czkawka, brak mocy, falujące obroty itp

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

bartekkd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: czkawka, brak mocy, falujące obroty itp

Post autor: bartekkd » pn mar 25, 2013 10:40 am

Strzelanie z tłumika?? He, he.
Kiedys to miałem, potem mi przeszło, a teraz najlepsze:
ponieważ przed weekendem nie zdążyłem juz przeczytac co mi napisał Janusz73 a nie chciałem strcic dnia wolnego to postanowiłem zajrzeć do przepustnicy. Kolego poradził żebym zerknął czy nie jest zasyfiona.
Zdjąłem zatem wąż z kolektora, przepustnica była czyściutka, ale postanowiłem zobaczyc jak silnik będzie pracowała na zdjętym wężu.
Okazało sie że nie będzie pracował :o
Zachowywał sie tak jakby nie miał benzyny. Odpalił na ułamek sekundy i natychmiast zgasł. Potem juz nie chciał w ogóle odpalić. Raz czy dwa udało mu się załapać jak trzymałem mocno wciśnięty gaz. Po puszczeniu natychmiast gasł.
Zamontowałem na nowo wąż na kolektor ssący i tu niespodzianka: samochód zaczął strzelac z tłumika :)11
Pracuje bardzo dziwnie, jakoś pyrka, a jak mu wrzucę wyższy bieg to od razu sie dławi i strzela.
Masakra.

P.S.
Janusz73 pisze:Jeszcze raz oglądam co ma pod maską Bartekkd.Jest żle zamontowany bezpiecznik,jest za blisko przepływomierza.Zasysane powietrze musi otworzyć w nim klapke,a z tego wzgledu że jest blisko przepływomierza to może zakłócać jego odczyt.
Tylko czemu przez rok działał jak należy a teraz sie zesrał?
W ogóle ona mi nie działa przez np miesiac a potem dwa czy trzy dni jest ok. I potem znowu to samo.
Janusz, to co proponujesz? Poza serwisem Bosha?

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » pn mar 25, 2013 12:31 pm

Kolego serwis Bosch to nie jedno-punkt chociaż mógł byś zrobić test błędów za pomocą zworki.
w linku masz kody usterek http://chomikuj.pl/adamzgierz/*e2*98*85 ... 553225.pdf
tutaj masz tez: http://www.autolada.hg.pl/kody_wtr_3.htm
Tu masz opis do BOSCH-a do jedno-punktu http://opel24.com/porady/ogolne/418-kod ... lnika.html
niech ktoś się wypowie jak odczytać błędy z MPI za pomocą CHECK i zworki ?
TUTAJ MASZ INFO NA TEMAT INTERFEJSU:http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=13&t=65326
DZIAŁAJ !!!!!!!!!!! PISZ !!!!!!!!!!!!!!! PYTAJ !!!!!!!!!!!! :)
Ostatnio zmieniony pn mar 25, 2013 12:39 pm przez kamiloskop, łącznie zmieniany 1 raz.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn mar 25, 2013 12:38 pm

Bartekkd silnik nie będzie pracował ze zdjetym przewodem od powietrza.Po prostu w ten sposób ominełeś przepływomierz a bez niego,ani rusz.Jak masz taką możliwość ale ogólnie będzie ciężko o przewód takiej średnicy to połącz szczelnie obudowe filtra z kolektorem ssącym.Jeżeli mimo tego silnik nie będzie pracował prawidłowo na benzynie to niestety moje pomysły się konczą.Tylko serwis Boscha.Powiedz mi jeszcze taką rzecz-po właczeniu zapłonu w lewym dolnym rogu licznika świeci się żółta kontrolka kształtem przypominająca silnik?To jest bardzo ważna kontrolka systemu wtrysku silnika.Jak się nie świeci to bardzo niedobrze.Ona ma się świecić przy włączonym zapłonie i zgasnąć w momencie uruchomienia silnika.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn mar 25, 2013 12:43 pm

Kamiloskop w oploskim wtrysku odczytasz kody usterek po zrobieniu zworki i po błyskach lampki CE.Ale czy w Boschu tak jest,tego nie wiem?Chyba raczej boscha tak nie odczytasz.W Oplu jestem na 100% pewien że jest tak jak piszesz.Nawet mam gdzieś książke o Oplach i tam to jest opisane.

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » pn mar 25, 2013 12:47 pm

Wiem kolego ja już to przerabiałem nie dawno bardzo bardzo szczegółowo wiec troszkę wiem ale co do MPI nie wiem jak odczytać.
Coś piszą ze interfejs jest ale niech wypowiedzą się ci którzy to przerabiali.
P.S:W takim razie kody usterek są pod co ?

bartekkd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bartekkd » pn mar 25, 2013 2:16 pm

Janusz73 pisze:Powiedz mi jeszcze taką rzecz-po właczeniu zapłonu w lewym dolnym rogu licznika świeci się żółta kontrolka kształtem przypominająca silnik?To jest bardzo ważna kontrolka systemu wtrysku silnika.Jak się nie świeci to bardzo niedobrze.Ona ma się świecić przy włączonym zapłonie i zgasnąć w momencie uruchomienia silnika.
he, he,
moja ulubiona kontrolka check engine :)
Jak jej tam pasuje. Kiedy jej się chce to świeci a kiedy nie to gaśnie.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn mar 25, 2013 4:00 pm

Bartekkd jeżeli sie zapala to tylko podpinka pod komputer diagnostyczny w serwisie Boscha.Czyli jest usterka,jest błąd.

bartekkd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bartekkd » wt mar 26, 2013 9:04 am

a dzisiaj rano to samochód przeszedł juz samego siebie.
Czkawki na benzynie wprawdzie nie miał ale totalny brak mocy, a na gazie strzał za strzałem.
Przedmiotowa kontrolka check najpierw mrygała jak kierunkowskaz potem sie paliła cały czas, potem gasła, potem znowu mrygała i tak cały czas

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » śr mar 27, 2013 7:23 am

bartekkd dziwisz się? Auto jest niesprawne a Ty jeszcze ją dalej meczysz. Musisz przywrócić pojazd do stanu fabrycznego, roboczego i cieszyć się z jazdy.
ma się samo naprawić czy jak ?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr mar 27, 2013 10:14 am

W końcu katalizator ulegnie uszkodzeniu jak dostaje sie do niego niespalone paliwo.

bartekkd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bartekkd » wt kwie 09, 2013 9:45 am

Zakupiłem na Allegro nowy wąż. Wymieniłem, kontrolkę check zgasiłem i moja perełka śmiga jak nowa 8) 8) 8)
Przynajmniej na razie (wole nie zapeszać)
Pozostał jeszcze stary problem z nietrzymaniem obrotów tj gasnacym silnikiem przy zrzucaniu biegu na luz ale główny problem został usunięty.
Dziekuje wszystkim za porady a szczegółnie wielkie i serdeczne dzieki dla Janusza73, który bardzo pomógł.
Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”