Wibracje w Nivie
Moderator: Albert_N
Szanowni mam pytanko .W mojej nivie drga reduktor gdy ostro ruszam z 1 biegu, jak na 2 biegu wdepne to tez ale mniej.Na innych biegach tego nie ma i na zredukowanych tez nie ale jak coś ciężej w terenie pójdzie to troszeczke zadrga.czy to jest zużyty łącznik metalowo-gumowy.Gdy ciagne przyczepe z węglem ok.500kg to biede mam ruszyć tak mi te małe dźwignie obijają na boki.Poradźcie coś koledze ,proszę.
Szacunek. Pozdrawiam 4x4
Szacunek. Pozdrawiam 4x4
Musisz wejsc pod auto o poogladac przegub gumowy. Jesli jest lekko spekany to kit ale jesli jast juz prawie potargany to trzeba go wymienic na nowy. Dużo tez zależy od opaski na przegubie. Jesli jej nie ma to przegub jest bardziej podatny na skręcanie i wyboczenie co w efekcie prowadzi do wystapienia wiekszych drgan głownie podczas ruszania lub pod wiekszym obciążeniem.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
oj kolego cos sie nie przykladasz. Poszukaj dobrze - juz o tym bylo na farum.
Jak widzisz po nicku jestem nowy,troche szukalem i nic.
Jesli potrafisz wskazac strone lub odpowiedziec bede wdzieczny.
Nivke mam od niedawna ,ale to nie znaczy ze nic na jej temat niewiem.
Przykładowo wymiana sprezyn na żukoskie-wg.mnie najwieksza glupota,inna charakterystyka,do innych obciazen żuk byl tworzony.W Nivce przyspiesza tylko i niszczy zawieszenie i bude.Takie jest moje zdanie.
Jak widzisz po nicku jestem nowy,troche szukalem i nic.
Jesli potrafisz wskazac strone lub odpowiedziec bede wdzieczny.
Nivke mam od niedawna ,ale to nie znaczy ze nic na jej temat niewiem.
Przykładowo wymiana sprezyn na żukoskie-wg.mnie najwieksza glupota,inna charakterystyka,do innych obciazen żuk byl tworzony.W Nivce przyspiesza tylko i niszczy zawieszenie i bude.Takie jest moje zdanie.
- Sniper
- Kontaktowanie:
Tak tak, według mnie masz racje z tą twardością żukowskich, tylko że oryginalne sprężyny od nivki potrafią się również znacznie różnić jedna od drugiej i to czasem aż tak jakby były do dwóch rozmaitych pojazdów.janek4411 pisze: Przykładowo wymiana sprezyn na żukoskie-wg.mnie najwieksza glupota,inna charakterystyka,do innych obciazen żuk byl tworzony.W Nivce przyspiesza tylko i niszczy zawieszenie i bude.Takie jest moje zdanie.

Ręce precz od GENERAŁA!...

-
-
Przed chwilą zjechałem z kanału. Miałem wyważane oba wały (przedni i tylny). Jak ręką odjął - nie odczuwam przekraczania magicznej prędkości 100 km/h. W tylnym wale gdzieś poprzedni właściciel zgubił płytkę wyważającą.
Cena za usługę 150 zł. W zakresie roboty było: wymontowanie wałów z samochodu, pomiary bicia, pełen ich demontaż wraz z weryfikacją częsci, ponowne złożenie, smarowanie, wyważanie i montaż do samochodu. Usługa wykonana od ręki w czasie około 1,5 godziny.
Zakład znajduje się koło Lubartowa (woj. lubelskie), tel. (081) 855 42 46.
Polecam!
Cena za usługę 150 zł. W zakresie roboty było: wymontowanie wałów z samochodu, pomiary bicia, pełen ich demontaż wraz z weryfikacją częsci, ponowne złożenie, smarowanie, wyważanie i montaż do samochodu. Usługa wykonana od ręki w czasie około 1,5 godziny.
Zakład znajduje się koło Lubartowa (woj. lubelskie), tel. (081) 855 42 46.
Polecam!
moja łada sie trzesie i skacze:(
Słuchajcie;] Ja jak ruszam nivką... to mam wrażenie że mi wypadnie skrzynia biegów (latają strasznie wszystkie dzwignie) Trzęsie cała ładą;/ jak daje wiecej gazu na 2 to jest to samo ogolnie jak przyspieszam... to dobija ... mnie eh krzyzaki wymienione.. gumy też sprzęgło nówka.. i dalej to samo ;( pomocy Panowie!!
U mnie też trzęsie jak cholercia. Wyrwało mi łape poduszki skrzyni biegów
i chwile tak jezdziłem bo nie wiedzialem co niwce jest potem przykreciłem i przestało znaczy. niedawno znowu zaczeło troche trzesc , nic sie nie urwao więc nie wiem. aha i włozyłem ten gaznik od poldka wrreszcie narazie w fazie prób ale już czuc różnice. auto wreszcie jezdzi.
i chwile tak jezdziłem bo nie wiedzialem co niwce jest potem przykreciłem i przestało znaczy. niedawno znowu zaczeło troche trzesc , nic sie nie urwao więc nie wiem. aha i włozyłem ten gaznik od poldka wrreszcie narazie w fazie prób ale już czuc różnice. auto wreszcie jezdzi.

Niva '82 1.6 2004-2007
Hilux '07 2.5D4D 2010-
Hilux '07 2.5D4D 2010-