Alternator do ofrołdu

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Alternator do ofrołdu

Post autor: vader19925 » pn sty 12, 2015 11:30 pm

Witam
Alternator nisko i przy kole w terenówce to raczej słaby pomysł... moja niva cierpiała z tego powodu co chwile, 2 altki poszly sie je##ć więc trzeba było poprawić radziecką myśl techniczną

Motanie altka się udało więc napisze mały poradnik i fotostory co i jak jakby ktoś chciał u siebie przerabiać

Więc trochę roboty było pomysłów sporo wydaje mi sie że wybrałem najprostszy

zamontowałem alternator od opla 1,4b

Obrazek

Altek wskoczy na miejsce cewek zapłonowych tak że stelaż będzie opierać się na ich mocowaniu

Obrazek

magiczne otwory widma 8)

Z płaskowników (grubość ok 5mm ) wspawałem proste mocowanie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trochę może krzywo miejscami ale to jest materiał z recyklingu żeby zrobić idealnie nie pozwalają warunki warsztatowe i może trochę moje umiejętności :D

altek w osi z reszta także git oczywiście trzeba dać dłuższy pasek 10x1300 można też ciut dłuższy 1350
początkowo miało być wyżej i pasek 1400 ale po przymiarkach okazało się że będzie za blisko rury od chłodnicy albo za daleko od silnika

napinacz zrobiłem z małego kątownika, dospawany płaskownik lekko pod szlifowany :)

Obrazek

Obrazek

napinacz przymocowany szpilką od pokrywy do bloku jednak opiera się on nie na śrubie a o blok
w zasadzie to na napinacz duża siła nie działa ponieważ altek przykręciłem śrubą 10 i dość mocno skręcony

Następnie zostało tylko zamocowanie cewek
docelowy plan mam inny ale że pogoda nie rozpieszcza odwilż samochód potrzebny i zrobiłem tak tymczasowo
jak zrobi się cieplej umocuje je gdzieś w okolice szyby puki co za zimno żeby się bawić w przedłużanie wiązki
więc znalazłem grubszy płaskownik bo oryginalnego nie mam i przykręciłem jak na zdj do cewki trzeba było jeszcze dodatkowo zmasować podciągnąłem masę do silnika na razie wygląda to mało estetycznie :wink: ale na wiosnę zrobię porządnie

w sobotę spawne jeszcze coś do niego żeby cewki trzymały się lepiej

Obrazek

Obrazek

w niedziele odbył się wielki test ładowanie 14,7V pod obciążeniem 14,5V tak że wyśmienicie
altek jest blisko serwa, ale na tyle daleko że mimo drgań jest sporo luzu

60 km po okolicy i wszystko działa świetnie, ustała też usterka rozrusznika, a mianowicie jakoś po 10 km gdy sie silnik zgasi potem rozrusznik zaczynał cykać za któryś tam razem zaskakiwał myślałem że zwyczajnie magnetyzer padł, jak altek zaczął ładować jak trzeba to puki co rozrusznik zaskakuje jak nowy :D
można już bezpiecznie nurkować :P

Obrazek
Pozdrawiam :)21

następny w kolejce bagażnik na dach (na razie skończony w 50% ), snorkel, halogeny i może jakaś wyciągarka ? :P

Awatar użytkownika
wycior_2007
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Alternator do ofrołdu

Post autor: wycior_2007 » wt sty 13, 2015 4:48 am

:)2 Udanego ofrołdu :D
NIVA 1.6 1990r. jeszcze CCCP :)

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt sty 13, 2015 5:42 pm

Jeżeli planujesz głębsze brodzenie, to zamiast tego "durszlaka" zamontuj oryginalny alternator starego typu. Ten z pokrywą i rurą.
Niva `88 1.6 zagazowana

dandan

Post autor: dandan » wt sty 13, 2015 7:51 pm

No ale dobrze, plusa za aktywność postawimy. :lol:

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vader19925 » czw sty 15, 2015 12:49 am

cerber67 pisze:Jeżeli planujesz głębsze brodzenie, to zamiast tego "durszlaka" zamontuj oryginalny alternator starego typu. Ten z pokrywą i rurą.
był taki plan, ale poleciałem po taniości bo zalegał mi taki w garażu mam też altek od audi b4 2,0 jest mniej "durszlakowaty" ale za duże gabaryty

mieliśmy z Górni$em kupować gotowe mocowanie altka tego typu od ruskich, ale że lubię się w tym złomie grzebać wolałem zrobić sam

z tym "ofrołdem" to tak lekko z ironia, nie zamierzam nurkować po lusterka :D dotychczas to parę wjazdów w wode/błoto okolice zderzaka i pojawiały się problemy, myślę że puki co teren się nie zmieni tylko usterki ustaną :D

nivka ma jeszcze jeden feler za nisko komputer

jest pytanie mam wskaźnik poziomu ładowania chyba od przed liftowej
takie coś
Obrazek

mógłby ktoś mądrzejszy poradzić jak go podłączyć ? co do czego ?

dandan

Post autor: dandan » pt sty 16, 2015 4:10 pm

Od Lady osobówki.
Plus do +
Minus do -
Trzeci do podświetlenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”