Złamany kluczyk w stacyjce, blokada kierownicy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Kapral001
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Złamany kluczyk w stacyjce, blokada kierownicy

Post autor: Kapral001 » czw gru 08, 2016 3:10 pm

Witam
Bardzo proszę o rozwiązanie dość nieprzyjemnego zjawiska i jego następstw:
otóż moja wspaniała żona podczas uruchamiania wozu złamała kluczyk od stacyjki i dodatkowo zablokowała kierownice. Po wydłubaniu drugiej części kluczyka, zawiozłem ten zestaw do magika od kluczy i chłop mi dorobił identyczny. Po dojeździe do Nivy (stoi w puszczy) stwierdzam, że kluczyk nie wchodzi do końca do stacyjki. Po drugiej próbie dorobienia (doprecyzowanie pierwszej wersji) i ponownej próbie włożenia - werdykt klucz nie działa. Samodzielne szlifowanie (precyzyjne) też nie dało rezultatu. Kierownica nie daje się przekręcić nawet o milimetr...
I pojawia się cholerny problem bo Niva zamarza w puszczy, kluczyki nie pasują, przebić jakimś dłutem stacyjki nie mogę bo mi kierownica przeszkadza i jestem w dupie...
Nie chce ingerować w stacyjkę, blokadę i kolumnę mocnym sprzętem, ale chyba jednak będę musiał. Proszę o podpowiedź bo dojdzie do rękoczynów :)

piotr-stihl

Re: Złamany kluczyk w stacyjce, blokada kierownicy

Post autor: piotr-stihl » czw gru 08, 2016 9:03 pm

Laweta i do dorabiacza
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw gru 08, 2016 9:34 pm

zdjąć obudowę, odkręcić stację i pojechać na kostce." Zerwane" śruby odkręca się punktakiem i młotkiem wot i cała filozofia
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pt gru 09, 2016 9:08 am

Blokada kierownicy zacisnęła Ci kluczyk - zamiast targać nim na siłę trzeba było próbować przekręcić kluczyk jednocześnie ruchając kierownicą.
pozostaje laweciarz, bo jak nawet odpalisz na krótko to z zablokowaną kierownicą daleko nie zajedziesz.
stacyjka kosztuje grosze, ale żeby ją szybko i w terenie wymienić musi się w niej kluczyk obracać - niedokońca pamiętam, ale chyba żeby ją wyjąć to trzeba jedną blokadę docisnąć cienkim śrubokrętem, mieć rozpiętą blokadę kierownicy i chyba kluczyk przekręcony w pozycji starter II :roll:
zresztą - będziesz miał nową w reku to złapiesz o co chodzi :wink:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

krisowicz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krisowicz » ndz gru 11, 2016 6:04 pm

Dołączę się do pytania. Jak wydłubać starą stacyjkę ze złamanym kluczykiem? Jest przekręcona że nie blokuje kierownicy ale stacyjki nie da się wyciągnąć.

Kapral001
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kapral001 » pn gru 12, 2016 3:28 pm

Wszelkie kwestie techniczne, które tutaj opisujecie są mi już mniej więcej znane - z tym że za cholerę nie idzie mi podejść do stacyjki z jakimś narzędziem (planuje to wbić do stacyjki i złamać blokadę - tak mówią znawcy aut z sojuza) - ale narzędzia jeszcze nie znam - dopiero dobieram :)
co do kluczyka - kluczyki już mam dwa (dorobione) i oba nie chcą wejść do końca stacyjki i dalej pozostaje i kierownica i stacyjka w pozycji NI CHu.. Ja :)

Poproszę o rzeczową odpowiedź bo już mnie powoli nosi jak widzę moja unieruchomioną Niewiastę , a wiem że jak to zrobię "po swojemu" to nadal będzie uszkodzona tylko pewnie w innej części z powodu mojego nieumiejętnego działania :)

a śnieg się zbliża na Podlasie :)

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » pn gru 12, 2016 4:35 pm

Kapral001 pisze: ale narzędzia jeszcze nie znam - dopiero dobieram :)
Może tak jakimś interfejsem :)21
Wstaw fotki kluczyka złamanego i dorobionego.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”