Nowa Niva

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Robal30

Nowa Niva

Post autor: Robal30 » śr kwie 03, 2019 8:44 am

Witam kolegów po dłuższej przerwie :D
Mam trudne pytanie. Zastanawiam sie nad lizingiem nowej Nivy na firme. Widze, ze pojawily sie na rynku z homologacja ciezarowa. Moze ktos by sie wypowiedzial czy warto, bo... Po pierwsze auto jest tanie, a nie widac nowych Nivek na ulicach, narod jakos sie na to nie rzuca. Na forum tez nikt za bardzo nie pisze o egzemplarzach po 2010r, a juz tym bardziej o nowych. Może nie ma z nimi zadnych problemów....? :)2 :) Po drugie, rozmyslam jeszcze nad Dusterem 4x4, lub po prostu np Berlingiem. Mowia ludzie, ze komfort w Dusterze, bedzie inny, ja powiem tak; jezdziłem Ferozą, przesiadłem sie do Forda Mavericka i tesknie za Feroza, choc komfort mam zupelnie inny. Podobno ostatnio wyciszyli cokolwiek Nivy i lepiej zabezpieczyli podwozie, nie wiem ile w tym prawdy. Jestem lek. wetem na wsi i jezdze po roznych drogach, wiec Berlingo np minusuje przeswitem, brakiem 4x4 (rzadko juz potrzebny, bo buduja jednak drogi ale lubie czasem wyskoczyc na jakis lekki off road) Od razu zapytam, czy w Nivie nie mozna włozyc butli lpg pod maske w miejsce koła? Wszyscy widze motaja wydech i wciskaja pod podłoge.
Dzieki za wszelka pomoc.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

Awatar użytkownika
Piasek

Re: Nowa Niva

Post autor: Piasek » śr kwie 03, 2019 6:55 pm

Nie ma co porównywać właściwości jezdnych w terenie Nivy i Dustera. Niva obuta w m/t`ki będzie nie do zatrzymania podczas kiedy Duster będzie ... palił sprzęgło co najwyżej. Niva to w zasadzie 100% terenówka. Prosto z salonu można tym jechać "w pola".
W kwestiach użytkowania w dłuższej perspektywie czasu, tyrana jako firmówka, z pewnością będzie tańsza w kosztach eksploatacji.
Jeżeli szukałbym czegoś z takim przeznaczeniem Niva byłaby na pierwszym miejscu. Jednocześnie nie jest tak ekstremalnie spartańska (na dzisiejsze standardy) jak Uaz Hunter

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » czw kwie 04, 2019 6:27 am

Dzieki za odpowiedz. Też mysle, ze tanszego w eksploatacji auta nie ma, tylko zastanawiajace jest dlaczego tylko my tak myslimy :o :D i tych Nivek nie widac na ulicach...

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw kwie 04, 2019 7:15 am

Robal30 pisze:
czw kwie 04, 2019 6:27 am
Dzieki za odpowiedz. Też mysle, ze tanszego w eksploatacji auta nie ma, tylko zastanawiajace jest dlaczego tylko my tak myslimy :o :D i tych Nivek nie widac na ulicach...
Bo pod Tesco Niva wyglada gorzej niz Duster i somsiad nie zwroci uwagi
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » czw kwie 04, 2019 7:39 am

mazurkas007 pisze:
czw kwie 04, 2019 7:15 am
Chyba bardziej zwróci uwagę na Nivę niż na kolejnego z 10 dusterów na tej samej ulicy o-)
Negatywną, ale zwróci.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw kwie 04, 2019 7:49 am

mazurkas007 pisze:
czw kwie 04, 2019 7:15 am
dokładnie.
Myślę że Ładzie brakuje kampanii reklamowej, dobrego napędzenia i przejęcia części klientów sterczących w kolejkach na 2021r za Jimnym.
Ogromna grupa nabywców "stoi za Jimniakiem" bo to najtańsze terenowe auto, nie mając jednocześnie pojęcia że coś takiego jak Niva jest nadal produkowane. Pomijam tych co wiedzą co to Suzuki, tych co im design odpowiada, tego szukali itp (chociaż podobnych aut jest kilka jak jeep renegate) ale większość tam stoi bo za 60-70 tyś zł kupujesz pełnoprawne terenowe auto w cenie Dustera 2WD

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » czw kwie 04, 2019 7:56 am

i to mnie przekonuje :D . bedzie nowa Niva na jesien, bo na razie musze wyjezdzic to co wsadziłem w Forda na wiosne.
Dzieki za zainteresowanie i porady. Jak kupie, to sie odezwe :)2 :D

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw kwie 04, 2019 8:06 am

Tylko na jesień będziesz miał rok bieżący czyli z 10 więcej za auto.
Te obecne to jeszcze 2018 z tego co piszą dlatego tak przystępne cenowo.

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » czw kwie 04, 2019 8:14 am

Polmotor 46500 brutto za 2019 rocznik. Na jesien moze bedzie wyprz :D Wziałbym wersje Urban, ale moze graty do nadwozia trudno dostepne.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw kwie 04, 2019 8:20 am

Ale za golasa jak zszedł z taśmy.
Za Bronto np trzeba było koło 70ciu położyć.
Zobacz na Ali ile szpeju mają kitajce do tych aut. Podobnie za naszą wschodnią granicą... pewnie większość bez problemu do zdobycia.
https://pl.aliexpress.com/item/7-Cal-cz ... 7fd2aa5-20
https://pl.aliexpress.com/item/CITYCARA ... st=ae803_4
tylne na LED`ach itp

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » czw kwie 04, 2019 5:16 pm

Jest jeszcze uaz patriot jeśli lubisz wiatr że wschodu 😀.
Wj/Wg

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw kwie 04, 2019 8:53 pm

Na portalach są ogłoszenia o sprowadzaniu nowej Nivy z salonów na zachodzie, za 44-45kPLN.
W tym opłaty, akcyza, papiery, itd.... pozostaje 256zł i rejestreacja, Gwarancja chyba i w PL będzie działać.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » pt kwie 05, 2019 9:10 am

"ruski" samochód ściągać z zachodu
Takie rzeczy tylko w Polsce :lol:

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt kwie 05, 2019 2:18 pm

W DDRKU od groma salonów lady i jeździ tego po drogach więcej niż u nas
Może sciagali to nordstreamem :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw kwie 11, 2019 6:16 pm

Piasek pisze:
czw kwie 04, 2019 7:49 am

Myślę że Ładzie brakuje kampanii reklamowej, dobrego napędzenia i przejęcia części klientów sterczących w kolejkach na 2021r za Jimnym.
Ogromna grupa nabywców "stoi za Jimniakiem" bo to najtańsze terenowe auto, nie mając jednocześnie pojęcia że coś takiego jak Niva jest nadal produkowane. Pomijam tych co wiedzą co to Suzuki, tych co im design odpowiada, tego szukali itp (chociaż podobnych aut jest kilka jak jeep renegate) ale większość tam stoi bo za 60-70 tyś zł kupujesz pełnoprawne terenowe auto w cenie Dustera 2WD
lada była modna 30 lat temu dzisiaj to tania popierdolona dla masochistów motoryzacyjnych a Nowa Niva to też będzie duster w końcu to też renata :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob kwie 13, 2019 6:05 am

Lesio jeep co ty wiesz o terenówkach?Oceniasz Nivę jak dzieci urodzone w latach 90-tych i wychowane na Pepsi-Coli i gumie do żucia Donald.W terenówkach nie liczy się wygląd do lansowania,a właściwości terenowe.Przykładowo zobacz najnowszego Jimnego-jest bardziej kanciaty od Nivy.Ale mnie już nie dziwi nic,nawet jak niektórzy mówią,że Nissan Juke jest samochodem terenowym.A Dacii do Nivy jest daleko w terenie,nawet w wersji za dopłatą 4x4.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob kwie 13, 2019 9:35 pm

Janusz73 pisze:
sob kwie 13, 2019 6:05 am
Lesio jeep co ty wiesz o terenówkach?Oceniasz Nivę jak dzieci urodzone w latach 90-tych i wychowane na Pepsi-Coli i gumie do żucia Donald.W terenówkach nie liczy się wygląd do lansowania,a właściwości terenowe.Przykładowo zobacz najnowszego Jimnego-jest bardziej kanciaty od Nivy.Ale mnie już nie dziwi nic,nawet jak niektórzy mówią,że Nissan Juke jest samochodem terenowym.A Dacii do Nivy jest daleko w terenie,nawet w wersji za dopłatą 4x4.
ty za to jesteś Januszem motoryzacji :)21
nie nie oceniam wcale nie najgorszych właściwości Nivy choc mocno przesadzonych w opiniach ich właścicieli tylko informuje Janusza ze koncern Renault jest właścicielem Lady i nie będzie sobie konkurencji dla flagowego modelu robił wiec tylko niszowa dystrybucja dla masochistów motoryzacyjnych by nie rzec prawdziwych twardzieli :)21
a co ja wiem o terenówkach ? w latach 90 kiedy ja upalałem Willysem po dżungli to ty żułeś donaldy i marzyłeś o Pepsi :)21

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob kwie 13, 2019 10:07 pm

lesio jeep pisze:
sob kwie 13, 2019 9:35 pm
marzyłeś o Pepsi
Pepsi-Coli
https://images.app.goo.gl/5RwP6kvumpaWPWTo8
:)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz kwie 14, 2019 4:34 am

Lesio jeep.A ja w latach 90-tych jezdziłem UAZ-em w pegeerze i miałem wrażenia z jazdy lepsze niż Ty Willysem po dżungli.Chociaż tak myśle,że ten Willys i dżungla to taki Twój wirtualny świat gry planszowej na stole :lol: .Bym był niepoważny gdybym uważał,że Niva jest najlepszą terenówką na świecie bo akurat Nivę posiadam.Koncern Renault ma tylko pewien procent udziałów koncernu AutoVaz i na nic więcej Rusek sobie nie pozwoli.Nivę oceniam tak-tania w eksploatacji dobra terenówka która nawet dobrze nadaje się na szosę.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz kwie 14, 2019 7:41 am

Janusz73 pisze:
ndz kwie 14, 2019 4:34 am
Lesio jeep.A ja w latach 90-tych jezdziłem UAZ-em w pegeerze i miałem wrażenia z jazdy lepsze niż Ty Willysem po dżungli.Chociaż tak myśle,że ten Willys i dżungla to taki Twój wirtualny świat gry planszowej na stole :lol: .Bym był niepoważny gdybym uważał,że Niva jest najlepszą terenówką na świecie bo akurat Nivę posiadam.Koncern Renault ma tylko pewien procent udziałów koncernu AutoVaz i na nic więcej Rusek sobie nie pozwoli.Nivę oceniam tak-tania w eksploatacji dobra terenówka która nawet dobrze nadaje się na szosę.
a co se rusek se ma pozwolić ? rusek pożąda Nissana Dustera !!! i to tak bardzo ze aż nową fabrykę postawili żeby nadążać
Obrazek

co do reszty to kiedy ty płakałeś na zgliszczach po PGRze to tu na forumie można było podziwiać moje fotki z twojej gry planszowej
wiem że w tedy prad odcięli za niepłacone rachunki a o necie nawet nie myślę :)21

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz kwie 14, 2019 9:31 am

Ogólnie mam ubaw.Bo jezdziłeś w dżungli Willysem to znasz się na terenówkach i na forum nie ma "lewara" na ciebie.Takich gości to słuchałem w latach 80-tych,gdy jeszcze nie wiedziałem co to guma do żucia i napój Pepsi.Potem okazało się mocni w gębie,a bezradni w praktyce.Fakt,że Niva produkowana jest do dzisiaj to chyba o czymś świadczy.Ruskowi nie potrzebny żaden Nissan,bo mają coś podobnego-Ładę Chevrolet Nivę.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz kwie 14, 2019 11:42 am

Janusz73 pisze:
ndz kwie 14, 2019 9:31 am
Ogólnie mam ubaw.Bo jezdziłeś w dżungli Willysem to znasz się na terenówkach i na forum nie ma "lewara" na ciebie.Takich gości to słuchałem w latach 80-tych,gdy jeszcze nie wiedziałem co to guma do żucia i napój Pepsi.Potem okazało się mocni w gębie,a bezradni w praktyce.Fakt,że Niva produkowana jest do dzisiaj to chyba o czymś świadczy.Ruskowi nie potrzebny żaden Nissan,bo mają coś podobnego-Ładę Chevrolet Nivę.
następnym razem jak sołtys będzie rozdawał z funduszu unijnego jakie bony na internet to poproś o taki z googlem :)21
od 2014r grupa Renault posiada 50% a od 2017 64% auto Vaza https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%90%D0%97
w polskiej wersji tego nie znajdziesz ale jako stary PGRowiec bukwy pewnie masz opanowane
Duster jest najlepiej sprzedawanym SUWen w FR i jest na niego kolejka na 4 miesiące gnijące po magazynach lady nivy sa dostępne od reki znaczy z pocałowaniem reki :)21
w odwrotności od ciebie nie jestem Januszem z PGR i podążam za postępem technicznym takim Dusterem można zrobić Paryż Dakar w 4 dni i 250L Ropy
przerabiałem to jeepem XJ tylko spalanie inne
Lada niva to w ogóle będzie cud że dojedzie do Paryża to samochód do topienia w gnojowicy lub innym oborniku blisko zaraz za stodołom dla nostalgi po PGRze

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz kwie 14, 2019 4:13 pm

Bo jezdziłem w dżungli Willysem to jestem najmądrzejszy na forum.Mam prośbę-ostrożnie z tym PGR-em.Właśnie ludzie o wąskich horyzontach i miernej wiedzy zaraz sięgają po agresję.Wierzę,że jezdziłeś w dżungli jako chłopak do wymiany kół i podczepiania liny.A jak w ekipie był murzyn to możliwe,że jeszcze byłeś potrzebny do czego innego :lol: Wracając do PGR-u,jak on się skończył to pod koniec lat 90-tych robiłem "międzynarodówkę" 40-sto tonowym składem ale to nieważne.Ważne jest to,że już jezdziłem z systemem GPS co dla ciebie wtedy było jeszcze "czarną magią".

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » ndz kwie 14, 2019 5:27 pm

lesio jeep pisze:
ndz kwie 14, 2019 11:42 am
Lada niva to w ogóle będzie cud że dojedzie do Paryża
Uwierz mi dojedzie bez problemu.
lesio jeep pisze:
ndz kwie 14, 2019 11:42 am
to samochód do topienia w gnojowicy lub innym oborniku blisko zaraz za stodołom dla nostalgi po PGRze
... nic dodać, nic ująć ...

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz kwie 14, 2019 7:05 pm

Eleinfroot.Z takimi kolesiami nie ma co dyskutować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”