Potrzebuję pomocy!
Moderator: Albert_N
Potrzebuję pomocy!
Witam szanownych użytkowników, jestem pierwszy raz na forum mam na imię Łukasz i stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem Nivy. Otóż zakupiłem Nive bez wcześniejszej nią przejażdzki i sprawdeznia, auto po prostu kosztowało poniżej 1 k...u mojego mechanika na dzień dobry okazało się, że do wymiany są koncówki drążków, wszystkie sworznie, łożyska i piasty przód, oraz wiadomo oleje i płyny. Podczas wymiany płynów okazało się, że w tylnym moście brakuje około litra oleju, a w skrzyni biegów był tak jakby tzw. emulsja czyli woda z olejem po złożeniu całości bo okazało się że całe zawieszenie jest ok odpaliłem i ruszyłem na małą przejażdzkę która wykazała. ze:
- samochód cięzko idzie tzn tak jakby coś go trzymało, na podnośniku sprawdzane były koła i kreca sie swobodnie, na postoju jedna osoba może ją spokojnie sama przepchnąć natomiast cięzko "chodzi" jakby to nie zabrzmiało podczas jazdy
- jak się załączy reduktor to strezla coś nazwijmy to umownie w lewym kole, dzwignia reduktora blokuje sie czasem
- na biegach szosowych idzie nawet niezle ale to chyba i tak nie jest tak jak powinna chodzić
- podczas jazdy jest bardzo głośno wiem ze lada daje mocno ale to chyba za bardzo
Zaraz jade do mechanika to posprawdzam to jeszcze raz bo jazde probną robiłem wczoraj w nocy w dzien na spokojnie sprawdze i dopisze kilka szczegółow, łada jest z 1999 roku po przegladzie blacharskim mechanik stwierdził ze blachy są w bardzo dobrym stanie, silnik też ok
- samochód cięzko idzie tzn tak jakby coś go trzymało, na podnośniku sprawdzane były koła i kreca sie swobodnie, na postoju jedna osoba może ją spokojnie sama przepchnąć natomiast cięzko "chodzi" jakby to nie zabrzmiało podczas jazdy
- jak się załączy reduktor to strezla coś nazwijmy to umownie w lewym kole, dzwignia reduktora blokuje sie czasem
- na biegach szosowych idzie nawet niezle ale to chyba i tak nie jest tak jak powinna chodzić
- podczas jazdy jest bardzo głośno wiem ze lada daje mocno ale to chyba za bardzo
Zaraz jade do mechanika to posprawdzam to jeszcze raz bo jazde probną robiłem wczoraj w nocy w dzien na spokojnie sprawdze i dopisze kilka szczegółow, łada jest z 1999 roku po przegladzie blacharskim mechanik stwierdził ze blachy są w bardzo dobrym stanie, silnik też ok
Re: Potrzebuję pomocy!
te opory toczenia mogą wynikać z opon. Jeśli masz podłe opony i niskie ciśnienie to tak będzie się dziać. Pozostałe.. wiesz.. jakby Ci... kupiłeś nivę. Starą. Ruską... To jak było nowe to działało słabo..
Na dlugiej skrzyni niy jakos jedzie, wiec moze reduktor?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Dzis jestem mądrzejszy, a więc:
- podczas włączonej blokadzie mechanizmu różnicowego i krótkiej jeździe po czarnym strzelało w lewym kole
- w oponach było ciśnienie 0,5 bara
- na szybkich biegach idzie 100 km.h
- po ustawieniu zbieżności i napompowaniu kół zaczelo coś walic podczas przyspieszania i samej jazdy, wzrost proporcjonalny do prędkości, to "walenie" jest z prawej strony, ale zobaczyłem tez wybrzuszenie na prawej oponie, jak jechałem na zbieżnośc z niskim ciśnieniem opon nie było tego efektu
- podczas włączonej blokadzie mechanizmu różnicowego i krótkiej jeździe po czarnym strzelało w lewym kole
- w oponach było ciśnienie 0,5 bara
- na szybkich biegach idzie 100 km.h
- po ustawieniu zbieżności i napompowaniu kół zaczelo coś walic podczas przyspieszania i samej jazdy, wzrost proporcjonalny do prędkości, to "walenie" jest z prawej strony, ale zobaczyłem tez wybrzuszenie na prawej oponie, jak jechałem na zbieżnośc z niskim ciśnieniem opon nie było tego efektu
"Nie kupuj tanio,bo to za drogo kosztuje"
Ale już sie stało....cza podjąć rekawicę.
Szczelać może któryś przegub.

Ale już sie stało....cza podjąć rekawicę.
Szczelać może któryś przegub.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
tzn jak rozepnę różnicowy to jest ok
Nie jeździ się po asfalcie że śpiętą międzyosiówką. Może już sam coś popsułeś w ten sposób.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
tzn jechałem około 10-20 metrów