Usterka wskaznika poziomu paliwa

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

zygizz

Usterka wskaznika poziomu paliwa

Post autor: zygizz » czw maja 11, 2017 9:43 pm

Witam, czy dysponuje ktos wiedza jaka rezystancja powinna byc na czujniku poziomu paliwa w baku?

U mnie na pustym baku wskazuje ze jest polowa, dodam ze rezerwa swieci nomalnie.
Czy mial ktos podobny poblem, czy szukac w baku, czy raczej problem z wskaznikiem na zegarach?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Re: Usterka wskaznika poziomu paliwa

Post autor: eleinfroot » pt maja 12, 2017 5:44 am

Na 99% zegary. Też się długo z tym bujałem, ale po poprawieniu wszystkich lutów na płytce zegarów jak ręką odjął. A wszystkich bo nie chciało mi się już szukać konkretnego miejsca, a przelutowanie całości to jakieś 15 minut roboty.
Odnośnie czujnika poziomu paliwa serwisówka mówi tak:
"The sender resistance should be (250±12) Ohm for an empty tank, (66±6) Ohm for a half filled tank and (20±3) Ohm for a full tank."

Jeszcze sobie przypomniałem, że były wersje zegarów ze stabilizatorem napięcia, ale przy ego uszkodzeniu wskaźnik temperatury i obrotomierz też by źle wskazywały.

zygizz

Post autor: zygizz » pt maja 12, 2017 7:31 am

a widzisz, u mnie obrotomierz wskazuje ale skacze, cos jak predkosciomierz w simsonie. Temperatura nie zwracalem uwagi ale chyba poprawnie dziala.
A masz jakis pomysl jak wyglada ten stabilizator? i co moglo nawalic?

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pt maja 12, 2017 8:07 am

Stabilizator to z tego co gdzieś wyczytałem to odpowiednik LM7805 w obudowie TO-220, ale mogę źle pamiętać. To taka czarna/brązowa kostka z kawałkiem blaszki z otworem pod śrubę 3mm i 3-ma nóżkami. Jak masz coś takiego to sprawdź napięcie na wspólnych połączeniach na 3 wskaźnikach - powinno być 5V (jeśli to faktycznie 7805) lub inne stałe w czasie niezależnie od tego czy jest uruchomiony silnik czy nie. Łatwo znaleźć bo obrotomierz masz pewnie podpięty kabelkami i na jego obudowie powinien być symbol "+" i "-". Jak napięcie będzie się zmieniać to stabilizator do wymiany. Jak wymontujesz zegary, to wklej zdjęcie tego stabilizatora tak żeby było widać symbole na obudowie, to będę wiedział na 100% jaki powinien być zamiennik.
Jak tego nie masz to popraw wszystkie luty - powinno pomóc.

zygizz

Post autor: zygizz » pt maja 12, 2017 8:28 am

okk popoludniu wymontuje zegar, dzieki za info

zygizz

Re: Usterka wskaznika poziomu paliwa, teraz problem z kontrolkami

Post autor: zygizz » wt lip 11, 2017 4:44 pm

witam, wymontowalem zegar, poprawilem luty, zadnego stabilizatora ani nic podobnego nie znalazlem, jedynie kilka rezystorow.

No i dziala, elegancko wskazuje prawie pusty zbiornik.

Ale przy wymontowaniu zegarow prawdopodobnie zwarlem ktorys ze stykow to uchwytu zegara ( masa) i od tego momentu nie dziala obrotmoierz, ani zadna kontrolka zwiazana z silnikiem, czek engine, ladowanie, cisnienie oleju, blokada dyfra. .

Czy ma ktos pomysl co to moze byc i gdzie szukac?

Przejrzalem bezpieczniki, przewody, kostki. Dodam ze silnik pracuje prawidlowo, błędów brak, ładowanie jest. Tyle ze przy włączeniu zaplonu nie wlacza sie test kontrolek, ani po rozruchu obrotomierz.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » wt lip 11, 2017 6:20 pm

Sprawdź ścieżki bo przy zwarciu może któraś (zasilanie+) się przepaliła. Kontrolki CE i dyfer mają z tego co pamiętam wspólne zasilanie+, masy są zapinane odpowiednio przez ECU i czujnik blokady. Bez zasilania+ obrotomierz nie ruszy.

zygizz

Post autor: zygizz » śr lip 12, 2017 8:08 am

podlaczylem na krotko plusa do plusa obrotomierza i zaczelo hulac.
Teraz pytanie czy dysponuje ktos schematem kostek od zegarow, zeby popsrwadzac gdzie co i kiedy powinno sie pojawic?

Sciezki wygladaja wporzadku.

Plus jest wlasnie staly, a masy zapalaja kontrolki, aha i nie dziala jeszcze lampka czek engine. Ona akurat ma calkiem inne wlasne wyprowadzenia.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » śr lip 12, 2017 11:41 am

Poszukaj w necie "Lada Niva Service Manual" w pdf'ie - tam między innymi będą schematy zegarów. Tylko że w wersji ze stabilizatorami, ale wyprowadzenia na kostki są te same.

zygizz

Post autor: zygizz » pn lip 31, 2017 7:30 pm

Witam, problem rozwiazany. Przelutowanie wszytskich polaczen pomoglo z problemem nie dzialajacego wskaznika poziomu paliwa. natomiast przy wyciaganiu zegarow, z braku czasu i rutyny nie odpialem klemy no i zwarlem zegarami do blaszek trzymajacych oslone zegarow. W efekcie przepalily sie sciezki, ale te pod plytka, z tylu zegarow, ktora jest przykrecona wkretami na plaski srubokret.
Po naprawieniu sciezek wszytsko wrocilo do normy.
Pozostal jedynie problem latajacej wskazowki obrotomierza, ale to mi juz nie przeszkadza :)

dzieki wszystkim za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”