zablokowany silnik

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

kozbi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zablokowany silnik

Post autor: kozbi » pt maja 01, 2015 1:25 pm

Witam kolegów!
Dwa dni temu wymieniłem w nivce wysprzęglik bo się skończyl oraz rozrusznik bo coraz częściej odmawiał posłuszeństwa. Przy próbie rozruchu tylko stukot bendiksa.Juz myślałem że to coś nie tak z rozrusznikem ,ale przy próbie zakrecenia silnikiem kluczem ani drgnie . Próbowałem różnych obcji bez świec ,na zaciąg ,wysprzęglony, jak zamurowany. Na miejsce przyjechałem bez jakichś szczególnych objawów poza problemów ze sprzęgłem. Zatarł się?
Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
vandall_jr

Re: zablokowany silnik

Post autor: vandall_jr » pt maja 01, 2015 9:02 pm

Rozrząd sprawdź ...
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob maja 02, 2015 9:45 am

Wyjmij rozrusznik i wtedy sprawdż.Może jego głowiczka jest inna i zapiera się o koło zamachowe.

kozbi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kozbi » ndz maja 03, 2015 3:15 pm

Podejrzewałem że chwyciła któraś panewka bo wyciągniecie rozrusznika również nie pomogło.
Po popuszczeniu śrub przy skrzyni biegów -puściło. Ale już podjąłem decyzje o dokładniejszym sprawdzeniu. Po wyjechaniu silnikiem okazało się że połowa wieńca ma mocno zużyte zęby jakby sie na czymś blokowały ,panewki na wale ok ,tylko na jednej mała ryska,sprzęgło mocno zużyte też do wymiany, łańcuch rozrządu wygląda dość dobrze przynajmniej od strony misy olejowej. Dalej jeszcze nie patrzyłem ,brakło energii.
Mam pytanie czy silniku 1,7 98r. napinacz łańcucha jest regulowany czy automatyczny?ł

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz maja 03, 2015 6:55 pm

W trakcie wymiany rozrusznika coś wpadło do komory sprzęgła.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » wt maja 05, 2015 9:24 pm

Przykręciłeś wyprzęgnik za długą śrubą, albo posiałeś jakąś podkładkę. W takim wypadku blokujesz "na dędowo" koło zamachowe i silnika nie ruszysz :)21
O! kolega z Brzegu :wink: Bywam często, daj numerek na priv, to może jakoś się zmówimy :)2
1,6 '92, 1,7i '98.....

kozbi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kozbi » pn maja 11, 2015 9:14 am

silverstone pisze:Przykręciłeś wyprzęgnik za długą śrubą, albo posiałeś jakąś podkładkę. W takim wypadku blokujesz "na dędowo" koło zamachowe i silnika nie ruszysz :)21
O! kolega z Brzegu :wink: Bywam często, daj numerek na priv, to może jakoś się zmówimy :)2
Tak! Kolego masz racje. Do zamontowania wysprzęglika poprzedni właściciel użył zbyt długich śrub, ja niestety powieliłem ten błąd, zamontowałem nowy wysprzęglik na tych samych śrubach dając po jednej podkładce, widocznie było ich więcej .Zablokowałem wieniec na kole zamachowym :(
Ale są też plusy: nowe koło z wieńcem,nowe sprzęgło,nowy rozrusznik,uszczelnienie wału silnika :D Po zmontowaniu wszystkiego silnik odpalił ,,na strzał".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”