Witam Panowie , spotkałem się z taką opinią ,że o skrzyni nivy trzeba lać 0,5 l oleju wiecej , a 5 bieg wrzucać przy 80km/h. Możecie jako znawcy tamatu
wypowiedzieć się w tej kwestii ?. mam nową skrzynie i zrobiłem na niej 2500 km . Na razie nic się nie dzieje ale nie chciałbym czegoś zaniedbać. Proszę o porady
Ile oleju do skrzyni bigów?
Moderator: Albert_N
Re: Ile oleju do skrzyni bigów?
Cześć,
nivy nie mam ale raz powoziłem to się wypowiem.
Co do leju to można wlać trochę więcej lecz w przypadku łady 0,5 litra to ile jest? 25% pojemności skrzyni? To już sporo, ciekawe jak tam odpowietrzenia i uszczelniacze? A! jak masz nową skrzynie to zmieniaj olej na cito co się miało wyopiłkować to wstępnie odpadło.
A piąty bieg? No proszę Cię, używaj tak jak potrzebujesz i jak zniesie to silnik.
Da się samochód spalinowy prowadzić inaczej niż na słuch i obroty?
Co do leju to można wlać trochę więcej lecz w przypadku łady 0,5 litra to ile jest? 25% pojemności skrzyni? To już sporo, ciekawe jak tam odpowietrzenia i uszczelniacze? A! jak masz nową skrzynie to zmieniaj olej na cito co się miało wyopiłkować to wstępnie odpadło.
A piąty bieg? No proszę Cię, używaj tak jak potrzebujesz i jak zniesie to silnik.
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Piesze kolego co słyszałem lub przeczytałembazylisek pisze: ↑wt lip 05, 2022 8:26 amCześć,
Ktoś z kolegów potwierdzi lub zdemontuje te informacje?
Instrukcja podaje,że do skrzyni "piątki" wchodzi 1,35 litra oleju.Z doświadczenia powiem,że można dodać te dwie setki,ale nie więcej.Wystarczy podnieść samochód lewarkiem od strony wlewu (kierowcy) i te dwie setki spokojnie da się wlać.Co do piątego biegu który jest nadbiegiem i jest to przełożenie mocno obciążone to tak powinno być,że ten bieg wrzuca się powyżej lub przy prędkości 80 km/h.
Dzięki kolegoJanusz73 pisze: ↑czw lip 07, 2022 4:58 pmInstrukcja podaje,że do skrzyni "piątki" wchodzi 1,35 litra oleju.Z doświadczenia powiem,że można dodać te dwie setki,ale nie więcej.Wystarczy podnieść samochód lewarkiem od strony wlewu (kierowcy) i te dwie setki spokojnie da się wlać.Co do piątego biegu który jest nadbiegiem i jest to przełożenie mocno obciążone to tak powinno być,że ten bieg wrzuca się powyżej lub przy prędkości 80 km/h.