Tak , potwierdzam, Niviasta jest dobra na śniegi

. Z tym że ja mam inną metodę na jazde w zimie. Mam opony wielosezonowe i na nich śmigam po lodowiskach a jak jest bardzo ślisko, lub gdy jest sporo śniegu zwłaszcza kopnego to wtedy zakładam łańcuchy. Najpierw na przednie koła, umożliwia to hamowanie i dobre sterowańie np na drogach z ubitym śniegiem. A jak się robi ciężko ( tzn śnieg wychodzi na maske) to jeszcze zakładam łańcuchy na tył. Trakcja jest genialna, ale do tąd dopóki nie będzie dużo zbitego śniegu, wtedy wiesza się i bezradnie przebiera kołami w powietrzu

. Natomiast prawdą jest że zaczyna się problem z chłodzeniem , bo zatyka się wlot powietrza śniegiem. Innym problemem przy buksowaniu z łańcuchami jest silne szarpanie ( zwłaszcza na przednich kołach co prawdopodobnie wykańcza przeguby) Nie wiem z czego to wynika?
A łańcuchy kupiłem w Makro jedne za57PLN a drugie za 38 PLN ( obnizka posezonowa ) i takie wystarczą bo Niviasta jest lekka i nie zrywa tak łatwo łańcuchów ( oczywiście przy odrobinie rosądku). Na standartowe opony (tj 175/70R16 oraz 195 R15) pasują największe dostępne tj. KN100
Przy prawidłowym założeniu i po dociągnięciu po kilkuset metrach umożliwiają podróżowanie z prędkością nawet do 100 km/h (optymalnie 80-90)(sprawdzałem), ale tylko na przednich kołach, na tylnych choćby nie wiem jak dociągał i układał na kołach to mi się tłuką już od 40 km/h.
Generalnie polecam na zime Niviastą, szczególnie na łańcuchach - jest dzielna
Pozdrawiam ATON