mam na imię Dawid i jestem szczęśliwem posiadaczem (prawie, bo jeszcze nie odebrałem jej) Niwy. Rocznik 2003. Wyposażenie seryjne.
Staram się obecnie przeczeszać wątki tego forum (zaczynając od pierwszego), ale jak pewnie wiecie, jest to żmudna praca i trochę mi zajmie, więc nie naskakujcie mnie za bardzo, jeśli poniższymi pytaniami będę powtarzał po rat n-ty tematy już poruszane

Do rzeczy.
Zamierzam pod koniec lata pojechać tym autem do Hiszpanii w ciągu 5 dni. NIE będę jeździł po terenie. Tą niwą będę jeździł po szosie.
Jak już przestaniecie się śmiać/trzymać się za głowę/przeklinać bezsensowność pomysłu, to proszę o odpowiedzi:
1) Jakie części zapasowe z sobą zabrać? Chodzi o to, jakie części/podzespoły najprawdopodobniej pękną i będę musiał je po drodze wymienić.
2) Polecacie jakieś zamienniki lepsze od seryjnych części, które dadzą lepszą gwarancję na taką podróż?
3) Abstrahując od podróży: co wymienić/usunąć w Niwie tak z grubszych podzespołów, żeby ją przystosować do jeżdżenia po szosie? Czytałem, że polecają wywalić napęd przedny (podobno się da nawet uniknąć problemów z drganiem), wymienić skrzynię biegów na Polonezowską (choć niektórzy twierdzą, że przeróbki tunelu są potrzebne, niektórzy zaś, że nie). Coś jeszcze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi/pokierowanie

Pozdrawiam,
Dawid