jak sprawdzic co huczy(wyje)

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

jak sprawdzic co huczy(wyje)

Post autor: makomako » ndz kwie 02, 2006 12:05 pm

witam myslełem ze juz mój remont dotarł do konca, ale jednak nie:(
po pierwszej jezdzie próbnej wyszło ze jeszcze cos wyje , odgłos idzie od skrzyniu biegów lub reduktora i jest bardzo głosny jak ewentualnie to sprawdzic i co to moze byc uszkodzone,
jak rozpedze auto i dam na luz to ucichnie :)

- skrzynia wymieniona ( uzywka)
- gumy pod reduktorem tez
- olej wynieniony
- przegub gumowy równiez
chodzi mi głównie jak to mozna sprawdzic czy to łozyska w skrzyni moze w reduktorze a moze cos innego jeszcze :cry:

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » wt kwie 04, 2006 6:42 pm

jeszcze jedno pytanko odnosnie ,, wibracji.. w mojej nivce przy kazdej prawie predkosci nosi tyłem w lewo i prawo tak delikatnie( rzuca ) czy to sa wibracjie, jest to moja pierwsza łada i nigdy wczesniej taką nie jechałem wiec nie wiem czy to :cry:

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » wt kwie 04, 2006 11:14 pm

- Podnies tyl (lub przod) zeby ktores kola wisialy w powietrzu, odpal silnik, wrzuc jakis bieg, wejdz pod auto i nasluchuj skad dochodzi halas.
- Mozesz tez przestawic reduktor na 0 (odpiac napedy), uruchomic silnik i wtedy dodawac gazu i zmieniac biegi.
- Sprawdz, czy wyje tak samo na przelozeniu szosowym i terenowym.
- Czy halasuje pod obciazeniem, przy hamowaniu silnikem, czy zawsze kiedy jest wrzucony bieg

A tylek nie powinien latac, jezeli lata na dziurach to moga byc slabe amortyzatory.

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » śr kwie 05, 2006 6:17 am

na pozycji ''0'' juz sprawdzałem cisza podnosiłem tył i tez nie było głosno a jak jade huczy , a co do tyłu to amorki dobre wszystkie gumy na drązkach nowe koła wyważone a i zucza przy kazdej predkosci

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr kwie 05, 2006 9:13 am

Robiłeś przedni most? może nadwymiarowy opór przedniego mostu lub deczko zapieczone przednie hamulce ? Jeżeli teraz Ci tak nosi to zimą na łbie staniesz

Niva'94

Post autor: Niva'94 » śr kwie 05, 2006 10:53 am

makomako pisze:jeszcze jedno pytanko odnosnie ,, wibracji.. w mojej nivce przy kazdej prawie predkosci nosi tyłem w lewo i prawo tak delikatnie( rzuca ) czy to sa wibracjie, jest to moja pierwsza łada i nigdy wczesniej taką nie jechałem wiec nie wiem czy to :cry:
Podobny efekt miałem przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności (na przykład przejazd kolejowy) szybciej jak 50 km/h. Amortyzatory całkowicie sprawne. Okazało się iż winę za taki stan ponoszą opony (GoodYear G46 M+S), bardzo twarde (ciśnienie 0,25MPa, przy już nieco niższym widać "ząbkowanie") przeznaczone dla lekkich ciężarówek. Na zimę założyłem ruskie VLI-5 (niskociśnieniowe, bez opasania stalowego, bardzo miękkie jak na kartoflaki) i ten efekt znikł całkowicie.

Dla pewności w Twoim przypadku pojechał bym na kompleksowe zbadanie geometrii układu jezdnego (przód i tył).

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » śr kwie 05, 2006 11:46 am

TYLKO ZE JA TO MASZ JUZ JAK RUSZAM POLI efekt taki jakby były bułu na oponach ale to juz sprawdziłem , przejade jeszcze gdzies moze to cos z ta zbierznoscia , a moze to byc od złego centrowania reduktora ??

samo auto toczy sie lekko nic nie trzyma :cry:

Awatar użytkownika
BROWAR_PL

Post autor: BROWAR_PL » śr kwie 05, 2006 6:35 pm

Ta.. olej w skrzyni masz??
Krzyżaki posprawdzane??
nic nie odpadło??
włożyłem wszystkie części przy remącie?? :D
może łożysko koła sie posypało??, to by wyjaśniało czemu podniesiona niwka mniej wyje.
Jeżeli chodzi o wstrząsy to albo opony, albo krzyrzak walu (wstrząsy szczególnie przy przyspieszaniu), albo nie dokręcona skrzynia biegów,
A jeśli chodzi o "pływanie" niwki to powodem może być to że to... twoje pierwsza niwka, naprawde można odnieśc wrażenie że chodzi na boki.

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » śr kwie 05, 2006 7:20 pm

A może by tak sorawdzić drążki trzymające tylny most. Jakieś luzy, gumy wyrobione. Zarzucanie tyłem , to jak ktoś powiedział (wyposarzenie standardowe) Moja naprzykład nie huczy ale zato gwizda. :D pozdrawiam
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » śr kwie 05, 2006 9:34 pm

chyba bede musiał załatwic inną nivy zeby sie przejechac bo inaczej tego nie sprawdze , wszystkie gumy na drązkach nowe , olej wszedzie nowy , nawet sprawdzałem luzy na reduktorze na łozyskach nie ma ( ale pewnie wyc moze )? jeszcze jutro wrzuce orginalne koła i zobacze :)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw kwie 06, 2006 9:17 am

Ale krótka piłka - uważasz że jest kierowalna czy nie ?? Możesz nią jechać po łuku bez zarzucania?? możesz skakać na prostej po pasach?? :wink:
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » pt kwie 07, 2006 9:27 pm

jest kierowalna do ok 50 km/h potem pływa , a co to wycia zauwazyłem ze jak jade do tyłu to nie wyje czu to maze byc łożyska w reduktorze :)

mentor

Post autor: mentor » sob kwie 08, 2006 7:36 am

A koła idą Ci w jednej lini?

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » sob kwie 08, 2006 1:00 pm

Witam. Jeżeli chodzi o odgłosy (do przodu są do tyłu nie) sprawdź mosty. Wałek atakujący ma zęby (skręcone) w jedną stonę ciągną a w drugą pchają (tak mi się wydaje) :roll: Może tam jakiś luz na łożyskach
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » sob kwie 08, 2006 5:24 pm

Rzucanie opanowane, okazalo się ze rzucaja opony, ktore mialem (215/80 m+s) ale nie maja bół i nie są uszkodzone ! Po założeniu orginałów 175/75/16 auto rozpędzilo się nawet do 80 i nie rzucalo. Teraz poszukuje jakis 205/75/15. Jakby ktoś mial lub wiedzial to prosze o namiary.

Odnośnie huczenia na reduktorze nie ma luzów na łorzyskach a wiec czy moga huczec?? :)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » sob kwie 08, 2006 6:26 pm

To już na profilu 80 feldze 15 takie cuda się dzieją :o kto by pomyślał :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » wt kwie 11, 2006 3:09 pm

Miałem pływanie po kupnie nivki. Poprzedni właściciel założył felgi 15 z suzuki na tyle niechlujnie, że nie przylegały do bębnów przez łby śrub mocujących bębny do półosi. W ruskich felgach są przestrzenie w których chowają się te łby śrób, a te suzuki nie mają miejsca. Pomogło wyfrezowanie i przykręcenie śrubami z łbami stożkowymi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”