Woda w kabinie
Moderator: Albert_N
Woda w kabinie
Witam,
czy ktoś z Was wie co może być przyczyną powstawania kałuży na podłodze od strony pasażera po każdym deszczu czy myciu? Zatkałem folią wlot powietrza (ten od góry maski) ale niewiele to pomogło....
czy ktoś z Was wie co może być przyczyną powstawania kałuży na podłodze od strony pasażera po każdym deszczu czy myciu? Zatkałem folią wlot powietrza (ten od góry maski) ale niewiele to pomogło....
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Woda w kabinie
Cześć,
Kiedyś przy myciu samochodu zauważyłem że leci lekko woda po szybie pasażera, ale chyba nie tak żeby kałużę robić.
Kiedyś przy myciu samochodu zauważyłem że leci lekko woda po szybie pasażera, ale chyba nie tak żeby kałużę robić.
U mnie też jest czasem mokro na podłodze u pasażera, a woda leci w miejscu gdzie jest umieszczony akumulator. Tylko że u mnie poprzedni właściciel chyba coś tam kombinował ze żywicą i szpachlą.
-
- jestem tu nowy...
Można by spróbować/przy ładnej pogodzie/ polewać wodą drzwi oczywiście zamknięte
i patrzeć czy się zrobi mokro... może gdzieś uszczelka puszcza, jeśli nie to spróbować w stronę maski pomału aż się pokaże woda...

Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz 

Najgorszy scenariusz to przerdzewiałe podszybie pod uszczelką.Jeszcze nie tak dawno się chwaliłem,że w mojej Nivie nie ma "rudej" ale już się tym nie chwalę."Ruda tańczy jak szalona" i właśnie wychodzi z dolnej części uszczelki przedniej szyby.Musze tym się zająć i nie zdziwię się jak w trakcie usuwania rdzy będą już dziury.
-
zostawić obecnie na dworzu - rano skuć lód młotkiem i wyrzucić
odprowadzenie wody z podszybia tam jest jakieś - od strony komory silnika ?
odprowadzenie wody z podszybia tam jest jakieś - od strony komory silnika ?
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
To nie wina podszybia. Woda ewidentnie wypływa gdzieś z środka w kierunku podłogi pasażera. Przy obecnej aurze jest tragedia - wbrew pozorom bywa czasem na plusie. Zauważyłem że dzieje się to od czasu wymiany podłogi. Wygląda na to, że blacharz coś spierdzielił...
U mnie był problem zawsze z zamoczonymi dywanikami z prawej strony. Pod skrzynką akumulatora skorodowała blacha i tam leciała woda. Popatrz, może u Ciebie jest to samo.
Gniotsa nie łamiotsa - 21214 SPI LPG
Cześć
Miałem oba przypadki: pod pod akumulatorem i przy szybie. Winna była mała szpara na łączeniu blachy błotnika i narożnik uszczelki szyby który wpuszczał wodę a ta elegancko ściekała po uszczelce 
1. Sprawdź terasę jaką pokonuje woda po prawej rynience nad drzwiami (łączenia błotnika)
2. Trasa jaką spływa woda przy uszczelce maski (może być jakaś dziura w kołnierzu na którym siedzi uszczelka)
3. Sprawdź czy czy woda nie podcieka pod osłoną wlotu powietrza na masce i potem nie ścieka w kierunku akumulatora (ja całą osłonę wlotu mam uszczelniona silikonem)
4. Inspekcja uszczelki szyby przedniej (szczególnie narożniki).
5. A i tak pewnie jeszcze będzie ciekło
Problem jest taki że woda leje się z wielu miejsc i w zależności od kierunku deszczu woda leje się inaczej i trudno namierzyć przyczyne.
Mi teraz woda ścieka jakoś sprytnie do blachy "nad" akumulatorem. Jeżeli położysz rękę na aku i wsuniesz ją wzdłuż samochodu w stronę bagażnika to można ją włożyć pod blachę (pod szybę) i tam można wyczuć wodę. Kończy się to mokrym dywanikiem pasażera.
Jak się zrobi cieplej mam zamiar w końcu namierzyć te wszystkie przecieki
ok 90zł a powinno rozwiązać problem:
https://www.aliexpress.com/item/Wifi-Wi ... 0.0.S0lIgS
Jak by ktos z 3 miasta chciał skorzystać na wiosnę to zapraszam. U mnie jeszcze robi się jezioro w prawych drzwiach. Niby blacha cała, nowe uszczelki zgarniające. Może uszczelka prowadząca? Nic, trzeba czekac do wiosny ;(

1. Sprawdź terasę jaką pokonuje woda po prawej rynience nad drzwiami (łączenia błotnika)
2. Trasa jaką spływa woda przy uszczelce maski (może być jakaś dziura w kołnierzu na którym siedzi uszczelka)
3. Sprawdź czy czy woda nie podcieka pod osłoną wlotu powietrza na masce i potem nie ścieka w kierunku akumulatora (ja całą osłonę wlotu mam uszczelniona silikonem)
4. Inspekcja uszczelki szyby przedniej (szczególnie narożniki).
5. A i tak pewnie jeszcze będzie ciekło

Mi teraz woda ścieka jakoś sprytnie do blachy "nad" akumulatorem. Jeżeli położysz rękę na aku i wsuniesz ją wzdłuż samochodu w stronę bagażnika to można ją włożyć pod blachę (pod szybę) i tam można wyczuć wodę. Kończy się to mokrym dywanikiem pasażera.
Jak się zrobi cieplej mam zamiar w końcu namierzyć te wszystkie przecieki

https://www.aliexpress.com/item/Wifi-Wi ... 0.0.S0lIgS
Jak by ktos z 3 miasta chciał skorzystać na wiosnę to zapraszam. U mnie jeszcze robi się jezioro w prawych drzwiach. Niby blacha cała, nowe uszczelki zgarniające. Może uszczelka prowadząca? Nic, trzeba czekac do wiosny ;(
Ja u siebie w drzwiach u dołu wierciłem dziury żeby woda nie stała. Póki co zdaje egzamin.
Gniotsa nie łamiotsa - 21214 SPI LPG
Dzięki za porady. Wyciek namierzony. Woda cieknie przez uszczelkę szyby. Pod aku niestety woda też jest - zgniło mocowanie baterii.
W zlokalizowaniu pomogło zdjęcie deski rozdzielczej
W zlokalizowaniu pomogło zdjęcie deski rozdzielczej