Wysokosc sprezyny lada niva

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

zygizz

Wysokosc sprezyny lada niva

Post autor: zygizz » sob mar 04, 2017 9:23 pm

Witam, przymierzam sie do podniesiesienia Niwki wedlug instrukcji Baxtera o okolo 5cm.

Ale mam pytanie jaka dlugosc powinna byc miedzy dolnym a gornym talerzem sprezyny przedniej przy sprezynach w dobrym stanie.?

U mnie jest to okolo 20-22cm, i dolny talerz jest blisko odboju, raptem 3-4c przesiwtu, Wyglada mi to na klapnieta sprezyne ( to moja pierwsza niva wiec moze tak ma byc.

A czy nad tylna sprezyna fabrycznie byla taka podkladka-dystans gumowy ok 1,5cm grubosci czy to jakies proby wykonania liftu?

OSII
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wysokosc sprezyny lada niva

Post autor: OSII » ndz mar 05, 2017 1:50 am

Co do gum to te 1,5 cm są standardowe do liftu są dostępne 4,5-5cm miałem takowe i nie polecam dość szybko zmieniłem na dłuższe sprezyny(oddałem do rozciągnięcia) ale są dostępne akcesoryjne dłuższe w Jacarsie.
Jeśli masz duży przelot na przegubach i zrobisz lift to zaczynają grać, jest to spowodowane przez inny kąt pod którym musza pracować, więc uwzględnij to w kosztach bo przeguby wewnętrzne w odróżnieniu od zewnętrznych nie są tanie.

zygizz

Post autor: zygizz » ndz mar 05, 2017 2:36 am

a jaki jest fabryczny przeswit nivy? u mnie stoi dosc niski wiec bez sensu liftowac jesli sprezyny klapniete.

OSII
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OSII » pn mar 06, 2017 9:50 pm

Prześwit 205mm

Lokalizacja w aucie: Oś przednia
Grubość [mm]: 15
Długość [mm]: 318
Średnica zewnętrzna 1 [mm]: 122

Lokalizacja w aucie: Oś tylna
Grubość [mm]: 12,95
Długość [mm]: 430
Średnica zewnętrzna 1 [mm]: 129

http://www.autoamortyzatory.pl/sprezyny ... ,131,5701/

zygizz

Post autor: zygizz » czw mar 09, 2017 3:23 pm

A masz moze informacje ile faktycznie Niva powinna miec wysokosci np. od ziemi do rantow nadkoli, albo ile cm ma sprezyna scisnieta miedzy dwoma talerzami ?

Nowa sprezyna zawsze bedzie miala wiecej cm, a po kilku kilometrach sie uylozy i troche klapnie.

Pytam bo przymierzam sie do podniesienia budy, a u mnie przod stoi duzo nizej jak tyl.

piotr_wu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_wu » czw mar 09, 2017 9:25 pm

U mnie przed liftem podkładkowym na kole 195/80/15 było po 76 cm zarówno z przodu i z tyłu. Tak mniej więcej, bo do pomiaru się nie przyłożyłem. Liczone od ziemi, przez środek koła do najwyższego miejsca nadkola (przy samym zagięciu).
Pomiarów po lifcie nie robiłem, właśnie ze względu na to, żeby się wszystko zdążyło ułożyć. A teraz miarki nigdy nie mam przy sobie jak auto na względnie równym stoi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”