przegub elastyczny potargany :(

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
cyp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

przegub elastyczny potargany :(

Post autor: cyp » sob paź 29, 2005 11:47 pm

Witam
nieviasta życ nie daje ufff:)
kwestia jest następująca:
trzeci raz z rzędu potargało mi gumę przy "wale" łączącym skrzynię biegów ze skrzynią rozdzielczą wrrr
zacznę od tego , że po kupnie nieviasty wszystko w niej drgało, chuczało itd......., po wymianie przegubów, krzyżaków, mechanizmów różnicowych w obu mostach, wciąż drgania występowały, ( zrobiło sie oczywiście ciszej ....nowe krzyżaki, luzy w mechaniźmie różnicowym zlikwidowane itd..), jako że laik byłem w tym temacie postanowiłęm wymienić tę nieszczęsną gumę przegubu skrzynia-reduktor, pomimo że niebyła urwana, ale wykazywała jednak wizualnie ślady zużycia - gdzieś tak wyczytałem że to może mieć znaczenie...
( chce odrazu zaznaczyć ze na tej gumie zrobiłem jakieś 4.000 km do wymiany tych wszytskich elementów przeniesienina napędu o których w cześniej wspominałem ---- i nie została potargana, a drgania wtedy były niesamowite od reduktora i w ogółe :) )
co dalej........
założyłem nową gumę wycentrowałem reduktor względem skrzyni, drgania się zdecydowanie zmniejszyły (acha wymieniłem jeszce pierścień centrujący , no ten który sie nasuwa na wałek podawczy od skrzyni biegów) iii po przejechaniu ok. 100 km gumę wyrwało,normalnie ją na kilka części przecieło, ( jescze jedno bo zapomniałem, mam łade rok '92 1.6 motor, i ten "najkrótszy wał" jest oparty na krzyżaku), ......założyłem kolejną nową gumę , i to samo, ok. 100 km i po gumie......
więc tak 2 gumy zostały potargane pomimo jak mi sie wydaje całkiem niezłego wycentrowania reduktora do skrzyni, bo w tej chwili naprawdę drgania są minimalne .....co mogę jeszcze dodać...zaobserwowałem niewielki luz na wałku od skrzyni biegów, ale to jest rzędu 1 mm, więc chyba nie w tym rzecz...
obie gumy, te potargane miały wytłoczone na nich numer części łady więc niemogły to być zamienniki od poldka np. ( jak mi kiedyś sugerował Bart , zresztą serdecznie pozdrawiam i dzięki za pomoc )
(dodatkowo bo zapomniałem, najpierw zrywało obejmy metalowe na
gumie...)
postanowiłem zakupić homokinetyczny przegub (bo już brak mi koncepcji), wywaliłem krzyżaka, dostałem przgub homokinetyczny razem z gumą ( więc wydaje mi sie że moze guma będzie lepsza,bo z fabryki mysle wychodzi ten homokinetyk, chyba niema zamienników, sam nie wiem :( ) ..........iiii obejmę potargało odrazu, i teraz czekam az potarga gume, az sie boję.......(narazie zrobi 30 km i jest niby ok)

wieć pytanie mam , co jescze mogę zrobić zeby było ok, czy to kwestia samej gumy, znaczy materiału z której została zrobiona czy może coś jeszcze w układzie przeniesienia napędu, bo powoli trace nadzieję ....na lepsze jutro :), w końcu ją na jakimś drzewie zostawię i razem z nieviata odpłyniemy w zaświaty :)
ja już niemam koncepcji...............jeżeli ktoś moze pomóc to wielkie PLEASE

[/img]

szymon milimetr

Post autor: szymon milimetr » ndz paź 30, 2005 12:27 am

Witam. Ciezki przypadek. Drgania normalna rzecz raczej sa zawsze w ładzie a co ze sprzeglem elastycznym to narazie nie mam pomyslu :o
cale zycie z wariatami

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz paź 30, 2005 9:30 am

ja bym stawial jednak na wade materialowa- moze te przeguby byly lipnie wykonane-teraz z Rosji sprowadzaja rozne zamienniki od prywaciarzy :)3

jesli to nie material to ja tez sie poddaje :-?
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
cyp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cyp » ndz paź 30, 2005 12:51 pm

hmmm, no cóż narazie jeżdżę......mam cichą nadzieję że to rzezcywiście wada materiałowa samej gumy.........jak mi sie uda przekroczyć 100km to napiszę, pozdr.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » ndz paź 30, 2005 1:51 pm

Rzeczywiście jakaś siła fatalna... jeśli znowu padnie to może spróbuj zamówić części z innego źródła.
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
RadekR

Post autor: RadekR » ndz paź 30, 2005 7:57 pm

Ja mam u siebie założoną gume od poldasa i jeżdżę na niej ze 3 lata a ladzianka lekkiego żywota ze mną nie ma - więć może żeczywiście zmień żródło na części.
Pozdrawiam - i nie "klękaj".
TEAM POMORZE 4x4
TLC KZJ 73

Awatar użytkownika
cyp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cyp » pn paź 31, 2005 10:11 pm

witam, dzięki za wypowiedzi......
ponad 100km przejechane, narazie gra.....
odnośnie miejsc gdzie nabyłem, mam nadzieje te felerne gumy to Skorpion w krakowie i KBS z białegostoku, wiec dwa różne źródła - może mają jendego dostawce..., natomiast homokinetyka z gumą już na nim zamontowaną dostałem w Krak-Mocie (tak to sie chyba nazywa) w krakowie...
---nawiązując do wypowiedzi Kolegi od gumy z poldka....znaczy krajowe produkty niesą takie złe, jestem mile zaskoczony.....następną gumę od poldka kupie :), ale mam nadzieje ze niebedzie to konieczne :)

napisze jak zrobię 500km, no chyba że wcześniej......ach, niechce mi to przejśc przez klawiaturę :)
pozdr.

Awatar użytkownika
cyp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cyp » pn lis 21, 2005 12:03 am

zrobione ponad 500 km, guma wciąż żyje, jestem dobrej myśli, pozdr.

Gorbi

Post autor: Gorbi » sob lis 26, 2005 3:15 pm

ja mialem ten sam problem ;] 7 gum mi poszlo az zalozylem od trucka i jezdzi, tez kombinowalem nawet wszystkie lozyska w reduktorze wymienilem i zlikwidowalem luz w obudowie lozysk grrrrr.....
felerne rzemieslnicze Oryginalki :evil:
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>

Awatar użytkownika
cyp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cyp » pn lis 28, 2005 9:36 pm

Gorbi: jedną z gum ściągałęm z Białegostoku :) ....jest tam troche tych sklepo -hurtowni, masz wczym przebierać :)...pozatym troche mnie uspokoiłeś ze to nie mój jednostkowy problem :)

może orientujesz sie czy gdzieś tam mogą u Ciebie w Białym.... sprzedawać rzeczy typu: nakłądki na progi od środka, nakłądki na nakola również te od środka , generalnie te wszystkie osłonoplastiki do wnętrza bo cholera połamane to u mnie jest.....a wkrakowie jakoś kiepsko z tymi gadżetami....
w Białym... w KBS-ie też nie mają,.......

moze akurat trafiłeś gdzieś u Siebie na te plastiki.....

pozdr.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lis 29, 2005 2:00 am

Te wszystkie osłono-plastiki" do środka sa kiepskiej jakości - poprostu fatalnej - ich zmiana na nowe nic nie da bo i tak wkrótce zaczną pękać - np osłony na progi - poprostu tandeta 8)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Gorbi

Post autor: Gorbi » pt gru 02, 2005 3:52 pm

ok jak znajde chwilke czasu to dam znac poszukam mam pare wizytowek to moze podam ci pare numerow wieczorkiem cos napisze
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”