Bagażnik dachowy
Moderator: Albert_N
Bagażnik dachowy
WITAM WSZYSKICH!!
CHCIAŁBYM ZROBIC SOBIE BAGAŻNIK NA DACH (DRABINKOWY). MOŻE MA KTOŚ JAKIES DOŚWIADCZENIE W TYM TEMACIE I MÓŁBY SŁUŻYĆ RADĄ, RYSUNKAMI ALBO JAKIMIŚ FOTKAMI.
POZDRO
PAWEŁ
CHCIAŁBYM ZROBIC SOBIE BAGAŻNIK NA DACH (DRABINKOWY). MOŻE MA KTOŚ JAKIES DOŚWIADCZENIE W TYM TEMACIE I MÓŁBY SŁUŻYĆ RADĄ, RYSUNKAMI ALBO JAKIMIŚ FOTKAMI.
POZDRO
PAWEŁ
Była NIVA 1,7 + GAZ `95 teraz jest Land Rover Discovery 300 tdi z 1997 r.
- krzywy_23kraków
- jestem tu nowy...
- krzywy_23kraków
- jestem tu nowy...
Może nie wyprawowy w pełnym słowa tego znaczeniu ale niskobudżetowy bagażnik udało mi się za 15 zł nabyć w Auchan.Jest to kosz bagażowy 98 na 95 cm, firmy Taurus czy jakos tak...Belki mialem za free,pasuja od Poloneza...Co prawda moglby byc dluzszy i to znacznie a i na szerokosc z 5 cm, ale za 15 zl 

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: Bagażnik dachowy
Paweł. Twój bagażnik gotowy. W tygodniu podrzucętrzesik pisze:WITAM WSZYSKICH!!
POZDRO
PAWEŁ

Ponieważ obiecałem, więcej szczegółow bagażnika, oto one:druss1982 pisze:
ta zielona Niva na filmie to Twoja, miałbyś może gdzieś zdjęcia bagażnika dachowego, chciałby coś takie sobie uspawać.
-Materiał to rurka metalowa, ze szwem o średnicy 20mm.
Grubość ścianki - 2mm
-Gięta na giętarce, na zimno. (Tak dodałem, jak była gięta, bo różne
ludzie rzeczy czynią

-Koszt materiałów, to około 200 zł

Wymiary:
-Długość - 1400 mm
-Szerokosć - 1150 mm
-Wysokosć - 140 mm
Moim zdaniem proporcje w stosunku do bryły pojazdu, zostały zachowane,wyglą znany z konstrukcji, które kosztują spore pieniądze.
Wsparty jest na 3 sztukach mocowań uniwersalnych do bagażników.
W trakcie WOŚP, weszliśmy na niego we trójkę, a był moment, że czterech chłopa stało

Dodać należy, że na bagażniku był również wtedy ekwipunek zamontowany. W sumie około 350 kg

Na codzień, oprócz trapów i zapasu wożony jest lift i sztychówka

Niewykorzystane elementy z otworami, przewidziane są jako podstawa pod lampy robocze

Wygląda to tak:

pozdrawiam - Krzysiek
- goslawen
-
- Kontaktowanie:
Podbijam trochę temat.
Nie mam dostępu do giętarki, żeby wygiąć sobie owe rurki. Potrzeba mi przynajmniej dwóch ładnie wygiętych, które szły by tak z 5 cm nad każdą rynienką od początku dachu do końca samochodu (coś takiego jak ma kolega Galeziat). Czy nie orientujecie u kogo można szukać takiej giętarki, żeby zrobiłby mi to ktoś za rozsądną cenę?
Nie mam dostępu do giętarki, żeby wygiąć sobie owe rurki. Potrzeba mi przynajmniej dwóch ładnie wygiętych, które szły by tak z 5 cm nad każdą rynienką od początku dachu do końca samochodu (coś takiego jak ma kolega Galeziat). Czy nie orientujecie u kogo można szukać takiej giętarki, żeby zrobiłby mi to ktoś za rozsądną cenę?
http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom
- goslawen
-
- Kontaktowanie:
Dokładanie tak, jest tam jako strefa zgniotu i powinna siedzieć tam jakakolwiek

http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom
Bagażnik podanej przez Krzysia konstrukcji posiadam i polecam. Jestem bardzo zadowolony, prezentuje sie super, a na WOŚP osobiście go testowałem i jest wystarczająco wytrzymały.
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIęKI KRZYSIU ZA BAGAżNIK - JESTEM BARDZO ZADOWOLONY.
Co do koła zapasowego, to niestety nie da rady go pod maskę włożyć - są za szerokie, wiec poszło na dach.
Przemyśle jednak historię z uratowanym ojcem- coś w tym jest.
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIęKI KRZYSIU ZA BAGAżNIK - JESTEM BARDZO ZADOWOLONY.
Co do koła zapasowego, to niestety nie da rady go pod maskę włożyć - są za szerokie, wiec poszło na dach.
Przemyśle jednak historię z uratowanym ojcem- coś w tym jest.
Była NIVA 1,7 + GAZ `95 teraz jest Land Rover Discovery 300 tdi z 1997 r.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Pod machą mam wolne miejsce. Ten rozmiar, nie zmieściłby się pod machą. Jestem też zwolennikiem maksymalnego odciążania przodu.RangeR88 pisze:goslawen
spróbuj u tokarza lub spawcza ludzie, ktorzy siedza w tych tematach jak sami nie maja gientarek to wiedza kto ma
krzysiek wozisz ze sobaa 2 zapasowki czy ta spod maski wywaliles na dach?

Drogo ?
http://photos02.allegro.pl/photos/400x3 ... 15166765_3
http://www.allegro.pl/item415166765_bag ... awowy.html[/img]
P.S. Jak wstawić gotowy obrazek zamiast odnośnika ?
http://photos02.allegro.pl/photos/400x3 ... 15166765_3
http://www.allegro.pl/item415166765_bag ... awowy.html[/img]
P.S. Jak wstawić gotowy obrazek zamiast odnośnika ?
- Gabriel Tatoj
-
SAMOWYSTARCZALNOŚĆ
WITAJCIE
. Te średnice jak podejżewam są najodpowiedniejsze do motania bagażnika nivki
. Jeżeli precyzyjnie pospawasz te kolanka z prostymi odcinkami rurki o pasownym wymiarze, to masz bagażnik zrobiony taki jaki sobie wymyślisz z dokładnością do 1 mm a oryginalne zagięcia tych kolanek, robią wrażenie na oglądaczach
. Dobrze jest przed spawaniem tych kolanek , wsadzić kawałek tulejki w miejsce spawu, częściowo do tej rurki a częściowo do kolanka i przetopic spoiną wszystko razem. Wtedy masz gwarancję, że powyższa spoina po oszlifowaniu uestetyczniającym, nie zaniknie z miejsca spawu i w sposób trwały bedzie zapewniać; nierozłączną integralność elementów składanki

POZDRAWIAM

Jeżeli jest problem z giętarką do rur przyjacielu, a masz możliwość solidnego spawania , to można kupić w sklepach z armaturą do CO ,takie kolanka stalowe już wygięte , zwane HAMBURSKIMI. Mają średnicę rur w wymiarach calowych i wygięte sa pod kątem prostym (90 stopni) a więc pasują na przykład do rurki; 1/2" albo 3/4"(jedna-druga cala, albo ;trzy -czwarte cala).goslawen pisze: Nie mam dostępu do giętarki, żeby wygiąć sobie owe rurki. Potrzeba mi przynajmniej dwóch ładnie wygiętych, które szły by tak z 5 cm nad każdą rynienką od początku dachu do końca samochodu (coś takiego jak ma kolega Galeziat). Czy nie orientujecie u kogo można szukać takiej giętarki, żeby zrobiłby mi to ktoś za rozsądną cenę?

POZDRAWIAM