Niva 1.7 i obroty silnika duże/małe/zerowe

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Niva 1.7 i obroty silnika duże/małe/zerowe

Post autor: okhuti » pt mar 16, 2012 12:46 am

widzę jednak, że jest to problem nie do przeskoczenia przez szanownych kolegów. jeśli uda się naprawić tę usterkę, nie omieszkam zamieścić tutaj informacji co było przyczyną dla następnych osób, które będą miały podobną sytuację. mimo wszystko dziękuję kolegom, którzy chcieli pomóc i zabrali głos w sprawie :)
sat okh

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » sob mar 31, 2012 6:53 pm

okhuti pisze:widzę jednak, że jest to problem nie do przeskoczenia przez szanownych kolegów. jeśli uda się naprawić tę usterkę, nie omieszkam zamieścić tutaj informacji co było przyczyną dla następnych osób, które będą miały podobną sytuację. mimo wszystko dziękuję kolegom, którzy chcieli pomóc i zabrali głos w sprawie :)

Kolego , koło akumulatora tuż pod podszybiem masz takie małe pudełeczko od którego odchodzą bodajże dwa kabelki, nie wiem jak to się nazywa bo ja nie mechanik ale sprawdź czy kabelki nie są przerwane a jak masz drugą nivkę na podmiankę to przeżuć całe ustrojstwo. Dosłownie dwa dni temu kolega miał takie same objawy w swojej łajzie i okazało się że kabelek był przełamany od tego ustrojstwa po zlutowaniu nivka chodzi jak zegareczek . (jak coś przesle fotki z tym badziewem)

krzysztofn
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysztofn » ndz kwie 01, 2012 10:22 am

To pewnie chodzi Ci o oktan korektor?Jak możesz to wrzuć te foto bo ciężko znaleźć to ustrojstwo(w sensie kupić)
"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » pn kwie 02, 2012 1:07 pm

łajdaczka,
dzięki za kolejną cenną uwagę. dzisiaj postaram się to sprawdzić.
właściwie wszystko już wymieniłem co może mieć coś wspólnego z tymi obrotami. aktualnie gdy samochód jest zimny to wszystko ok. gdy przejadę kilka kilometrów obroty zatrzymują się na ok 1500. po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu obroty są idealne (niecałe 1000). sprawdzę obroty po prostu odłączając kabelki, jeśli nic nie będzie się działo, to zainteresuję się tym pudełeczkiem :)

jeszcze raz dzięki. mam nadzieję, że pomoże.

p.s. uszczelkę pod kolektorem wymieniłem i nic to nie pomogło .... :(
sat okh

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » sob kwie 07, 2012 9:26 am

OKTAN KOREKTOR ! to było przyczyną wszystkich objawów.... pół silnika wymienione, ale cóż. człowiek uczy się na błędach. Muszę wymienić to ustrojstwo. Jak na razie jest ściągnięty tylko wężyk podciśnienia i zatkany śrubką. Co prawda na benzynie nie trzyma wolnych obrotów ale na gazie chodzi jak przecinak. W najbliższym czasie zamienię to ustrojstwo (chyba od poloneza na jednopunkcie pasuje) i wtedy zobaczymy :)21

Wielkie dzięki za pomoc :) łajdaczka jeśli będziesz w okolicach Jasła, pijemy duuuużą flaszkę :)
sat okh

krzysztofn
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysztofn » sob kwie 07, 2012 11:09 am

Oktan korektor nie ma wejścia na podciśnienie.Chodzi ci pewnie o MAP sensor.
"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"

blaszek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blaszek » ndz kwie 08, 2012 11:39 am

Okej wymieniłem w mojej silnik krokowy na nowy, mechanik mówi ze jest o tyle lepiej ze komputer nie wykazuje błędu silnika krokowego ale obroty jak falowały tak falują, czyli od 1000-1500 przy czym auto potrafi zgasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowania lub podczas stania na czerwonym, poza tym wymieniony mam potencjometr przepustnicy na nowy wcześniej tez podmieniałem (bez skutku) map sensor, co do oktan korektora to mam mieszane uczucia czy on w ogóle coś zmienia. Jeszcze po świętach mam podjechać na komputer żeby zobaczyć jakie błędy wyskoczyły, może coś się wyklaruje z tej sytuacji.
A ogólnie to jeszcze jeden dodatkowy objaw to jak łajzę przeciągnąłem na prostej to mi kontrolka Check Engine wyskoczyła.
Jeszcze jedno moja Niva to 1.7i bez gazu.

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » pn kwie 09, 2012 11:20 pm

krzysztofn pisze:Oktan korektor nie ma wejścia na podciśnienie.Chodzi ci pewnie o MAP sensor.
takie płaskie obok akumulatora na podszybiu z trzema kabelkami i wężykiem do wtrysku
sat okh

blaszek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blaszek » wt kwie 10, 2012 8:48 am

okhuti pisze:
krzysztofn pisze:Oktan korektor nie ma wejścia na podciśnienie.Chodzi ci pewnie o MAP sensor.
takie płaskie obok akumulatora na podszybiu z trzema kabelkami i wężykiem do wtrysku
to map sensor / czujnik ciśnienia bezwzględnego

Awatar użytkownika
gasti

Kontaktowanie:

Post autor: gasti » czw lip 05, 2012 1:22 pm

Witam
podepnę się pod temat obrotów - Niva 1,7 MPI (2004) - zagazowana.
Od paru dni ma taki objaw - przy nagrzanym silniku (90 st i więcej) i na gazie i na benzynie falują obroty. Dokładnie jest tak - jazda na dowolnym biegu w zakresie obrotów 2800 - 3000. Wyrzucenie na luz - obroty spadają do zera i podskakują do 750 - 850. Czasem silnik gaśnie. Przy hamowaniu silnikiem zjawisko nie występuje lub jest bardzo ograniczone.
Jako dodatkowa uwaga, mam pęknięty kolektor wydechowy (rurkowy) i lada dzień dojdzie nowy, żeliwny.
Czy to może być wina kolektora, czy coś innego?
W żadnym przypadku (benzyna/gaz) nie świeci się check engine. Instalacja gazowa od lutego 2012, przebieg na gazie ok. 6000 km.
Sonda lambda wymieniana ostatnio, bo przelewała wytryski, więc raczej to nie to.
Ktoś może zasugerować przyczynę i rozwiązanie?
pozdrawiam
Gasti
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » sob lip 28, 2012 9:47 am

silniczek krokowy?

w mojej nivie w końcu doszedłem do tego co było przyczyną wysokich obrotów i gaśnięcia silnika. obroty to linka gazu postrzępiona i blokowała się w pancerzu a gasła dlatego, że silniczek krokowy był do wyrzucenia. podobno można go próbować zreanimować przez czyszczenie. na dłuższą metę to nic nie daje...
sat okh

Awatar użytkownika
gasti

Kontaktowanie:

Post autor: gasti » pn lip 30, 2012 11:30 am

okhuti pisze:silniczek krokowy?

w mojej nivie w końcu doszedłem do tego co było przyczyną wysokich obrotów i gaśnięcia silnika. obroty to linka gazu postrzępiona i blokowała się w pancerzu a gasła dlatego, że silniczek krokowy był do wyrzucenia. podobno można go próbować zreanimować przez czyszczenie. na dłuższą metę to nic nie daje...
----------------
ja też co raz bardziej stawiam na silniczek krokowy.
Zobaczymy po wymianie kolektora czy zjawisko będzie nadal wystepowało i wtedy silniczek pójdzie do wymiany.
-------------------------
Kolektor został wymieniony i zjawisko falowania obrotów w znacznej mierze ustąpiło. Dodatkowo założyłem nowy silnik krokowy i nasmarowałem linkę od gazu. Zobaczymy, czy całkowicie przejdzie.
pozdrawiam
Gasti
---------------------------
Chyba się wszystko poukładało - obroty przestały falować. :D
Problem rozwiązany - dzięki za pomoc i rady.
pozdrawiam
Gasti
Ostatnio zmieniony śr sie 29, 2012 8:11 am przez gasti, łącznie zmieniany 1 raz.
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » pt sie 24, 2012 2:40 pm

sprawdź przy okazji przepustnicę. u mnie się blokuje i nie wraca do końca bo jest taka wyrobiona. po gwałtownym dodaniu gazu jednak sprężyna ją cofnie. obroty się unormowały. w najgorszym wypadku jeśli przepustnica nie wraca to jest maksymalnie 1500 obrotów. nie ma tragedii. rozglądnę się w najbliższym czasie za zestawem naprawczym, ewentualnie załaduję cały nowy wtrysk abimex od poldka. czas pokaże :)
sat okh

Awatar użytkownika
okhuti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: okhuti » pt lis 09, 2012 9:38 pm

Wygrałem ! Po testach dwudniowych jestem już tego pewien :)21

Dla potomnych :
- przyczyną za wysokich obrotów (różnych) była wieszająca się przepustnica - rozebranie urządzenia wtryskowego i przeczyszczenie osi oraz otworu przez który przechodzi przepustnicy przyniosło efekt. ewentualnie do sprawdzenia jest linka gazu.
- w przypadku kiedy gaśnie, zanim zdecydujecie się na wymianę silniczka krokowego sprawdźcie jakie obroty są przy maksymalnie zamkniętej przepustnicy. u mnie problem gaśnięcia zniknął po podkręceniu śrubką regulacyjną momentu cofania przepustnicy (taka mała śrubka, często zaślepiona przy mocowaniu linki)

zanim zaczniecie inwestować w czujniki i inne pierdoły, sprawdźcie na spokojnie czy wszystkie rzeczy mechaniczne i te które wbrew pozorom powinny działać - działają. byłem u wielu mechaników, pieniądze płaciłem i zawsze było to samo " panie, wyrypane urządzenie wtryskowe ale wymiana czujnika coś na pewno da". wszystkie czujniki mam nowe a przyczyną szalejących obrotów było zupełnie co innego. radzę uważać na tych wszystkich pseudo mechaników.

z życzeniami bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy :)
amen

P.S. wtrysk od poldka nie pasuje mimo wielu podobieństw - odradzam
może ktoś chce kupić, nówka, nie śmigany? :)21
sat okh

blaszek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blaszek » pt sty 04, 2013 7:52 pm

Podobnie u mnie, przepustnica poszła do regeneracji i nivka mruczy aż miło.
Dzieki Okhuti za podpowiedź.

tomkar5
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomkar5 » śr cze 19, 2013 9:22 pm

Witam.
A ja Panowie w swojej Nivce mam problem z odpaleniem samochodu na zimnym silniku . Zawarczy przy odpaleniu ale zaraz momentalnie gaśnie , muszę gazować cały czas. Po chwilowym trzymaniu na wyższych obrotach silnik jako tako chodzi na wolnych obrotach ale słabiutko w granicach 300- max 500 obrotów. Pozatym nie wkręca się na wysokie obroty max 3000 tys. obrotów. Po przełączeniu na gaz silnik chodzi równo i bezproblemowo.
Ciekawostką jest to że pewnego razu odpiołem kostkę od przepustnicy i poszedłem odpalić auto i o dziwo na benzynce chodził równiutko jak należy ale nie wkręcał się na wysokie obroty , po nagrzaniu silnika zaczą gasnąć ale za to na wysokich obrotach na benzynie i na gazie chodził super.
wymieniłem czujnik położenia przepustnicy ale nic to zabardzo nie dało ( chyba że źle coś założyłem ).
Jakieś sugestie , zanim zakupię jakąś część bez potrzeby.

Dzięki za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”