Lift niwki w/g Baxtera

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

zygizz

Lift niwki w/g Baxtera

Post autor: zygizz » pt mar 17, 2017 4:26 pm

Witam, czy ktos przerabial propozycje liftu Lady wedlug baxtera, o tutaj: http://www.ladaniva.co.uk/baxter/resour ... erLift.htm

Chodzi o podniesienie o około 5cm, żeby nie przeciążać przegubów.
Tyl to wiadomo ze tylko dluzsze sprezyny ( które chyba ciezko dostac) lub podkladki ale na przod jest kilka mozliwosci.

Ktrora opcja jest godna zastosowania, która odrzucenia?

Najprostsza to chyba dystans miedzy dolny wachacz a dolny talerzyk sprezyny.

Czy moze podkladki pod sprezyny z jacarsu?

Oczywiscie potrzebne beda dystanse do amorów chyba ze moze macie sprawdzone amortyzatory z innych samochodów?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Re: Lift niwki w/g Baxtera

Post autor: eleinfroot » pt mar 17, 2017 6:34 pm

Jakbyś nie doczytał u Baxtera, to już ci mówię: nie podnoś podstaw sprężyn, bo to generuje problem ze stabilizatorem. Najlepiej podkładki nad sprężyny + dystans sworznia górnego wahacza. Co do amortyzatorów to nie pamiętam czy pisał coś o ich wymianie na dłuższe, czy to tylnych czy przednich. Na pewno poprzeczny drążek reakcyjny będzie do wymiany na dłuższy lub regulowany, bo tylna oś w prawo będzie uciekać. Też przydałoby się przedłużyć resztę drążków, ale to już niekoniecznie jeśli zostajesz przy standardowych kołach 27", bo wtedy albo dłuższe drążki albo powiększanie łuków nadkoli albo i jedno i drugie, a z tyłem nie jest tak łatwo jak z przodem.

zygizz

Post autor: zygizz » pt mar 17, 2017 7:24 pm

Ja planowalem usunac stabilizator, bo na pewno będzie osłabiał wykrzyże. koła zostaja 27 cali.

Dystans pod gorny sworzen gdzies mozna kupic gotowy, orientujesz sie?

A co do spręzyn to co sadzicie o sprezynach z niwy po 2009 roku, one sa wzmocnione i ponoc podnosza troche przod.

Po trzecie czy ktores tam to wywalacie albo zmniejszacie odboje?? Na pewno tez beda zmniejszać wykrzyże.

Po czwarte to co lepiej podkladki pod sprezyny, czy dłuższe sprezyny?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » sob mar 18, 2017 7:22 pm

Nie szukałem specjalnie bo i lift na razie mnie nie interesuje, ale nie widziałem samych dystansów. Myślę że każdy tokarz ci je zrobi.

drewtom.gajo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drewtom.gajo » ndz mar 19, 2017 6:21 am

Witam.jestem rowniotkie 2 miesiące po lifcie swoje niviasty.wszystko według opisu z lada.co.uk
Zrobiliśmy to montujac podkładki nad sprezyny.
Przy czym dla lepszego trzymania wytoczylismy nowe mocowania sprężyn tzn dłuższe zarówno przód jak i tył.
Oczywiście jak wspomniano na przodzie obowiązkowo dystans pomiedzy górny wachacZ i sworzen. Odboje zostaly oryginalne.sprezyny oryginalne.amory na przód od wersji po 2009 ok 3-4 cm dłuższe na tyl proste przedluzki.myślę że jak już zrobisz lift to zaczniesz myśleć o nowych oponkach bo lada zaczela komicznie wygladac na oryginale.Przy podkladkach o grubości 32 mm udało nam się włożyć oponę insa ranger 225/75/16 bez ciecia karoseri i o dziwo nie obciera.drążek poprzeczny na śrubę rzymską rozwiązanie super bo łatwo ustawić geometrię.
Jak będę miał chwilkę wstawię cały opis i wyliczenia Plus fotki jak ktoś chciałby szybciej jestem pod numerem 511776535 i chętnie podpowiem zapalencom i fanatykiem radzieckiej myśli technicznej.pozdrawiam tomek

zygizz

Post autor: zygizz » ndz mar 19, 2017 8:41 am

a podkladki nad sprezyny z czego wykonales? i czy dystans nad sworzen grubosci podłafk nad sprezyne?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » ndz mar 19, 2017 10:57 am

@drewtom.gajo: Jak się te oponki spisują? Mam zamiar kupić ale nieco mniejsze 215/65 R16.

Przepraszam za OT.

drewtom.gajo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drewtom.gajo » ndz mar 19, 2017 11:46 am

Zaczynając od podkładek to kupiłem na allegro typowe gumy do podwyższenia o odpowiedniej grubości i srednicy u mnie jak pisałem 32 mm i w środku wytoczylem (mozna uzyc regulowanego wiertla jak do robienia otworow w glazurze)! otwór pozwalający na założenie gumy na mocowanie sprezyny.dystans między sworzniem a wahaczem jest niższy od podkładki.jutro będę mógł podać dokładnie bo warsztat do przeróbek mam poza domem a tam zostały wszystkie rozpiski wyliczenia.Ale z tego co pamiętam dla podkładki 32MM dystans 25 mm.
Wtedy auto idzie do góry ok 70 mm
Należy tylko uważać bo po dodaniu gumy mocowanie sprezyny zrobi się za krótkie stąd moja wcześniejsza sugestia o nowych mocowaniach.
A jeśli chodzi o opony szczerze polecam insa ranger wiadomo nie jest to simex ale na asfalcie cicha a w terenie bardzo przyzwoicie dodam że lada codziennie widzi las z racji mojej profesji i nie straszne jej wiosenne błoto którego nie brakuje.
Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany to tak jak pisałem proszę o tel. Chętnie podpowiem.nie zawsze jest czas na odpisanie zwłaszcza w tygodniu ale w miarę możliwości będę.... pozdrawiam
Dla zainteresowanych mogę podesłać zdjecia

zygizz

Post autor: zygizz » ndz mar 19, 2017 12:35 pm

przy takim lifcie przeguby nie wysiada zbyt szybko? poprosze fotki na zygizz @tlen.pl

drewtom.gajo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drewtom.gajo » ndz mar 19, 2017 2:33 pm

To że lift ma wpływ na przeguby to już udowodniono.Ale osobiście uważam że trzeba sobie uświadomić ze samochód nawet terenowy to nie jest metalowe kowadlo i na trochę szacunku zasługuje.trochę zdrowego rozsądku trochę znajomości najprostszych praw fizyki i pewnym elementom przedłuży się żywotność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”