Masa kierownicy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Masa kierownicy

Post autor: dant » pn sty 16, 2017 1:06 pm

Cześć,
czy ktoś mógłby objaśnić mi jak oryginalnie poprowadzona jest masa do kolumny kierownicy w 1.7i? Nie działa mi klakson, znalazłem ślady poprzedniej masy (wygląda na fabryczną ale cholera wie) przykręconej po prostu do przegubu na kolumnie. Zrobiłem analogicznie i o ile kabel nawijał się przez jakiś czas prawidłowo to w końcu go urwałem ;( Aż mi się nie chce wierzyć żeby na to nie było jakiegoś sprytnego patentu.

tirek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Masa kierownicy

Post autor: tirek » pn sty 16, 2017 4:01 pm

Dobrze znalazłeś, tylko tym kabelkiem trzeba było połączyć obie śruby od przegubów na kolumnie, a nie do karoserii. Masa przechodzi od koła kierownicy przez kolumnę, przewodem luźno owiniętym wokół przegubów do wałka przekładni kierowniczej i przez łożyska i obudowę do karoserii.

Tak poglądowo znalazłem takie zdjęcie
Obrazek

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » pn sty 16, 2017 4:25 pm

Kurde wiedzialem ze to sie nie moze tak radosnie nawijac! Wielkie dzieki. Z jakiegos powodu zalozylem ze gdyby bylo przejscie do masy to by dzialalo mimo przegubu i w ogole nie przyslzo mi do glowy zeby laczyc oba elementy :)

Laczymy tylko sruby przegubow? Bo na zdieciu widac ze tego kabla jest tam dosc sporo. Nie chce drugi raz zrobic zle ;(

ps. Nawet nie wspomne ile czasu zajelo mi dojscie dlaczego mi klakson nie dziala ;) bo na poczatku zakladalem odwrotnie ze kierownica musi miec mase :)

tirek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tirek » pn sty 16, 2017 4:30 pm

Tak. Obie śruby. Na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono.
Obrazek

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » śr sty 18, 2017 10:18 am

Dzięki :) Teraz jak wiem czego szukać to nawet udało mi się namierzyć te przewody na schematach :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”