Rozpadnie się czy nie?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Rozpadnie się czy nie?

Post autor: Krzysiek_ » sob lut 25, 2017 6:49 pm

Witam,
pytanie za 100 pkt.: ma ktoś pomysł co może powodować ruchy kierownicy jak na filmie (początek i koniec)?
https://www.youtube.com/watch?v=VEGojxE2cNs
Zawieszenie, zbieżność zrobione. Luzów brak. Byłem na stacji diagnostycznej i nic nie stwierdzili. Zjawisko jest jak jadę pow. 50 km/h i puszczam gaz. Kierownica tak trzęsie (lewo-prawo) że nie sposób jej utrzymać w rękach. Patrzyłem przez szybę i koła też latają lewo-prawo.
Za każdy pomysł dziękuję :)

Awatar użytkownika
cerber67

Re: Rozpadnie się czy nie?

Post autor: cerber67 » sob lut 25, 2017 7:20 pm

Koła / opony masz ok? Tak na szybko, to zamień przód z tyłem. Najlepiej podjedź do wulkanizatora. Jeżeli nie masz luzów i geometria ok to pozostają koła. Masz wspomaganie? Może ono coś wariuje. Zdejmij pasek z pompy i sprawdź czy jest zmiana.
Niva `88 1.6 zagazowana

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lut 25, 2017 7:24 pm

zbieżność
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lut 25, 2017 7:26 pm

Shimmy.
Nie wiem jaka jest konstrukcja zawieszenia w nivie, ale zazwyczaj jest to połączenie dwóch czynników - ujemny kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy + luzy w układzie kierowniczym. Dopóki układ jest "napięty" np. dodawaniem gazu, to będzie ok. Jak pozwolisz na drgania samowzbudne, bo coś zluzujesz, albo wytrącisz układ z równowagi dziurą w asfalcie itp, to shimmi wystąpi.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob lut 25, 2017 7:50 pm

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lut 25, 2017 8:06 pm

ernil pisze:Shimmy.
Nie wiem jaka jest konstrukcja zawieszenia w nivie, ale zazwyczaj jest to połączenie dwóch czynników - ujemny kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy + luzy w układzie kierowniczym. Dopóki układ jest "napięty" np. dodawaniem gazu, to będzie ok. Jak pozwolisz na drgania samowzbudne, bo coś zluzujesz, albo wytrącisz układ z równowagi dziurą w asfalcie itp, to shimmi wystąpi.
shimmy to występuje w szlachetnym land roverze a w ładzinie po prostu napierdala
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob lut 25, 2017 8:47 pm

Ostatnio wymieniłem opony na nowe. Jest jeszcze gorzej. W układzie kierowniczym nie ma luzów. I nie ma wspomagania.

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » sob lut 25, 2017 9:11 pm

To najprawdopodobniej, masz zjebaną geometrię. Geometria, to słowo klucz i nie kończy się tylko na zbieżności.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob lut 25, 2017 10:14 pm

Fakt, to nie to samo. Tylko już nie raz miałem w innych samochodach przestawioną geometrię i żaden tak nie reagował.
W przyszłym tyg. pojadę ustawić i zobaczę.
Pomału zaczynam tracić nadzieję, że doprowadzę ten samochód do normalnego stanu. Im więcej jeżdżę tym jest gorzej. Kiedyś trzęsło raz na kilkadziesiąt km, teraz za każdym razem. Masakra.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lut 25, 2017 10:19 pm

Auto na podnośnik, łapać za koło za 15 trzecia i szarpiesz na boki w kierunkach skrętu kół. Ma nie być luzów. To samo bez podnośnika, ale na kanale. Jedna osoba w aucie rusza kierą krótko a szybko lewo prawo delikatnie, w kanale dotykasz ręką wszystkiego, co metalowe (sworznie, drążki, końcówki). Później koleś od kierownicy naciska na błotnik góra dół mocno, w kanale znowu wsio badasz. Następnie za błotnik, ale na boki, jakbyś chciał przepchnąć auto w bok. Brecha w łapę i w kanale napinasz każdą tuleję itp. I tak dalej...
Do tego pełna geometria, zwłaszcza jak auto jakieś liftowane czy coś.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob lut 25, 2017 10:31 pm

To co opisujesz robili mi na stacji diagnostycznej. Zero luzów. Geometrię zrobię.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lut 25, 2017 10:40 pm

To, że ktoś to robił, to nie znaczy, że jest dobrze.
Panowie na stacji diagnostycznej zazwyczaj uja kumają. Szarpaki to nie to samo co ręce, wbrew pozorom.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

marcin125p

Post autor: marcin125p » sob lut 25, 2017 10:45 pm

ernil pisze:To, że ktoś to robił, to nie znaczy, że jest dobrze.
Panowie na stacji diagnostycznej zazwyczaj uja kumają. Szarpaki to nie to samo co ręce, wbrew pozorom.
Mi plaskacza 2 razy szarpali i nic,kumpel z brechą po 2 min wywalona tuleję znalazł....
Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » sob lut 25, 2017 10:53 pm

Czasami luzu nie da się wyczuć... nawet na szarpakach na stacji. Ba, czasami luzu niema, a winna jest zatarta końcówka sworznia albo słaba guma wachacza. Niestety, w skrajnych przypadkach takie uszkodzenia można zdiagnozować tylko po rozebraniu zawiasu i organoleptycznym zbadaniu elementów.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob lut 25, 2017 11:42 pm

Dzięki za wszystkie rady. Jedno mi nie daje spokoju. Na pewno nie jeden jeździł autem z różnymi luzami-bez takich perturbacji. Moja Niva, jak ją kupiłem, miała takie luzy chyba na wszystkich drążkach, tulejach wahaczy, że strach było jechać. A mimo to żadnych drgań, nie mówiąc o takich jak łapie teraz, nie było....

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lut 25, 2017 11:44 pm

Jak auto jest ogólnie rozkutane, to się to raczej nie pojawi. Luzy się kasują :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Janusz73

Post autor: Janusz73 » ndz lut 26, 2017 3:04 am

To nic innego jak za duża rozbieżność przednich kół.Masz wartość na "plus",a w Nivie ma to być od 0 mm do -3mm przy nieobciążonym samochodzie.I najprawdopodobniej masz drążki kierownicze różnej długości co widać na filmie,że kierownica przy jezdzie na wprost jest w złym położeniu.Ten kto ustawiał zbieżność nie ustawiał jej drążkiem tylko jednej strony np. lewego lub prawego koła?Jeżeli tak to masz i nieodpowiednie kąty skrętu kół.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz lut 26, 2017 8:41 am

Janusz-dzięki. Co do zbieżności to przyznam, że oddaje auto do warsztatu mając nadzieję że ustawią ją jak trzeba. Kierownica też mnie zastanowiła. Byłem przy ustawianiu zbieżności - kierownica wtedy była prawidłowo.

zielu3

Post autor: zielu3 » ndz lut 26, 2017 9:58 am

A może rozdupcona półoś lub przegub tak napieprza.
Vitka +4" + jakś tam mt i jakoś się jeździ

marcin125p

Post autor: marcin125p » ndz lut 26, 2017 9:59 am

Krzysiek_ pisze:Janusz-dzięki. Co do zbieżności to przyznam, że oddaje auto do warsztatu mając nadzieję że ustawią ją jak trzeba. Kierownica też mnie zastanowiła. Byłem przy ustawianiu zbieżności - kierownica wtedy była prawidłowo.
Napisz skąd jesteś,może się okazać że jest ktos na forum z Twojej okolicy.Ew pomoże ,ew doradzi gdzie podjechać
Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz lut 26, 2017 10:10 am

Warszawa. Janusz-przecież drążki lewy i prawy mają różną długość...

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lut 26, 2017 11:50 am

Krzysiek_ pisze:Warszawa. Janusz-przecież drążki lewy i prawy mają różną długość...
Nie w tym rzecz-janusz sugeruje,że przekładnia kierownicza nie stoi "na zero"gdy koła sa do jazdy na wprost.Zakładając,że połozenie kierownicy w stosunku do przekładni nie było zmieniane/przestawiane/-to jej skręcenie przy jeżdzie na wprost to potwierdza.
I drobna uwaga:koła przednie ustawia się na rozbieżność ze względu na pracę przedniego napędu.Jeśli większość czasu jezdzimy z napędem tylko na tył,to przód powinien być zerowy lub lekko zbieżny.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz lut 26, 2017 1:40 pm

Janusz73 pisze:To nic innego jak za duża rozbieżność przednich kół.Masz wartość na "plus",a w Nivie ma to być od 0 mm do -3mm przy nieobciążonym samochodzie.I najprawdopodobniej masz drążki kierownicze różnej długości co widać na filmie,że kierownica przy jezdzie na wprost jest w złym położeniu.Ten kto ustawiał zbieżność nie ustawiał jej drążkiem tylko jednej strony np. lewego lub prawego koła?Jeżeli tak to masz i nieodpowiednie kąty skrętu kół.
W książce o Nivie napisane jest, że przy obciążonym przodzie zbieżność powinna być 2-4 mm.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » ndz lut 26, 2017 1:58 pm

To w sumie, jak? Zawieszenie i geometrię masz zrobioną, czy mechanik powiedział, że "będzie pan zadowolony"?
Zbieżność jest prosta do ustawienia. Z geometrią już gorzej. Podkładki są męczące.
Niva `88 1.6 zagazowana

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » ndz lut 26, 2017 2:08 pm

Zbieżność robiłem niedawno (mimo to ciągle kierownica jest krzywo przy jeździe na wprost). Geometrię powinni mi zrobić jak wymieniali tulejki wahaczy+sworzeń zwrotnicy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”