Ile oleju do skrzyni bigów?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

ferozafan

Ile oleju do skrzyni bigów?

Post autor: ferozafan » pn lip 04, 2022 8:30 pm

Witam Panowie , spotkałem się z taką opinią ,że o skrzyni nivy trzeba lać 0,5 l oleju wiecej , a 5 bieg wrzucać przy 80km/h. Możecie jako znawcy tamatu
wypowiedzieć się w tej kwestii ?. mam nową skrzynie i zrobiłem na niej 2500 km . Na razie nic się nie dzieje ale nie chciałbym czegoś zaniedbać. Proszę o porady

Awatar użytkownika
bazylisek

Re: Ile oleju do skrzyni bigów?

Post autor: bazylisek » wt lip 05, 2022 8:26 am

Cześć,

nivy nie mam ale raz powoziłem to się wypowiem.

Co do leju to można wlać trochę więcej lecz w przypadku łady 0,5 litra to ile jest? 25% pojemności skrzyni? To już sporo, ciekawe jak tam odpowietrzenia i uszczelniacze? A! jak masz nową skrzynie to zmieniaj olej na cito co się miało wyopiłkować to wstępnie odpadło.

A piąty bieg? No proszę Cię, używaj tak jak potrzebujesz i jak zniesie to silnik.
Da się samochód spalinowy prowadzić inaczej niż na słuch i obroty?
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

ferozafan

Post autor: ferozafan » wt lip 05, 2022 11:11 am

bazylisek pisze:
wt lip 05, 2022 8:26 am
Cześć,

nivy nie mam ale raz powoziłem to się wypowiem.

Co do leju to można wlać trochę więcej lecz w przypadku łady 0,5 litra to ile jest? 25% pojemności skrzyni? To już sporo, ciekawe jak tam odpowietrzenia i uszczelniacze? A! jak masz nową skrzynie to zmieniaj olej na cito co się miało wyopiłkować to wstępnie odpadło.

A piąty bieg? No proszę Cię, używaj tak jak potrzebujesz i jak zniesie to silnik.
Da się samochód spalinowy prowadzić inaczej niż na słuch i obroty?
Piesze kolego co słyszałem lub przeczytałem

ferozafan

Post autor: ferozafan » śr lip 06, 2022 3:06 pm

Ktoś z kolegów potwierdzi lub zdemontuje te informacje?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » czw lip 07, 2022 4:58 pm

Instrukcja podaje,że do skrzyni "piątki" wchodzi 1,35 litra oleju.Z doświadczenia powiem,że można dodać te dwie setki,ale nie więcej.Wystarczy podnieść samochód lewarkiem od strony wlewu (kierowcy) i te dwie setki spokojnie da się wlać.Co do piątego biegu który jest nadbiegiem i jest to przełożenie mocno obciążone to tak powinno być,że ten bieg wrzuca się powyżej lub przy prędkości 80 km/h.

ferozafan

Post autor: ferozafan » czw lip 07, 2022 5:21 pm

Janusz73 pisze:
czw lip 07, 2022 4:58 pm
Instrukcja podaje,że do skrzyni "piątki" wchodzi 1,35 litra oleju.Z doświadczenia powiem,że można dodać te dwie setki,ale nie więcej.Wystarczy podnieść samochód lewarkiem od strony wlewu (kierowcy) i te dwie setki spokojnie da się wlać.Co do piątego biegu który jest nadbiegiem i jest to przełożenie mocno obciążone to tak powinno być,że ten bieg wrzuca się powyżej lub przy prędkości 80 km/h.
Dzięki kolego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”