Stukające kolcki
Moderator: Albert_N
- Darioosh87
- jestem tu nowy...
Stukające kolcki
Miał ktoś może w nivce taką przypadłość że stukały na wybojach klocki hamulcowe z przodu? Powinny tam być jakieś blaszki usztywniające jak np. w passacie b3?
Re: Stukające kolcki
Wybite gniazda klocków w jarzmach, w takich jarzmach blachy nowych klocków potem też się wyklepują.
http://img17.allegroimg.pl/photos/orygi ... 4813989128
Starsze Nivki klockami z odległości słychac. W większości.
Blaszek niet.
4 sprężynki.
http://img17.allegroimg.pl/photos/orygi ... 4813989128
Starsze Nivki klockami z odległości słychac. W większości.
Blaszek niet.

4 sprężynki.
Wyrzuć klocki stukać nie będzie, a w nivie hamulce to rzecz zbędna 

Z optymizmu się wyleczyłem, z głupoty jeszcze nie więc jadę dalej i szukam tej właściwej ... drogi.
Witam,
miałem to samo, u mnie pomogło rozciągnięcie sprężynek przy zaciskach.
miałem to samo, u mnie pomogło rozciągnięcie sprężynek przy zaciskach.
Niestety, jak się rozciągnęły, tak się i ścisną.
Jest to metoda stosowana przez niektórych do Nivy "na handel".
Jest to metoda stosowana przez niektórych do Nivy "na handel".
Nowe sprężynki+nowe bolce i będzie jak nowe
Na bolce nowe proponuję uważać. Kupiłem jakiś czas temu zestaw, gdzie stare "gwoździe" miały większą średnicę od nowych...
Za to śruba M5 i dwie nakrętki kontrujące sprawdzają się od roku bardzo dobrze

Na bolce nowe proponuję uważać. Kupiłem jakiś czas temu zestaw, gdzie stare "gwoździe" miały większą średnicę od nowych...

Za to śruba M5 i dwie nakrętki kontrujące sprawdzają się od roku bardzo dobrze

górni$ pisze: ...Na bolce nowe proponuję uważać. Kupiłem jakiś czas temu zestaw, gdzie stare "gwoździe" miały większą średnicę od nowych......
Zgadza się, nie można myśleć, że opakowanie z rosyjskimi napisami to będzie oryginał.
Też mam ze 2 komplety takich zamienników na wyrzucenie.

Natomiast na temat patentów w ukł.hamulcowym w Nivie, co sam widziałem, -tu akurat były blaszki=podkładki w zaciskach-, jazda była na tyle radosna,że doszło do stopienia tarczy hamulcowej i wyłamania piasty.
Gość o dziwo cało dojechał do domu, tylko "coś tam z prawej strony chyba się dzieje".

miałem w mojej tak jak pisze górni$ - przewerciłem otwory na Fi5 (6?) i śruby imbusowe z niepełnym gwintem plus dwie nakrętki- działało pzez lata bez problemów, nic nie dzwoniło.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
Przerabiałem sprężynki nowe zastawy z bolcami i nic dzwoniło jak w w kosciele, zmieniłem nowe tarcze hamulcowe i co - cisza morał mimo tego że tarcze były jeszcze grube to były krzywe i napidalały klockami aż miło a przy okazji rozwalały jarzma .