Zaniki paliwa na benzynie

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zaniki paliwa na benzynie

Post autor: dant » pn wrz 11, 2017 11:33 am

Od jakiegoś czasu niemiłosiernie czuć było w ładzie zapach benzyny (szczególnie na podjazdach), jak się okazało winne były stare wężyki igelitowe odpowiedzialne za odpowietrzanie zbiornika. W połączeniu z niesprawnym zaworem odpowietrzającym pękały ilekroć w zbiorniku nazbierało się wystarczające ciśnienie i radośnie lały benzyną na wszystkie strony. Łamały się też same z siebie :) Rozebrałem więc całą tapicerkę z tyłu i wymieniłem przewody oraz zapchany zawór. Bajka - pierwszy raz od dłuższego czasu mogę zatankować do pełna a nie 2l do odpalania przed LPG. Ale jak już miałem benzynę to raz czy dwa razy zdarzyło się że skończyło mi się LPG i musiałem podjechać na stacje na samej benzynie. I okazuje się, że o ile uruchomienie silnika nie stanowi problemu (jak również praca na wolnych obrotach) to już przyspieszanie tak: nagle mam dziurę jak by ktoś stanął butem na przewodzie paliwowym. Silnik prawie gaśnie a potem nagle łapie obroty. Jak już jedzie to jedzie. Najgorsze jest przyspieszanie przy ruszaniu.

Najpierw myślałem, że to wina zaworka i że robi się podciśnienie w baku ale jazda z lekko odkręconym korkiem wlewu nie pomaga (no i tym bardziej byłby problem na wolnych obrotach). Kolejny pomysł to filtr paliwa, który mam zamiar na dniach zmienić, ale jakoś nie mam przekonania czy może on powodować takie objawy (chociaż przy tak małym tankowaniu zdarzało mi się wysiorbać wszystko co było w baku z raz czy dwa). Czy ktoś z kolegów ma jeszcze pomysł co jeszcze może być przyczyną? Napięcie na pompie? Ciśnienie paliwa?

Zbieżność czasowa z naprawą odpowietrzników może być istotna ale też przypadkowa bo wcześniej prawie nie jeździłem na benzynie z racji problemów z tankowaniem.

Jak zwykle będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Zaniki paliwa na benzynie

Post autor: dant » śr wrz 13, 2017 12:04 pm

Możliwe, że na horyzoncie pojawiło się rozwiązanie zagadki i to dość nietuzinkowe... Dziś na podjeździe spektakularnie eksplodowała puszka tłumika końcowego i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy (tak przynajmniej wygląda na dystansie 300 metrów której jeszcze potem przejechałem). Dam znać jak sprawa będzie wyglądać po wymianie na nowy.

Myszy? Wiewiórki? :D

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Re: Zaniki paliwa na benzynie

Post autor: jarekstryszawa » pt wrz 15, 2017 12:07 pm

Raczej nagromadzona benzyna w tłumiku...
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”