jak sprawdzić stan akumulatora i ładowanie.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pt lis 18, 2005 3:08 pm

krzywy_23kraków pisze:Własnie stary ładował 15 A a nowy ładuje 14A wydaje mi sie ze 15 moglo zostac ale nie chciałem spierac sie z fachowcem .
Chodziło mi o jednostki. Jednostką napięcia jest volt [V]. Amper [A] jest jednostką natężenia prądu elektrycznego.
Napięcie 15V nie jest dla akumulatora "zdrowe". Znacznie skraca jego żywotność, powoduje szybkie ubywanie elektrolitu. W zasadzie w żadnym momencie napięcie na akumulatorze nie powinno przekroczyć 14,5V. Zerknj do książeczki jaka jest dołączana do nowego akumulatora.
Poza tym polecam pobranie instrukcji napraw do Nivy w języku polskim - link był podany w którymś z tematów. Od strony 142 zaczyna się opis wyposażenia elektrycznego. Są tam na prawdę drobiazgowo opisane sposoby wykrywania usterek i ich naprawy. Opis układu ładowania akumulatora jest wręcz wzorowy.

Awatar użytkownika
krzywy_23kraków
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzywy_23kraków » pt lis 18, 2005 3:40 pm

jak widac na pradaie sie nie znam ale pojechalem do innego goscia poniewaz po odebraniu od tego elektryka co mnie skasował 80 zł zaczeło ładowanie świecić nawet prz obrotach 1500 . gosc zrobił mi kawe kazał poczekac 15 min i zrobił ładowanie nie swieci, regulator załozył mój pokazał na jakmś urzadzeniu 14,3 wachało sie do 14,5 powiedzał ze tak mam byc i skasował 10 zł swiatła nie przygasają albo jeszcze nie widac bo jest jeszcze jasno . Jest lepiej niz było .
Pozdro
Łada tez daje rade ...

tel 609 652 516

szeslaf
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szeslaf » pt lis 18, 2005 5:10 pm

U mnie po czyszczeniu kabli od akumulatora rozrusznik pędzi jak szalony, co mnie cieszy...

Mobutu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mobutu » śr lis 23, 2005 7:41 am

Czy chodzi o prąd ładowania na biegu jałowym i przy jakim obciążeniu.
Stary regulator mógł dawać wyższe napięcie i dlatego większym prądem ładował. Zauważyłem ostatnio że w mojej nivie niekiedy pulsują światła-czy mam regulator wymienić?Mam elektroniczny zamontowany w aucie oraz posiadam w zapasie mechaniczny.Warto go zamienić z elektronikiem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”