Praca silnika 1.7i

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Praca silnika 1.7i

Post autor: Krzysiek_ » wt wrz 27, 2016 1:30 pm

Witam,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny niedomagania mojej Łady.
Od czasu jej zakupienia silnik nie chce pracować na benzynie. Na "wolnych" obrotach obroty falują 500-1500 obr./min., jak dodam w złym momencie gazu silnik potrafi zgasnąć. Jak wstrzelę się z gazem w moment zwiększania prędkości obrotowej to nawet uda się go "rozkręcić".
Niestety gdy próbuję jechać to jest tragedia. Silnik nie chce się wkręcać na obroty a nawet po dodaniu gazu zwalnia. Nie da się jezdzić.
Całe szczęście mam założoną instalacje gazową, bo na LPG działa dobrze.
Co wymieniłem, sprawdziłem:
1. Świece, przewody
2. Czujnik położenia przepustnicy, temp. cieczy
3. Krokowca przeczyściłem, sprawdziłem czy "żyje" - pracuje
4. Nieszczelności - nie stwierdzono
5. MAP - na benzynie ciągle waha się napięcie wyjściowe - tak jak by zmieniało się ciśnienie. Na LPG napięcie jest stałe.
6. Praca bez krokowca - bez zmian, bez MAP-a - silnik gaśnie.
Dodatkowo przestudiowałem cały podręcznik o układzie wtryskowym Nivy, niestety wiedza ta mi nic nie dała :cry: :cry:
Powinienem teraz wymienić MAP sensora i krokowca ale nie są to małe pieniądze, dlatego chcę mieć przynajmniej pewność że wymiana jest potrzebna.

Aha, błędy jakie zapisuje komputer to 24 (sonda lambda) i czujnik prędkości pojazdu. Wg mnie niemające wpływu na opisane objawy.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną to z góry dziękuję za podzielenie się nim. Tylko nie piszcie nic o warsztacie bo traktuję tę sprawę ambicjonalnie :) :)

lemur

Re: Praca silnika 1.7i

Post autor: lemur » wt wrz 27, 2016 5:17 pm

Potencjometr przepustnicy?
Niva 93r.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » wt wrz 27, 2016 5:18 pm

Wymieniony na nowy.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr wrz 28, 2016 9:08 am

Krzysiek.Silnik 1.7MPi (bo z tego co wnioskuje piszesz o wielopunkcie) nie będzie miał siły gdy padnie czujnik wałka rozrządu.Tylko nie zgadza mi się to falowanie obrotów ponieważ z uszkodzonym czujnikiem wałka silnik pracując w trybie awaryjnym powinien mieć wolne obroty rzędu 1200-1500obr/min.Na LPG czujnik nie jest potrzebny.Takie były u mnie objawy gdy ten czujnik padł.Zapytam Ciebie jeszcze czym odczytywałeś kody?Ja odczytywałem kody w serwisie Boscha i mogę się mylić,bo to było kilka lata temu ale kod 24 to brak sygnału z czujnika położenia wałka rozrządu i świeci się też wtedy CE.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr wrz 28, 2016 9:37 am

nie mam mpi ale ogólnie w boshach od opli z wielopunktem piszą że 24 to chyba właśnie czujnik prędkości. Od lambdy są błędy 44,45,39,38, 13 oraz 89, 91, 98 (w zależności czy dotyczą mieszanki, napięcia czy przerwania obwodu).Od rozrządu czytam, że 92 w niektórych sterownikach lub w nowszych od 0340 do 0344. U mnie w 1,7i mam urwany czujnik prędkości i nic nie faluje.
Ostatnio zmieniony śr wrz 28, 2016 10:06 am przez p0mian, łącznie zmieniany 1 raz.
niva challenge accepted

KrzysiekM
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KrzysiekM » śr wrz 28, 2016 9:49 am

Tak jak napisałem w tytule, silnik to 1.7i czyli monowtrysk. Błąd 24 to usterka czujnika prędkości pojazdu. Dodatkowo pokazuje błąd 13 czyli sonda lambda. Wg mnie te błędy nie mają wpływu na objawy. Błędy sprawdzam zwierając A z B i odczytując błyski check engine.
Dodatkowym, dziwnym objawem jest przepalanie bezpiecznika pompy paliwa. Nie od razu tylko po jakimś czasie. Dopiero jak wymieniłem na większy (20A) to jest spokój. Pompa paliwa niestety już nowa.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr wrz 28, 2016 10:23 am

13 to całkiem odłączona lambda - ja bym to naprawił tak na wszelki wypadek choć rzeczywiście może nie mieć wpływu. Wadliwie działająca pompa paliwa to też może być przyczyna falowania. Oczywiście wszystkie nieszczelności (choć pisałeś, że nie ma) itp. Ja jeszcze nie podpinałem swojej pod żadnego kompa ale z corsy z tym samym kompem po sczytaniu błyskowym błędy były wszystkie. Na włączonym silniku przewaga jest taka, że można wskazania czujników śledzić na żywo i ewentualnie coś wychwycić. Wieczorem sprawdzę czy ELM 327 czyta monowtrysk choć marne szanse z tym kompem. Myślę, że jakiś interface od opla by dał radę.
niva challenge accepted

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr wrz 28, 2016 11:13 am

To się pomyliłem,bo myślałem że jednopunkt nie ma MAP ale okazuje się że ma.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » śr wrz 28, 2016 12:08 pm

Pompa paliwa jest nowa. U mnie nie dość, że faluje to jeszcze nie chce przyśpieszać. Szarpie, zwalnia po dodaniu gazu itp. itd. :cry:

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr wrz 28, 2016 1:09 pm

a w obwodzie pompy nie ma przebicia jakiegoś skoro ten bezpiecznik przepala? to, że jest nowa też nie świadczy o tym, że działa... ale strzelam tylko :( W passacie miałem kiedyś tak, że dostawał gaz i paliwo na raz i wtedy się dusił na benzynie choć nie falował szczególnie
niva challenge accepted

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » śr wrz 28, 2016 5:21 pm

Albo przebicie albo pompa ma za ciężko i pobiera większy prąd. Co do jednoczesnego spalania gazu i benzyny to muszę sprawdzić....

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » śr wrz 28, 2016 6:22 pm

Sprawdziłem: nie spala jednocześnie gazu i benzyny. Na marginesie, części do Łady mają niesamowitą jakość. Wsadziłem nowy korektor i nawet nie zdążyłem skończyć odpowietrzania układu i już cieknie :x

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » czw wrz 29, 2016 9:54 am

Jakość jest absurdalnie niska-ale jesli kupisz coś oryginalnego rosyjskiego to nie jest żle.U mnie przepływka wytrzymała 500metrów-oryginał bosch poszedł do ludzi rok temu i działalo super.Co z tego że sprzedawca zapewnia że to oryginał-jak nawet części do łady trzepia kitajce.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » czw wrz 29, 2016 3:58 pm

Wg Jacars jest to część oryginalna....

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw wrz 29, 2016 5:04 pm

Jacars wie co mówi.Mi przysłał łożyska oryginał Rosja.Dla mnie wielkim znakiem zapytania są części do Ładzianki firmy GERMANY Master Sport.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » czw wrz 29, 2016 6:08 pm

Poniżej link do filmiku z pracą wtryskiwacza i nierównymi obrotami.
https://www.youtube.com/watch?v=Wpfghs- ... e=youtu.be

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”