napędy w nivie nie działają małą wajcha
Moderator: Albert_N
napędy w nivie nie działają małą wajcha
Witam
czy jest ktoś na formum zorientowany dla czego tak jest i czy to normalne
Jak podniosę nivę z jednej strony tak by obydwa koła np. po stronie pasażera są w powietrzu to pomimo włączenia biegu 1 potem załączenia tej małej wajchy niva nie chce jechać do przodu.
czyli wychodzi na to że jak się zakopię i będę w błocie jedną stroną to się nie będę mógł wykopać jak to naprawić.
czy jest ktoś na formum zorientowany dla czego tak jest i czy to normalne
Jak podniosę nivę z jednej strony tak by obydwa koła np. po stronie pasażera są w powietrzu to pomimo włączenia biegu 1 potem załączenia tej małej wajchy niva nie chce jechać do przodu.
czyli wychodzi na to że jak się zakopię i będę w błocie jedną stroną to się nie będę mógł wykopać jak to naprawić.
Re: napędy w nivie nie działają małą wajcha
Jest to normalne.
Ta mała wajcha blokuje tylko środkowy mechanizm różnicowy a jeszcze są po jednym na każdej osi. Więc ostatecznie przy wyłączanej blokadzie masz napęd na jedno koło a przy zapiętej na dwa. Jak chcesz więcej to trzeba wymienić/zmodyfikować mosty na takie z blokadą.
Ta mała wajcha blokuje tylko środkowy mechanizm różnicowy a jeszcze są po jednym na każdej osi. Więc ostatecznie przy wyłączanej blokadzie masz napęd na jedno koło a przy zapiętej na dwa. Jak chcesz więcej to trzeba wymienić/zmodyfikować mosty na takie z blokadą.
Łada Niva 1.9D 1994
a ma ktoś może linka do takich mostów z blokadą
lub info ile może to kosztować
lub info ile może to kosztować
Na ten temat porozmawiaj z Kb-autostyle.Blokad mostów załaczanych dżwignią nie widziałem,ale są do Nivy mechanizmy różnicowe samozaciskowe.Na pewno to tanie nie jest.
-
- jestem tu nowy...
po 1200zl za most w jacars do tego doliczyć montaż bo wsadzić samemu tą blokadę łatwe nie będzie
http://jacars.pl/blokada-mostu-przod-ty ... -1732.html
ciekawe jak by te blokady wyglądały w praktyce
http://jacars.pl/blokada-mostu-przod-ty ... -1732.html
ciekawe jak by te blokady wyglądały w praktyce

O właśnie coś takiego miałem na myśli.Mnie inna ciekawi rzecz-czy tam przypadkiem nie występuja tarcze i tym samym trzeba zastosować specjalny olej?Jaka jest tego trwałość nie wiem?Może ktoś z forumowiczów takie coś ma?Najlepiej by było zastosować w obu mostach ale chyba nawet w jednym to już dużo daje.