Części zamienne do nivy - opinie o sklepach
Moderator: Albert_N
- hunter69
- jestem tu nowy...
Re: Części zamienne do nivy - opinie o sklepach
a tak nawiązując to tematu powyżej, to tez czeka mnie wymiana sprzęgła, więc co polecacie, gdzie i za ile ?
Nivka 1,6`93 zagazowana
Nie bardzo mi sie chce wierzyc w sprzegło Sachs za 250zł.Tyle kosztuje kompletne firmy LUK i złego słowa o tej firmie nie powiem.
Płaciłem rok temu za sprzęgło kompletne Sachsa ok 280zł, na zamówienie w moim zwykłym sklepie motoryzacyjnym.
Niva 1,7 MPI, 2002.
Janusz73 nie chcesz to nie wierz w cenę 250 zł za sachs'a, ale czytaj dokładnie co inni piszą - było to z rabatem 30% na warsztat. Luk był za ok 210 zł.
Z optymizmu się wyleczyłem, z głupoty jeszcze nie więc jadę dalej i szukam tej właściwej ... drogi.
Marek.Ż wierze.Ale widziałem cene tych sprzęgieł to wynosiła ona powyżej 400zł.Podobno najlepsze sprzęgła.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Valeo.. są do kupienia w sieciach polskich sprzedawców. Akurat te sprzegła są taniej w Polsce niż w Rosji (import do rosji, cło, transport i marża robią swoje)hunter69 pisze:a tak nawiązując to tematu powyżej, to tez czeka mnie wymiana sprzęgła, więc co polecacie, gdzie i za ile ?
Jeśli chcesz mieć mocniejsze sprzęgło to warto rozpatrzyć komplet dedykowany do 2123 (chevrolet niva tarcza większa prawie o 2 cm) i do tego trzeba dać chnivovskie koło zamachowe - przy okazji zrobić mały tuning i dać je odelżone:
http://tuningsport.ru/market/maxovik-sb ... -2351.html

Z ciekawych części w przeniesieniu napędu:
wzmocniony kosz sprzęgłowy: http://tuningsport.ru/market/disk-sczep ... -3290.html
A jak już coś naprawdę mocnego to ceramiczne sprzęgło:
Starco Ceramic: http://tuningsport.ru/market/komplekt-s ... -3384.html
Co do części - to polecam swoją pomoc. W krótkim czasie mogę dostarczyć wam z Rosji oryginały lub zamienniki (często lepsze od oryginałów np. drążki trek)
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Czy to dobry pomysł, żeby w samochodzie terenowym dawać lżejsze koło zamachowe? Koło "daje" moment obrotowy "magazynuje" energię. Lekkie koło jest dobre przy szybkich samochodach. Silnik się łatwiej wkręca. Może do czegoś takiego http://www.ladasport.pl/car.html
Niva `88 1.6 zagazowana
Cerber67 masz racje.Ja nigdy nie zdecydowałbym sie na takie koło zamachowe.Troche na silnikach sie znam,ale nie będe filozofował.Nie nadarmo na kole zamachowym jest nawiercony otworek który "mówi"-gdy tłok pierwszego i czwartego cylindra w górze wtedy dokręcaj koło zamachowe tym nawierconym punktem też ku górze.A w tym tuningowym kole frezarka ten punkt "wycieła"ale troche go widać.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
ja w swojej nivie bym zastosował lżejsze koło, motor jest wówczas dynamiczniejszy.
koło w gaźnikowych autach faktycznie podtrzymuje i wyrównuje obroty - zwłaszcza jałowe (wolne), wyrówna poszarpywania przy "wypadających" zapłonach, ale jak mamy już elektroniczny system zapłonowy i stabilne zapłony, to bym się lżejszego koła nie bał.
koło w gaźnikowych autach faktycznie podtrzymuje i wyrównuje obroty - zwłaszcza jałowe (wolne), wyrówna poszarpywania przy "wypadających" zapłonach, ale jak mamy już elektroniczny system zapłonowy i stabilne zapłony, to bym się lżejszego koła nie bał.
Właśnie Valeo to też dobre sprzęgła montowane fabrycznie w "francuzach".Jeżeli chodzi o części to naprawde są zaskakujące nowinki-kupuje świece zapłonowe Bosch,a na nich napis Made in Russia.Jednak wcale nie uważam,że z tego tytułu są gorsze.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
coraz więcej części będzie z Rosji. Rosja ciągle się rozwija, aż zazdroszczę , że tego samego nie widać w Polsce.Janusz73 pisze:Właśnie Valeo to też dobre sprzęgła montowane fabrycznie w "francuzach".Jeżeli chodzi o części to naprawde są zaskakujące nowinki-kupuje świece zapłonowe Bosch,a na nich napis Made in Russia.Jednak wcale nie uważam,że z tego tytułu są gorsze.
Wszystkie koncerny starają się wejść na wschód.
Renault Duster, jest autem w pełni robiony w Moskwie (AvtoFramos - byłe zakładu AvtoZavodLeninskogoKomsomola - auto znane jako Moskvicz)
Renault Logan podobnie...
a 60% dostawców części są to rosyjski firmy, bądź własna produkcja zakładu w Rosji..
od momentu jak Renault wszedł w Avto-Vaz coraz więcej rozwiązań technicznych jest unifikowanych wewnątrz koncernu. A przecież renault to i partner Nissana.
Wszystkie potężne firmy otwierają swoje fabryki w Rosji, Bosch też.
Wiec niebawem made in Russia będzie oznaczało najwyższą światową jakość.
-
- jestem tu nowy...
ojciec się zaopatruje w rzeszowie w jakiejś hurtowni która specjalzuje się w ładach. mają wszystko podobno w dobrych pieniądzach jak ktoś zainteresowany to zapytam ojca i podeślę namiary
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Ne musisz pytać ojca
Wystarczy, że nas spytasz, o namiary na ten sklep 

-
- jestem tu nowy...
P.S.
jest jakaś lepiej zaopatrzona i tańsza hurtownia?
Hmmm tańsza... Czasami nie warto brać pod uwagę tylko ceny. Jeżeli jest to taka sama część /producent/ to owszem, ale przegub przegubowi nie równy. Część wykonana z gównolitu i w "piwnicy u szwagra" zapewne będzie tańsza od stalowej, pod warunkiem, ze nie będzie to stal "ekonomiczna".godlesniva pisze:P.S.
Jeżeli masz dostawcę i jest on sprawdzony to trzymaj się go.
Niva `88 1.6 zagazowana
Czy mógłby mi ktoś polecić miejsce, gdzie mógłbym nabyć przyzwoity bagażnik dachowy do Nivy?
Co do bagażnika to mój znajomy spawa właśnie coś takiego koledze. Mogę zapytać co ile i z czego i jak będzie gotowy to prześlę zdjęcia zainteresowanym.
Z optymizmu się wyleczyłem, z głupoty jeszcze nie więc jadę dalej i szukam tej właściwej ... drogi.
Brzmi nieźle, to ja już się zgłaszam.MarekŻ pisze:Co do bagażnika to mój znajomy spawa właśnie coś takiego koledze. Mogę zapytać co ile i z czego i jak będzie gotowy to prześlę zdjęcia zainteresowanym.
Warto podpatrzeć jak inni to wymyślili:
http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Galler ... index.html
Niva `88 1.6 zagazowana
Ktoś coś nowego wymyślił w temacie bagażnika?cerber67 pisze:Warto podpatrzeć jak inni to wymyślili:
Mam dostęp w dobrych(?) cenach do części (mam warsztat)Janusz73 pisze:Nie bardzo mi sie chce wierzyc w sprzegło Sachs za 250zł.Tyle kosztuje kompletne firmy LUK i złego słowa o tej firmie nie powiem.
sprzęgło kpl. LUK - ok 200 zł
sprzęgło kpl. Sachs - ok 220 zł

Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje.-Henry Ford