szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Nie jest skomplikowana, jak masz dobrą prasę i zestaw kamieni i tulejek to śmiało. Wyprasowujesz stare gumy, wprasowujesz nowe. Na koniec do wprasowania metalowych tulejek musisz użyć czegoś do prowadzenia. Najprościej kulki od łożyska.
A jak nie masz prasy, to z mojego doświadczenia powiem że nie jest już tak łatwo. Ja robiłem to na imadle i nie dałem rady do końca. Potem na szybko zmajstrowałem prasę z lewarka. W końcu się udało. Gdybym miał to robić domowym sposobem jeszcze raz to wolał bym kupić całe drążki i się nie bawić.
Weź jeszcze pod uwagę w jakim stanie mogą być twoje drążki. Moje były w kiepskim, musiałem je szczotkować a i tak zostały wżery na wewnętrznych powierzchniach. Na to wprasowałem nowe tuleje więc oceniam że i tak będą niedługo do wymiany.
A jak nie masz prasy, to z mojego doświadczenia powiem że nie jest już tak łatwo. Ja robiłem to na imadle i nie dałem rady do końca. Potem na szybko zmajstrowałem prasę z lewarka. W końcu się udało. Gdybym miał to robić domowym sposobem jeszcze raz to wolał bym kupić całe drążki i się nie bawić.
Weź jeszcze pod uwagę w jakim stanie mogą być twoje drążki. Moje były w kiepskim, musiałem je szczotkować a i tak zostały wżery na wewnętrznych powierzchniach. Na to wprasowałem nowe tuleje więc oceniam że i tak będą niedługo do wymiany.
Panowie... skrzynia biegów - brak 5tki.
Od dziś ot tak po prostu brakło 5tego biegu.
Jadąć było wszystko ok. Zaparkowałem, po kilku chwilach wróciłem i jada.... no i już 5tki nie wrzuciłem. Poprostu jakby biegu nie było... nie da się wrzucić :/
Nie było żadnego zgrzytnięcia ani szarpnięcia... nic zupełnie.
Oczywiście oddam autko do mechanika...... ale jak myślicie... WTF ?
przebieg 100k tys rocznik 2010
Od dziś ot tak po prostu brakło 5tego biegu.
Jadąć było wszystko ok. Zaparkowałem, po kilku chwilach wróciłem i jada.... no i już 5tki nie wrzuciłem. Poprostu jakby biegu nie było... nie da się wrzucić :/
Nie było żadnego zgrzytnięcia ani szarpnięcia... nic zupełnie.
Oczywiście oddam autko do mechanika...... ale jak myślicie... WTF ?
przebieg 100k tys rocznik 2010
Mi wygląda na wodzik.Ale dopiero coś będzie można powiedzieć jak się zdejmie cały mechanizm zmiany biegów-czyli wajchę z obudową.To nie jest dużo roboty,przykładowo niektórzy odkręcając ten instrument i wlewają olej do skrzyni.
-
- jestem tu nowy...
Jak kupić nivę? Marzę o niej od 10lat. Wiele razy już próbowałem szukać nawet całymi miesiącami i nic. Obecnie nie mam auta i szukam jakiejś już od 4 miesięcy i znowu ciężko. Ogólnie Łódź to chyba najgorsze miejsce na ziemi jak się chce szukać auta terenowego.
ok dzięki za podpowiedź

jak wrzucam 5ty bieg, to tak jakby go tam nie bylo. Żadnego zgrzytu ani nic...
- jestem tu nowy...
Witam! Czy ktoś jest w stanie napisać w jakich latach niva miała wprowadzane zmiany w silniku 1.7? Moge kupić nive z 2001 roku ale jest już na wielopunktowym wtrysku a chyba powinna być jeszcze na monowtrysku z talerzem na górze jak w polonezie. Ktoś zmienił silnik na nowszy?Kiedyś oglądałem z 2003 i miała jeszcze mono wtrysk. A może jednocześnie produkowano takie i takie? W dużo nowszych rocznikach widziałem już nawet elktroniczne przepustnice. Jak to jest z tymi silnikami?
-
- jestem tu nowy...
Musze wymienić czujnik świateł wstecznych. Czy jak go odkręce będzie się lał olej? Czujnik jest dosyć nisko.
Najlepiej z wymianą czujnika wymień wszystkie oleje przekładniowe.To taka moja dobra rada.A ile należy wlać oleju do skrzyni biegów jest opisane na forum.
-
- jestem tu nowy...
Oleje są nowe. Szkoda wylewać. Poprzedni właściciel wszystko porobił. W silniku wygląda jak wczoraj nalany. Nowe czyściutkie filtry itp. A czujnik na razie moge się wsztrzymać. Wlazłem pod auto i okazało się że jedna z wsuwek była luźna. Zacisnołem kombinerkami, ciasno wsunołem i wsteczny jest
czujnik kupiłem nie potrzebnie, ale na szczęście tylko 25zl. Olej wiem że najlepiej wlać około 0,5 l więcej niż zalecane fabrycznie. I tak będę musiał to zrobić bo skrzynia się poci tu i tam.

Mam pytanie-ile wytrzymują łożyska tylnych półosi?Chodzi mi w przybliżeniu o przebieg.W czasie jazdy ich nie słyszę ale po zdjęciu koła i obracaniu półosią mocno szumią i wydaje mi się że to łożysko półosi.
-
- jestem tu nowy...
Nie ma reguły. Powinny 30000 minimum. Ale mi jedne padły po 2000
Cześć,
Mam pytanie odnośnie przegubów osi przedniej. W sklepie są z 24 i 22 zębami. Jaka jest reguła? Czy te z 22z były stosowane do któregoś roku? Moja Niva jest z 1997r. Nie chciał bym najpierw wszystkiego rozbierać, żeby policzyć zęby, a potem jeszcze czekać na części.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Mam pytanie odnośnie przegubów osi przedniej. W sklepie są z 24 i 22 zębami. Jaka jest reguła? Czy te z 22z były stosowane do któregoś roku? Moja Niva jest z 1997r. Nie chciał bym najpierw wszystkiego rozbierać, żeby policzyć zęby, a potem jeszcze czekać na części.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Johny0688.Jak masz Nivę z 1997 roku to masz już silnik 1,7 i przeguby są na 24 frezy.Ale to jest łatwo sprawdzić-zdejmujesz dekielek z piasty,odkręcasz nakrętkę,wyciągasz podkładkę stożkową i już ilość wielowypustów możesz policzyć.Tylko rób to na podniesionym kole.
To chyba i tak już rozbiorę całość
Obejrze i dopiero kupie części. I tak całe pół osie pójdą do wymiany.
BTW. Ja mam u siebie silnik 1.9desel (fabryczny
)

BTW. Ja mam u siebie silnik 1.9desel (fabryczny

Johny0688.To,że masz silnik Diesla to nie ma nic do ilości wielowypustów przednich półosi.Tylko półosie z przedniego mostu odkręcaj,a nie wyrywaj.I proponuję od razu wymienić ich uszczelniacze,a występują tutaj lewy i prawy.Ogólnie wymiana przednich półosi w Nivie jest bardzo łatwa.
Gwoli ścisłości, w moim samochodzie (Niva 1997r 1.9D) przeguby zewnętrzne mają 22zęby. Jednak dobrze że najpierw rozebrałem zamiast od razu kupować
Pozdrawiam

Cześć, może ktoś podpowie jak się najlepiej dostać do podświetlenia ikonki szyby i tych trójkątów niebieskiego i czerwonego od temperatury nawiewu? Po prawej stronie suwaków
Masz na myśli konsolę środkową.Na jej samym dole jest wkręt i dwa wkręty są po bokach,one są widoczne z zewnątrz.Wcześniej jednak musisz z tych trzech przesuwnych dżwigni zdjąć te plastkowe,kwadratowe gałki.Ściągniesz je małym płaskim śrubokrętem tak podważając żeby otwór w gałce minął jeżyczek (zaczep) który go trzyma.
Dziękuję!
Witam, mój przedni wał napędowy szlag trafił i zamówiłem taki z przegubami. I teraz się zastanawiam jak to zamontować. Normalny wał to się zsuwa na frezie i elegancko wychodzi. A taki z przegubami? Trzeba luzować mocowania reduktora żeby to zamontować? Czy normalnie wchodzi. Bo rozumiem , że w przeciwieństwie do zwykłego wału na krzyżakach nie jest on teleskopowy
Wał musi działać jak teleskop,bo inaczej wyrwie reduktor.Te z przegubami były montowane w Nivach (chyba) od 2009 roku.
To się fachowo chyba "kompensator" nazywa?
Zbowid

Krzyżakowe są głośniejsze, ale wytrzymalsze. Te na przegubach są cichsze i generują mniejsze drgania, ale są nieco słabsze, dlatego Bronto ma krzyżakowe.
Suzuki Samurai, Nissan Patrol Y60, Suzuki Jimny Blaszanka , Suzuki Jimny Cabrio, Łada Niva