Co to za czujnik i gdzie się znajduje (datczi faz)
Moderator: Albert_N
- bigl
- jestem tu nowy...
Re: Co to za czujnik i gdzie się znajduje (datczi faz)
Wielkie dzięki
Jutro odepnę i bedę grzebał, może coś się da odratować.

- silverstone
-
Zapomniałem że mi się kiedyś kabelki poprzestawiały i teraz świecą odwrotnieSvenson pisze:czerwona od płynu do spowalniaczysilverstone pisze:Przy reduktorze to masz czujnik czerwonej lampki, która się zapala przy zapięciu blokady. Mniej więcej taki sam jak czujnik od wstecznego w skrzyni.
pomarańczowa od blokady

A może wiesz od czego mogła być trzecia kontrolka, umieszczona poniżej wymienionych i na dodatek zielona

1,6 '92, 1,7i '98.....
- bigl
- jestem tu nowy...
Szybki przepis na naprawę i zaoszczędzenie 100zł. Naprawa była przeprowadzona całkowicie amatorsko i za pomocą ogólnie dostępnych narzędzi. Całość trwała 0.5h
Jako że mój czujnik miał całkowicie wyrwane przewody (nic nie wystawało) to musiałem nadtopic to nierozbieralne ustrojstwo aby się dostać do resztek miedzi. Po takiej operacji było tak
Kolejnym moim zmartwieniem była wtyczka z całkowicie wyrwanym jednym pinem :
, sprawę załatwiłem kawełkiem kabelka, metalową tulejką z konektora i gwożdziem wyjętym ze ściany
, po zmotaniu brakujący pin wyglądał tak
, a w komplecie z wtyczką zalaną klejem na gorąco
Przylutowałem amatorsko kabelki zgodnie z opisem
, zalałem całość klejem i okleiłmem taśmą izolacyjną. Tak wyglądający czujnik
wkręciłem do Nivy - DZIAŁA

Jako że mój czujnik miał całkowicie wyrwane przewody (nic nie wystawało) to musiałem nadtopic to nierozbieralne ustrojstwo aby się dostać do resztek miedzi. Po takiej operacji było tak

Kolejnym moim zmartwieniem była wtyczka z całkowicie wyrwanym jednym pinem :

Przylutowałem amatorsko kabelki zgodnie z opisem

nie wiem bo przecież to wyduma wszystkosilverstone pisze:Zapomniałem że mi się kiedyś kabelki poprzestawiały i teraz świecą odwrotnieSvenson pisze:czerwona od płynu do spowalniaczysilverstone pisze:Przy reduktorze to masz czujnik czerwonej lampki, która się zapala przy zapięciu blokady. Mniej więcej taki sam jak czujnik od wstecznego w skrzyni.
pomarańczowa od blokady
A może wiesz od czego mogła być trzecia kontrolka, umieszczona poniżej wymienionych i na dodatek zielona
ja mam jeszcze w dziwce z 92 kontrolki niezapiętych pasów i chack engine

-
- jestem tu nowy...
Koledzy gdzie dokładnie jest ten czujnik prędkości.Obejrzałem skrzynie [5 z poloneza] i reduktor ale żadnego takiego ustrojstwa nie znalazłem , a błąd 24 czujnik prędkości wyskakuje.
[ łada niva 1.7i 99]
Jeszcze małe pytanko
Jeżeli niva na benzynie pracuje w trybie awaryjnym, czy na gazie będzie więcej paliła.
dziękuje.
[ łada niva 1.7i 99]
Jeszcze małe pytanko

Jeżeli niva na benzynie pracuje w trybie awaryjnym, czy na gazie będzie więcej paliła.
dziękuje.
Czujnik znajduje sie w reduktorze obok wału napędowego do przedniego mostu.Masz Niwe na jedno czy wielopunktowym wtrysku benzyny.Bo coś mi mówi,że w jednopunkcie czujnik prędkości nie występuje.
Występuje i jest zaraz koło linki od prędkościomierza.Janusz73 pisze:Czujnik znajduje sie w reduktorze obok wału napędowego do przedniego mostu.Masz Niwe na jedno czy wielopunktowym wtrysku benzyny.Bo coś mi mówi,że w jednopunkcie czujnik prędkości nie występuje.
Niva 1.7i '96
-
- jestem tu nowy...
Dziękuje za odpowiedź .
Moja niva jest na monowtrysku , jutro jeszcze raz poszukam.
A jeżeli nie miały to dlaczego świeci check i wyskakuje błąd 24.
Kiedyś jak wymontowałem reduktor to nie widziałem żadnych luźnych przewodów.
Jak jeżdżę na gazie to nie świeci.
Moja niva jest na monowtrysku , jutro jeszcze raz poszukam.
A jeżeli nie miały to dlaczego świeci check i wyskakuje błąd 24.
Kiedyś jak wymontowałem reduktor to nie widziałem żadnych luźnych przewodów.
Jak jeżdżę na gazie to nie świeci.