Światła problem
Moderator: Albert_N
Re: Światła problem
Z tą "plecionką" od malucha to jest tylko moja propozycja.Ja tak zrobiłem w swojej 1.7MPi.Idealnym miejscem na jej podłaczenie jest szpilka M8 pod cewką zapłonową,a drugim jej miejscem podłaczenia jest (tak mozna nazwać) belka podsilnikowa do której przykręcona jest poduszka silnika.Tam jest otworek M10,po prostu tak to wygląda jakby "plecionka" miała tam być.U mnie fabrycznie zamontowano przewód masowy przy prawym zawiasie maski silnika,po co?Nie wiem?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
klucz13 pisze:dołożyć i nie słuchać bzdur2Kółka pisze:Janusz73 pisze:...Jeszcze proponuje zrobić dodatkową mase z tzw."plecionki" od malucha i połaczyć nią silnik z nadwoziem.
Po co ta radosna twórczość - sprawdzić/poprawić istniejącą i wszystko.
popieram

zauważam, że coraz częściej zgadzam się z tym Panem

bardzo dobrze mówi i pisze.
Chyba poczytam Twoje wątki klucz13

Czy przekażnik od świateł może mieć wpływ na działanie kierunkowskazów .Masy poprawiłem ,nowe podokładałem i niby wszystko jest ok. przez parę ,parenaście minut i w pewnym momencie lewy kierunkowskaz zapala się na stałe.
Tomkar5.Raczej nie.Obwód swiateł i obwód kierunkowskazów to dwa oddzielne obwody.Wydaje mi się że gdzieś jest duży opór i dlatego tak się dzieje.Jak wyjmiesz żarówke to reszta żarówek tej strony kierunkowskazu zacznie migać szybciej,a jak żarówka zapala sie światłem stałym to jest bardzo duży pobór prądu.Na pewno żarówki masz odpowiednie,tzn takiej mocy jak powinny być?Tył-21W,przód-21W,boczny kierunkowskaz-4W.
Ze światłami chyba jak narazie ogarnołem temat bo jeżdżę już czwarty dzień i nic się nie zawięsza i nie wyłącza.Tak że dzięki wszystkim za informacje i dobre rady. Teraz będę musiał ogarnąć skrzynię biegów bo mi piąty bieg wypada i to nawet ze zgrzytem.O ile się nie mylę to mam synchronizator 5-tego biegu wymienić , poprawcie mnie jeżeli się mylę .
Tomkar5.Z tym piatym biegiem w Nivie to jest problem gdy skrzynia gubi olej lub gdy kierowca "muli" Nive jezdżąc na piatce poniżej 80km/h-to jest opinia z innego forum i według mnie to prawda.Nie rozbierzesz to nie bedziesz wiedział czy to tylko synchronizator czy też uzębienie piątego biegu w którego skład wchodzi tzw."choinka".Piąty bieg jest nadbiegiem i te elementy są mocno obciążone i właśnie słyszałem,ze ta choinka potrafi normalnie zgubić uzębienie.Plus tego wszystkiego jest taki,że piaty bieg znajduje sie razem z biegiem wstecznym w tylnej części skrzyni biegów (od strony wyjścia na przegub) i żeby naprawić piątke nie musisz rozbierać skrzyni w drobny mak.
Janusz73 dzięki za podpowiedż dobrze że nie będę musiał całej skrzyni rozbierać , teraz tylko jakiś schemacik muszę dorwać .
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
może taki:tomkar5 pisze: teraz tylko jakiś schemacik muszę dorwać .
http://automn.ru/vaz-2107/vaz-33866-10. ... -4306.html
ps. każdy z elementów dostępny w sklepach, jakby co to pisz.
Dokładnie tak to wyglada.Tomkar5 jak rozbierzesz to bedziesz wiedział co jest przyczyna awarii.Mi sie tylko "obiło o uszy" że wystepuja dwa rodzaje choinek i dwa rodzaje koła zębatego z nia współpracującego.Nie wiem ile w tym prawdy ale przy zamawianiu trzeba liczyc zęby.I to nie jest tuning,tak wychodzą w dwóch wersjach.