Hamulce czy da się zmotać inne ???

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Hamulce czy da się zmotać inne ???

Post autor: vader19925 » sob gru 10, 2016 10:52 pm

Witajta ;)
Takie pytanie mam na razie czysto teoretyczne czy da rade do łady zmotać inny układ hamulcowy ?
chodzi mi konkretnie o zamontowanie może większej tarczy z przodu, zacisków normalnych na jeden tłoczek jeden przewód czy z jakiegoś modelu podejdą?
ew jakieś ciekawe rozwiązania na tył?
Słyszał ktoś czy widział jakieś fajne patenty ?
drażnią mnie trochę te przednie hamulce XD

Awatar użytkownika
cerber67

Re: Hamulce czy da się zmotać inne ???

Post autor: cerber67 » ndz gru 11, 2016 11:42 pm

Niva ma całkiem przyzwoite hamulce, o ile są sprawne. To prosty układ, bez wynalazków, a "czego nie ma to się nie psuje". Oczywiście, że można motać, zwłaszcza tył. Tarcze zamiast bębnów. http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Galler ... index.html
Osobiście to przy hamulcach bym nie grzebał. To jednak kwestia bezpieczeństwa.
Zrób porządną weryfikację oryginalnego układu i będzie ok.
Niva `88 1.6 zagazowana

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn gru 12, 2016 4:55 am

Zgadzam się z Cerberem 67.Niva ma bardzo dobre hamulce o ile o nie się dba.Po prostu trzeba co pewien czas przesmarować tłoczki smarem specjalnie do tego przeznaczonym,następnie bolczyki i miejsce styku zacisku z klamrą je trzymającą i hamulce są brzytwy.A po to są trzytłokowe zaciski,że jak uszkodzeniu ulegnie jeden z dwóch przewodów zasilających zacisk to i tak jeszcze mamy hamulec zasadniczy do dyspozycji.

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » pn gru 12, 2016 10:19 pm

Dobrze ze taki temat powstał to się podepne :)
Panowie mam taki problem niva jest z silnikiem 1.9 XUD9(citroen,polonez) nie zmieścił mi się silnik z vacum pompa-tą na głowicy więc ją wywaliłem na wałek dałem simmering i zaslepiłem otwór olejowy(powrót bodajże), teraz nie mam podciśnienia to wywalam serwo z pompą i dałem pompe od uaza 469 dwustopniową one prawdopodobnie nie miały serwa( http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-dwust ... 57662.html ) ok teraz jak wszystko prawie gotowe bam miało hamować a nie hamuje hamulec jest twardy i słabo hamuje- układ podłączony w sposób: prawe koło+lewo-dwa trojaki i od nich na jeszce jeden i na pierwszy stopien do pompy na drugi stopien tył.
I teraz pytanie co zrobić z tymi hamulcami zeby to sprawnie działało???
-Czy wywalic tą pompe dać oryginalną ze serwem tylko teraz serwo mi sie nie za bardzo zmiesci, moze od innego auta? jakiego??? i kombinować coś z vacum tylko co i jak???
-przegladałem internety i natknąłem sie na vacum elektryczne tylko czy to bedzie wydajne i czy moze cały czas pracować?, do tego jakiś akumulator podcisnienia...,
-czy jakoś dorobić mocowanie do tej oryginalnej pompy jakas szajba na wałku głowicy i paskiem na pompe tylko wtedy nie bedzie smarowania i pompke pewnie zatre
-wczesniej mialem taką pompe membranową na szajbke(pierburg) połączoną z silniczkiem 12V- coś takiego http://www.sklepy24.pl/sklep/samcar_pl/ ... 0-0/269438 tylko to strasznie terkotało i bylo bardziej słychać jak silnik więc to wywaliłem, a moze to tylko ta jedna juz sie wyrobiła i poszukać drugiej i z tym coś kombinować na pasek do głowicy???
- do kolektroa dolotowego jak podepne to raczej to nie bedzie działac...

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić mi się już pomysły skończyły...
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vader19925 » wt gru 13, 2016 1:46 pm

konstrukcja może i prosta ale jakość ruskich części trochę robi się już irytująca
na wiosnę chciałem wstawiać silnik 1,9td od cytryny do tego chcę obowiązkowo wspomaganie i tak mam obawy czy nivowska pompa i serwo wejda

tydzień temu pociekł mi przewód metalowy przy kole wymieniłem kupiłem standardowy miedziany w sklepie i niespodzianka nivowskie maja inny skok gwintu...
sie zobaczy jeszcze co z tymi hamulcami wydumam wiosną :)

@luki_34 vacum można zamontować na alternatorze astra 1,7 td silnik isizu i ogolnie w japoncach mozna spotkać
domotać do niej przewody i myśle bedzie git
np:
https://www.olx.pl/oferta/alternator-10 ... f44f47eb8f

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » wt gru 13, 2016 7:15 pm

Były pompki podciśnieniowe na pasek w xud. Szukaj w starych peugeotach, pewnie nie tylko. Do tego jakieś mocowanie musisz wykombinować.
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » wt gru 13, 2016 9:32 pm

No właśnie taką pompke membranową mam tylko ona strasznie "terkocze" nie wiem czy jest juz wyrobiona czy one tak już mają...

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » śr gru 14, 2016 7:38 pm

Czy ja wiem...? Trochę słychać, ale odgłos pracy samej pompki absolutnie ginie w hałasie silnika.

Żeby nie było wątpliwości, cuś takie mam na myśli.
Obrazek
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » pt gru 16, 2016 9:56 pm

edit:

No dokładnie taką samą pompkę mam tylko moja ma wyjscia na przewody skierowane w strone szajby ale to ta sama pompka.
Narazie wymyśliłem że zrobie tak: wywalam pompe uazowską daje oryginalne serwo z pompą i do tego mam dwa rozwiązania:

1. Elektryczna pompa vacum(działająca po naciśnieciu hamulca) --> zaworek zwrotny --> akumulator podciśnienia(nieduzy zbiorniczek(ewentualnie dwa)) --> serwo.

2. Alternator z pompą vacum, do tego smarowanie dla pompy z małego zbiorniczka.

Która opcja będzie lepsza?

Znalazłem na ruskiej stronie( https://www.niva-club.net/viewtopic.php ... &start=180 ) że ktoś już tak podłączał smarowanie do pompy vacum na alternatorze więc może to będzie działać?

edit2: Jeszcze jedno, jak oryginalnie były podłączone przewody do pompy na 4 wyjścia?

Teraz mam podłączone tak że z przodu po dwa przewody z każdego koła są złączone razem na trójniku i z każdego koła idzie po jednym przewodzie do pompy i jeden przewód na tył.
Przód podłączyłbym do pompy po jednym wyjściu na koło(1 stopień) a tył dwa wyjścia z pompy(2 stopień) złączyłbym na jeden przewód do tyłu przy takim układzie.
rysunek podglądowy: :)21 http://pl.tinypic.com/view.php?pic=208xsi8&s=9
Czy lepiej będzie zostawić tak czy zmienić tak jak było oryginalnie czyli jak?
Ostatnio zmieniony wt sty 03, 2017 8:27 pm przez luki_34, łącznie zmieniany 2 razy.

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » wt sty 03, 2017 8:12 pm

Ktoś? coś? :roll:

dandan

Post autor: dandan » ndz lut 12, 2017 8:05 pm

Hamulce jak są dobre,to działają zarąbiście.
Po mojemu zostaw je w spokoju a prościej zrobić, jak pisze poborca.
Jak wkładałem swojego diesla, to zamontowałem pompkę od forda,napęd na pasku, działało do końca nivy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”