Swiatła dzienne inaczej ciekawe co władza by powiedziała

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

górni$
Kontaktowanie:

Re: Swiatła dzienne inaczej ciekawe co władza by powiedziała

Post autor: górni$ » wt paź 22, 2013 9:33 pm

Zrobienie z postojówek świateł dziennych to tylko pic żeby inni nie migali i w razie czegoś niebiescy nie czepiali się za bardzo.... :)3

Jeśli ktoś nie chce dodawać żadnych lamp proponował bym zastosować patent, który stosowało wiele producentów aut przed wprowadzeniem wymogu dot. dziennych na ledach.
Polegał on na tym, że mniej lub bardziej automatycznie zapalały się żarówki(włókna) odpowiadające za światło drogowe, przez ogranicznik doprowadzanego prądu-o około połowę.
Rozwiązanie to ma rację bytu, gdyż działa jak powinno-nie oświetla klosza jak pozycja, nie świeci w dół na ziemię jak mijania tylko świeci średnio mocnym światłem na wprost auta, tak jak mówi założenie lamp dziennych.
Rozwiązanie jest zarazem bezpieczne i niebezpieczne- niebieski może się doczepić, bo brak homologacji, ale na wypadek dzwonu i sprawy, sąd weźmie pod uwagę, że pomimo braku homologacji lampa spełniała swoje zadanie.

Nie wiem dokładnie, jak wygląda sprawa ograniczenia mocy żarówek. Na tyle co się orientuję w elektronice, regulator PWM powinien być odpowiedni, np taki http://allegro.pl/regulator-silnika-dc- ... 25137.html . Ograniczyć pobór prądu o około połowę albo i nawet trochę więcej i powinno być wszystko jak trzeba, chyba że ktoś mądrzejszy mnie poprawi :)

Moim zdaniem, to najrozsądniejsze wyjście przy montażu dziennych bez dokładania lamp.

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » wt paź 22, 2013 10:43 pm

Myślałem również o czymś takim
Kojarzę takie rozwiązania z peugeota.
Ale jak ktoś ma jakieś doświadczenia z super postojowymi led to niechaj pisze
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
kocureq

Kontaktowanie:

Post autor: kocureq » śr paź 23, 2013 7:34 am

górni$ pisze:Zrobienie z postojówek świateł dziennych to tylko pic żeby inni nie migali i w razie czegoś niebiescy nie czepiali się za bardzo.... :)3
Nie piszę o postojówkach, tylko światłach mijania. Zrobiłem sobie automatyczne zapalanie. Prądu to nie zaoszczędzi, żarówek też nie, ale wygodne i łatwe w implementacji.
Parch y60 krótki, Smart ForTwo 451 Brabus :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”