sprezyny do Niviasty!
Moderator: Albert_N
sprezyny do Niviasty!
hey
Nivka lekko mi usiadla po Afryce - zdaje sie ze sprezyny powinienem wymienic. Pytanie tylko do Was Nivkowicze czy jest to prosta sprawa? czy duzo z tym roboty? i czy faktycznie podniesie sie moja Niviasta
Sahara zachodnia Mali i Mauretania dala sie jej powaznie we znaki
pozdrowionka i dzieki za wszelkie informacje
Nivka lekko mi usiadla po Afryce - zdaje sie ze sprezyny powinienem wymienic. Pytanie tylko do Was Nivkowicze czy jest to prosta sprawa? czy duzo z tym roboty? i czy faktycznie podniesie sie moja Niviasta
Sahara zachodnia Mali i Mauretania dala sie jej powaznie we znaki
pozdrowionka i dzieki za wszelkie informacje
Traktorem 4x4 tez mozna
www.traktoriada.icpnet.pl

- krzywy_23kraków
- jestem tu nowy...
Hej ja niedawno wymieniłem sprężyny i amory , trzeba miec sciągacz do sprężyn i dasz rade jeśli chodzi o seryjne sprężyny. A jak bedziesz zakładał z żuka czy jakies inne twardsze lub orginalne tylko rozciągniete no to sie bardziej trzeba przyłożyć. Po założeniu nowych sprężyn podniosła mi sie o 2 cm ale zrobiłem dopiero jakies 500 km pewnie jeszcze siądą .
PS poczytaj inne tosy na ten temat jest tego troche
pozdrro Krzywy
pozdrro Krzywy
Łada tez daje rade ...
tel 609 652 516
tel 609 652 516
krzywy_23kraków pisze:Hej ja niedawno wymieniłem sprężyny i amory , trzeba miec sciągacz do sprężyn i dasz rade jeśli chodzi o seryjne sprężyny. A jak bedziesz zakładał z żuka czy jakies inne twardsze lub orginalne tylko rozciągniete no to sie bardziej trzeba przyłożyć. Po założeniu nowych sprężyn podniosła mi sie o 2 cm ale zrobiłem dopiero jakies 500 km pewnie jeszcze siądą .
pozdrro Krzywy

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
zalozysz ale tez troche gimnastykimentor pisze:Z tyłu da rade bez ściągacza, ale trzeba się narobić-ze ściągaczem jest łatwo, szybko i przyjemnie, z przodu nie wyobrażam sobie bez ściągacza. Sprężyne ściągniesz, ale jak będzie dobra to jej nie założysz.

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Zakladalem twarde z zuka i jakos nadal, zyje. Trzeba tylko poluzowac sruby na silentblockach zeby wahacz poszedl maksymalnie w dol i dobrze zamocowac sprezyne na dolnyj tarczy wahacza. Potem kawal rury i naprzod. Sprezyna nie wyleci na bank, tez mialem na poczatku takie obawy, ale potem robilem to jeszcze 2 razy w swojej karierze i zero problemowmentor pisze:Tylko jak odbije sprężyne podczas ściskania dolnym wahaczem to .......

Prosze zatem nie straszyc reszty towarzyszy bo jeszcze zaczna jezdzic do mechanikow

a te od zuka to na przod i tyl? czy tylko na przod?
jakie sa zalety i wady zukowskich sprezyn?
zaleta to - wiekszy przeswit
nie lepiej bazowac na oryginalnych? te fabryczne tez sa rozne z tego co pamietam zalezy to od koloru
jakie sa zalety i wady zukowskich sprezyn?
zaleta to - wiekszy przeswit
nie lepiej bazowac na oryginalnych? te fabryczne tez sa rozne z tego co pamietam zalezy to od koloru
Traktorem 4x4 tez mozna
www.traktoriada.icpnet.pl

- krzywy_23kraków
- jestem tu nowy...
ja robilem i po pewnym czasie siadly zpowrotemkrzywy_23kraków pisze:Chyba tylko na przód.
Zukowski są twardsze ale przesto niesiadają tylko konfort jazdy sie pogarsza.
A jeśli chodzi o prześwit to mam plan rozciągnąć orginalne
sprężyny o 4-5cm i zobaczymy czy moze ktos juz to robil
a do zmiany springow zarowno tylnych jak i przednich czy to oryginalow czy zukow nie trzeba zadnych sciagaczy, przod to robilem tyle razy ze juz z zamknietymi oczami moge to zrobic, wystarczy wlozyc springa i podnosnikiem typu zaba podnosic auto za dolny wachacz a masa auta zrobi swoje jedynie przy zuczkach trzeba dociazyc auto badz wlozyc kawalek rury miedzy podluznice z sufit w garazu

pozdrawiam
michal
u 404
michal
u 404
-
-
Zerknij do podobnego tematu:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7541
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7541