziło :) Rozumiem, że patentu na regulacje "góra-dół" nie ma tylko w osi lewo prawo?

tirek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tirek » czw kwie 06, 2017 4:38 pm

Jeśli chcesz podnieść drzwi to możesz poluzować dolny zawias wsunąć między słupek, a zawias blaszkę i wyregulować zaczep zamka.

OSII
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OSII » pt kwie 07, 2017 7:09 pm

A którą częścią ci odstają drzwi.
Jesli ramką szyby to ja przeginasz
tylko z umiarem bo łatwo przesadzić.

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » sob kwie 08, 2017 8:17 pm

Dzieki OSII za to info! u mnie od kierowcy wlaśnie u góry tam gdzie jest szyba jest mały prześwit i właśnie myślałem czy by to tak nie zrobić żeby opuścić szybe i trochę podgiać :D zobacze jak jest po bokach może lepiej będzie na zawiasach ustawić... z kolei od pasażera mi troche opadły i przy zamykaniu ociera mi o zamek przy słupku więc tu tylko można podłożyć blaszke między zawias a słupek tak? nie wiem co tam jest pod takicerką czy jest jakaś regulacja jeszcze nie rozbierałem :)

PS: zamek można też jakoś regulować czy to na słupku lub też w dzwiach??? nie widzę tam żadnej możliwości...
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

OSII
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OSII » sob kwie 08, 2017 10:43 pm

Zamek jest tak samo mocowany jak zawiasy do słupka na pływających nakrętkach.
Tapicerki nie rozbieraj bo to nic nie da w drzwiach zawiasy sa przyspawane.
Co do opuszczonych drzwi to blacharze jak pasuja samochód i drzwi im gdzieś odstają lub opadają i nie ma regulacji to na własne oczy widziałem gościa jak złapał za dół drzwi w pozycji prawie zamknięte i szarpnął solidnie​ 2-3 razy do góry i juz pasowały, gdy od dołu do szyby byly ładnie wpasowane a górą odstawały to zaparł drzwi o kolano i przegiął ramkę.

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » czw kwie 13, 2017 9:49 am

Trzeba wyregulowac ile sie da zawiasami żeby pasowały dołe(Poniżej linii okna). Góra może wyć.Potem otwierasz drzwi, szyba w dół i deliktanie przez kolano naginasz ramkę.Ot cała logika.Jak nie było ostro podemolowane to dopasujesz.

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » ndz kwie 23, 2017 11:24 am

Nive mam już jakiś czas ale nadal kilka rzeczy mam nie wyjaśnionych

1. Czy w waszych Nivach też tak jest że światła mijania można zapalić bez kluczyka w stacyjce?
- światła świecą po włożeniu kluczyka pionowo, po przekręceniu w prawo- pozycja "0" gasną, a po przekręceniu na pozycje "1" znowu świecą.
Czy tak powinno być?

2.Razem z autem kupiłem drugi przedni most jako że ten w aucie był już wysłużony -strasznie wył nie zastanawiając się wymieniłem go na ten "zapasowy", dopiero nie tak dawno przy okazji wyczytałem że były różne przełożenia tych mostów czy to prawda?
Więc teoretycznie jeśli do tej pory nic się nie działo ani na załączonej blokadzie ale też auto nie wykazuje jakiś dzinych objawów to wygląda na to że przełożenia w obydwu mostach były takie same? Jak sprawdzić jakie most ma przełozenia jest to gdzieś napisane?
Gdyby były inne to auto wogóle by nie chciało jechać chyba?

3. Jak prawidłowo powinny być przykręcone wały napędowe, czy flansza z rozsuwaną stroną do reduktora czy do mostów?

4. Do czego służa dodatkowe pojedyncze wtyczki w tylnych lampach połączone z postojówkami? wydaje się że nie były dorabiane tylko oryginalnie, w prawej jest jedna pojedyncza a w lewej dwie jedna też połączona z postójówkami a druga nie pamiętam.

5. Do czego służy ten dinks za zbiorniczkiem płynu haulcowego w szklanej obudowie a w srodku takie jakby miejsce na wsuwke czy cos?

6.Kupiłem tą plastikową osłone od strony kierowcy po lewej stronie nóg i u góry ma takie podłużne wycięcie ktoś wie może co tam jest w nowszych wersjach, w poprzedniej nie miałem takiego otworu.

narazie chyba tyle :D
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » pt kwie 28, 2017 3:06 pm

Potrzebuję niewielkiej pomocy w liście zakupów - strzelił mi rozrząd, wygięły się dwa zawory wydechowe, mechanik wspominał o wymianie też uszczelki pod głowicą, przy okazji zastanawiam się nad wymianą pierścieni bo olej piła. Co muszę kupić? Mechanik ma tendencję do zapominania i jak ostatnio robiłem u niego płaciłem 4 razy za przesyłkę więc wolę tu pytać :) Na razie domyślam się, że:

do górnej części:
- komplet rozrządu (łańcuch, płozę, tłumik drgań, koła, napinacz_ w jacars widziałem też osobno śruby do tego - też kupować?
- uszczelka głowicy, pokrywy rozrządu, pokrywy zaworów, uszczelniacze zaworów, kolektora ssącego, kolektora wydechowego, simmering wału przód
- 2 zawory wydechowe (czy wszystkie zawory powinienem czy jak?)

do dolnej części:
- pierścienie
- uszczelka miski
- uszczelniacz wału tył

coś jeszcze? da się sprawdzić popychacze bez odpalania i słuchania stukotu? bo jak spytałem czy kupować popychacze to mechanik pytał czy klekotała - generalnie wszystko tam klekotało
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » pt kwie 28, 2017 4:21 pm

luki_34 pisze:Nive mam już jakiś czas ale nadal kilka rzeczy mam nie wyjaśnionych

1. Czy w waszych Nivach też tak jest że światła mijania można zapalić bez kluczyka w stacyjce?
- światła świecą po włożeniu kluczyka pionowo, po przekręceniu w prawo- pozycja "0" gasną, a po przekręceniu na pozycje "1" znowu świecą.
Czy tak powinno być?

2.Razem z autem kupiłem drugi przedni most jako że ten w aucie był już wysłużony -strasznie wył nie zastanawiając się wymieniłem go na ten "zapasowy", dopiero nie tak dawno przy okazji wyczytałem że były różne przełożenia tych mostów czy to prawda?
Więc teoretycznie jeśli do tej pory nic się nie działo ani na załączonej blokadzie ale też auto nie wykazuje jakiś dzinych objawów to wygląda na to że przełożenia w obydwu mostach były takie same? Jak sprawdzić jakie most ma przełozenia jest to gdzieś napisane?
Gdyby były inne to auto wogóle by nie chciało jechać chyba?

3. Jak prawidłowo powinny być przykręcone wały napędowe, czy flansza z rozsuwaną stroną do reduktora czy do mostów?

4. Do czego służa dodatkowe pojedyncze wtyczki w tylnych lampach połączone z postojówkami? wydaje się że nie były dorabiane tylko oryginalnie, w prawej jest jedna pojedyncza a w lewej dwie jedna też połączona z postójówkami a druga nie pamiętam.

5. Do czego służy ten dinks za zbiorniczkiem płynu haulcowego w szklanej obudowie a w srodku takie jakby miejsce na wsuwke czy cos?

6.Kupiłem tą plastikową osłone od strony kierowcy po lewej stronie nóg i u góry ma takie podłużne wycięcie ktoś wie może co tam jest w nowszych wersjach, w poprzedniej nie miałem takiego otworu.

narazie chyba tyle :D
Ad 1) chyba światła tylko po zapłonie , już nie pamiętam
Ad 2) Było opisane na forum wiele razy
Ad 3) wielowypustami do reduktora http://www.awdwiki.com/images/lada-niva ... ission.jpg
Ad 4) :roll:
Ad 5) :roll:
Ad 6) w nowszych wersjach wycięcie na slot OBD

piotr_wu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_wu » wt maja 02, 2017 10:32 pm

p0mian pisze:Potrzebuję niewielkiej pomocy w liście zakupów - strzelił mi rozrząd, wygięły się dwa zawory wydechowe, mechanik wspominał o wymianie też uszczelki pod głowicą, przy okazji zastanawiam się nad wymianą pierścieni bo olej piła. Co muszę kupić? Mechanik ma tendencję do zapominania i jak ostatnio robiłem u niego płaciłem 4 razy za przesyłkę więc wolę tu pytać :) Na razie domyślam się, że:

do górnej części:
- komplet rozrządu (łańcuch, płozę, tłumik drgań, koła, napinacz_ w jacars widziałem też osobno śruby do tego - też kupować?
- uszczelka głowicy, pokrywy rozrządu, pokrywy zaworów, uszczelniacze zaworów, kolektora ssącego, kolektora wydechowego, simmering wału przód
- 2 zawory wydechowe (czy wszystkie zawory powinienem czy jak?)

do dolnej części:
- pierścienie
- uszczelka miski
- uszczelniacz wału tył

coś jeszcze? da się sprawdzić popychacze bez odpalania i słuchania stukotu? bo jak spytałem czy kupować popychacze to mechanik pytał czy klekotała - generalnie wszystko tam klekotało
Ja bym do listy dodał nowe śruby głowicy. Załóż również, że prawie wszystkie szpilki (które będą odkręcane) też będzie trzeba wymienić. Drogie nie są, a będzie większy spokój w razie zerwania gwintu czy urwania którejś sztuki.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr maja 03, 2017 6:29 am

P0mian z tego co piszesz,to wnioskuję że wymontujesz z samochodu cały silnik bo inaczej nie ma możliwości wymiany tylnego uszczelniacza wału (chyba,że wymontujesz tylko skrzynie).Jak będziesz już miał silnik na "stole operacyjnym" to błędem by było nie obejrzeć stanu panewek głównych wału.Jak panewki główne i korbowe nie trzymają już ciśnienia oleju to i automatycznie hydrauliczne popychacze będą hałasować.P0mian w wolnej chwili jak możesz to opisz jak strzelił Ci rozrząd-nagle?Nie było wcześniej żadnych hałasów dochodzących z obudowy kół rozrządu?Wracając do zaworów to niestety ale w takim przypadku sprawdza się wszystkie i tu nie ma problemu,bo osiem zaworów to nie jest dużo roboty.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » czw maja 04, 2017 10:55 pm

Właśnie mechanik zastanawia się czy wyciągać silnik i robić wszystkie panewki od razu czy nie - zależy mi na wymianie pierścieni bo olej pije strasznie. Prosiłem go po zakupie o zdiagnozowanie rozrządu bo to pierwszy silnik jaki miałem z łańcuszkiem - machnął ręką i powiedział, że jak nie szumi to nie ma co zaglądać. Nie słyszałem szumu czy stukania dokładnie z rozrządu ale coś stukało - głośniej na wolnych obrotach - kierunek dźwięków nieokreślony - mechanik twierdził, że to może być łożysko nawet w skrzyni - to akurat bez problemu wykluczyłem - mechanik zignorował więc stwierdziłem - pewnie jakiś popychacz i zignorowałem. Dnia w którym pękł rozrząd wszystko było tak samo - nic nie stukało mocniej ani mniej - jechałem normalnie po asfalcie i nagle - bach silnik nie działa - miałem wrażenie jakby się zaciął czy zatarł bo dźwięk się zmienił. Oglądałem we wtorek łańcuch - objawów zużycia nie widać na pierwszy rzut oka - poza pęknięciem :)
niva challenge accepted

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » pt maja 05, 2017 10:51 pm

Witam,
właśnie jestem po przeglądzie. Diagnosta nie chciał mi podbić dowodu z powodu m. inn. braku zagłówków na tylnej kanapie...
Sprawdzałem przepisy i ma rację. Nie rozumiem tylko jednego-przecież moja Niva została kupiona jako nowa w Polsce i z homologacją. Czy komuś z Was też przyczepili się do braku zagłówków z tyłu?

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » sob maja 06, 2017 3:18 pm

w mojej z 96 są zagłówki z tyłu więc jeśli oryginalnie nie było to ktoś miał potrzebę dorobić
niva challenge accepted

politolog16

Post autor: politolog16 » ndz maja 07, 2017 8:58 am

W mojej nie ma, ale nigdy nie było problemów z przegladem... Jak od nowości nie było, to na logikę nie można ich wymagać. Chyba, że się zmieniły przepisy...

A przy okazji: dorobić to dużo roboty?
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » ndz maja 07, 2017 12:27 pm

Ja nie mam i nikt się nie czepia (2004). Jak od nowości nie było, to nikt nie może nakazać ci ich instalować. To tak jakby od Nivki z 80r. wymagać aby spełniała normy czystości spalin Euro ileś tam :) Z resztą prawo nie działa wstecz.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz maja 07, 2017 2:09 pm

Właśnie, że mogą. Po chyba 1996 roku każdy zarejestrowany w Polsce samochód powinien mieć z tyłu zagłówki. I nie chciał mnie słuchać, że w Ładzie nie było takich kanap. Rozwiązania są dwa: zrobić "dziury" w oparciu i wsadzić w nie zagłówki tylko na czas przeglądu lub znaleźć innego diagnostę :) .

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » ndz maja 07, 2017 5:32 pm

No to na logikę: jeśli fabrycznie nie miała zagłówków, to nie mogła przejść badań technicznych (1996+), czyli też nie mogła być zarejestrowana na terenie Polski? No to jak moja produkowana na rynek zachodni (21214-20-130 z 2004r.) została w Niemczech zarejestrowana bez zagłówków, przechodziła tam przeglądy, a potem jeszcze po sprowadzeniu do Polski przeszła kilka przeglądów w różnych stacjach?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr maja 10, 2017 4:34 pm

Eleinfroot.Rocznik 2004 miał już dawno zagłówki.Jeszcze można sobie tłumaczyć to tak-nowa Niva była kupiona z homologacją samochodu ciężarowego (była taka moda-"auto na firmę") i w takiej Nivie zamiast zagłówek lub całej tylnej kanapy była zamontowana (słynna) "kratka".Można było z powrotem wrócić do Nivy osobowej i możliwe,że zagłówki już nie wróciły lub została zamontowana tylna kanapa ze starego rocznika.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » śr maja 10, 2017 7:08 pm

Kanapa identyczna jak siedzenia i zużycie podobne. Po kratce ani śladu.

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » czw maja 11, 2017 9:44 am

Z tymi zagłówkami bywało różnie.2001 miała fabryczne zagłowki, ładne w tapicerce jak fotele, 2004 z Grecji nie miała, 2004 z Polski miała, ale jakies takie ażurowe-wyglądały na oryginał,2001 z Polski ma , ale ewidentnie widać ze to zagłówki z malucha założone w Polsce.Tak więc podobnie jak w naszych samochodach z buzliwych okresów przejściowych, nie ma żadnej reguły.Choć wedle przepisów powinny miec po chyba 98 roku.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » czw maja 11, 2017 11:17 am

Przeszukałem katalog części Avtovaz'a z 2003 roku i nigdzie słowem nie są wspomniane zagłówki do tylnej kanapy, ani w 2121 i nowszych ani w 2131. Może ruscy zakładali zagłówki tylko jako dodatkowe wyposażenie? I stąd te rozbieżności? Może i przepisy po 90-którymś się zmieniły, ale nie u nich i robili standardowo bez? Tak czy inaczej przez 12 lat nikt się widocznie tego nie czepiał i tak u mnie zostało. Jak pisałem wcześniej diagnosta, który jest miłośnikiem marki, spytał tylko o tylne pasy, o zagłówkach nic nie wspomniał.
Jak będę miał więcej czasu, to zdejmę tylną płytę z kanapy i sprawdzę czy stelaż, na którym jest zbudowana kanapa, jest w ogóle przystosowany do zagłówków. Może się okazać że jest i wystarczy tylko takie znaleźć i zamontować...

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » czw maja 11, 2017 7:05 pm

Nawet 2017 rok nie ma zagłówków , można na zamówienie zainstalować za dopłata , ale nie seryjnie .
Nawet Urban nie ma

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”