nivka 1.7mpi dziwne wycie
Moderator: Albert_N
- sebastiano5
- jestem tu nowy...
nivka 1.7mpi dziwne wycie
Koledzy miał ktoś może sytuację taką: przy zdjęciu nogi z gazu mam dziwne wycie troszkę podobne jak w starych tramwajach jak dodaje gazu jest ok
moze ktoś z krakowa co by zobaczyc

- p0mian
-
- Kontaktowanie:
Re: nivka 1.7mpi dziwne wycie
wg. mnie wyjący most.
Przy różnych prędkościach przy puszczaniu gazu ten dźwięk pewnie ma różne natężenie a jak zwalniasz ale choć trochę trzymasz gaz to pewnie nie wyje?
jak to rzeczywiście most to pewnie do wymiany jak się całkiem rozwali. Bo załoga tego forum odradziła mi próby naprawy ze względu na problematyczną regulację - podobno lepie nowy kupić
Przy różnych prędkościach przy puszczaniu gazu ten dźwięk pewnie ma różne natężenie a jak zwalniasz ale choć trochę trzymasz gaz to pewnie nie wyje?
jak to rzeczywiście most to pewnie do wymiany jak się całkiem rozwali. Bo załoga tego forum odradziła mi próby naprawy ze względu na problematyczną regulację - podobno lepie nowy kupić

niva challenge accepted
- sebastiano5
- jestem tu nowy...
dokładnie tak jak zwalniam i trzymam delikatnie gaz to nie wyje
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
no to ja mam tak samo i u mnie to na 90% przedni most. Poprzedni właściciel podobno wymienił mu flaki rok wcześniej, jednak zaczął wyć - najprawdopodobniej źle wyregulował i się ponownie wyklepało. Na razie nie ruszam.
niva challenge accepted
- sebastiano5
- jestem tu nowy...
To mnie poprzedni właściciel powiedział ze jeździ juz tak 3 lata no cóż nowy zakup nowe wyzwania 

- sebastiano5
- jestem tu nowy...
wycie ustało na szczescie skonczylo sie na wymianie lozyski flanszy i gesciejszy olej w moscie i cisza!! 

A tuleję regulacyjną wymieniłeś? One są jednorazowe. Flansza dokręcona odpowiednim momentem?
Niva `88 1.6 zagazowana
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
moment dokręcenia jedno a opór toczenia kolejne - czy się mylę?
niva challenge accepted
Ściskając tulejkę regulujesz położenie ataku względem talerza. Poczytaj Serwisówkę, bo szkoda Twojej roboty.
Poczytaj też lub tylko pooglądaj: http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... -most.html
Poczytaj też lub tylko pooglądaj: http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... -most.html
Niva `88 1.6 zagazowana
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
no właśnie i wg serwisówki ustawiasz to na podstawie pomiaru odległości oraz oporu toczenia. Czyli najpierw dokręcasz z odpowiednim momentem i sprawdzasz opór toczenia, jak jest za mały trzeba dokręcić ponownie, jak za duży wymienić tuleję rozprężną. Jak udało Ci się fuksem to będziesz mieć ok jak nie to się rozleci po jakimś czasie.
niva challenge accepted
Cerber67.Odległość "ataku" od talerza reguluje się grubością podkładki.Regulacja naciągu łożysk,a położenie "ataku" względem talerza to co innego.Jeszcze można cały talerz (mechanizm różnicowy) przybliżać i oddalać od wałka atakującego.Jednak tuleja rozprężna powinna być wymieniana przy każdym demontażu łożysk z wałka.