zwrócenie uwagi

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

strzellona
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zwrócenie uwagi

Post autor: strzellona » pn sie 04, 2003 3:40 am

dzień dobry na forum. chciałbym kupić nivę (do 10tys) i zastanawiam się na co zwrócić uwagę. wiem już, że jej kultowość polega m.in. na tym, że nie ma ramy i trzeba uważać na rdzę - ale gdzie jej szukać :o? czy silnik można jakoś sprawdzić na ucho? przejechać się na reduktorze i co? niektórzy kopią w oponę ale to chyba nie dużo daje. pordźcie - na razie uczę się nivy.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Walis

Post autor: Walis » pn sie 04, 2003 8:27 am

W tej cenie to jeśli jest oryginalna to sprawdź jak każdy inny samochód, no mniej więcej ...
Jeśli coś ma innego np. koła to już gorzej, np. mogą obcerać ale tylko w terenie i przy dużych wykrzyżach, mogą przeciążać półosie, mogą robić jeszcze 100 innych rzeczy o których wie tylko właściciel :)21

Poza tym poniżej 10 tys. to nie wiele jest do sprawdzania :)21

Napewno spodziewaj się że: (i skreślaj sobie z listy)
- rdzewieje (tylko gdzie)
- cieknie (most, dyfer, skrzynia, reduktor)
- ma luzy
- kiepsko hamuje
- problemy z elektryką (zapal światła i popatrz na wskaźniki np. temp. silnika i paliwo czy skoczą w prawo)
- zgrzytają synchronizatory w skrzyni, wyskakują biegi
- wycieki w silniku, stukanie rozrządu
- przy 80,90 silne drgania budy (niewycentrowana skrzynia i reduktor)
- obrywa się przedni dyfer (przypadłość tylko łady), wyjąć koło wziąć szmatę i dwoma rękami poruszać za widoczny przegub. dyfer nie powinien drgać na mocowaniu ...
- skręć koła w jedną i w drugą, rusz i posłuchaj czy nie słychać przegubów
- sprawdź czy sprzęgło się ślizga

He jeszcze ze 100 rzeczy :)21

Kup moją, mechanikę ma OK, trzeba tylko zrobić kapitalkę blacharki ... wyjdzie grubo poniżej 10 tys i na raty :)21 (info na mojej stronie)
WALIS
już nie NIVA'84 ;-(

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn sie 04, 2003 8:55 am

Walis pisze:Kup moją,
hiena... :)21
#noichuj

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn sie 04, 2003 10:34 am

Kup moją,

hiena...

A Czesio, to waz boa ...
:)21
pozdrawiam,
YJ 4.0

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn sie 04, 2003 10:47 am

Sam jedynie przejechalem Niva od daty zakupu jedynie 8 tysiecy kilometrow, oczywiscie chcialbym, aby ten dystans byl pokonany jedynie w terenie, ale tak nie jest. ... :( . Ale moze cos poradze koncepcyjnie w temacie.
Po pierwsze, przejedz sie kupowanym autem po asfalcie na predkosciach granicznych, czyli maksymalnych. I sluchaj uchem, co sie dzieje w aucie. ...
Po drugie, przejedz sie takim autem w terenie, nawet lekkim i tez sluchaj uchem. ...
W obu przypadkach, jezeli cos zauwazysz albo pytaj sprzedajacego, co sie dzieje albo miej ze soba kogos, kto juz jezdzil Niva i rozpozna dziwne dzwieki (usterki).
Moje rady tekstowe na pewno nie pomoga Ci od strony technicznej, ale zapewne moga pomoc w "zbiciu" ceny od Sprzedajacego. I tak przy zakupie uzywanego auta, wiekszosc usterek wychodzi po czasie.
pozdrawiam,
YJ 4.0

boreg

Kontaktowanie:

Post autor: boreg » pn sie 04, 2003 1:09 pm

Przemek wawa pisze: Po pierwsze, przejedz sie kupowanym autem po asfalcie na predkosciach granicznych, czyli maksymalnych. I sluchaj uchem, co sie dzieje w aucie. ...
Chcesz zabic goscia :cry: .
Nowo kupiona uzywana Nivke za 10 tys zl nalezy rozpedzac bardzo delikatnie, sluchajac co dzieje sie w silniku, mechanizmie roznicowym (nalezy zwracac uwage na jego drgania - moga nasilac sie przy ok 80 km/h, nieustawiona skrzynia redukcyjna moze nawet wyrwac podloge!!!), sposob zachowania sie na szosie (czy jest stabilna i czy nie dochodza zadne dziwne dzwieki z zawieszenia przedniego przy jezdzie na wprost i na zakretach). Ogolnie nie polecam rozpedzania pow 100 km/h przy niesprawdzonym przednim zawieszeniu, ukladzie kierowniczym (dosyc delikatny) i przednim moscie. Oczywiscie z tylu moze sie tez cos przydazyc :wink: , ale nie jest to juz tak niebezpieczne...
NIVA 1990@boreg

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pn sie 04, 2003 2:39 pm

Chcesz zabic goscia .
Nie chce. A mam ci przypomniec jak ja kupowalem Nive od .... :)3

Nowo kupiona uzywana Nivke za 10 tys zl nalezy rozpedzac bardzo delikatnie, sluchajac co dzieje sie w silniku, mechanizmie roznicowym (nalezy zwracac uwage na jego drgania - moga nasilac sie przy ok 80 km/h, nieustawiona skrzynia redukcyjna moze nawet wyrwac podloge!!!), sposob zachowania sie na szosie (czy jest stabilna i czy nie dochodza zadne dziwne dzwieki z zawieszenia przedniego przy jezdzie na wprost i na zakretach). Ogolnie nie polecam rozpedzania pow 100 km/h przy niesprawdzonym przednim zawieszeniu, ukladzie kierowniczym (dosyc delikatny) i przednim moscie.
Predkosci graniczne, to sa. ... predkosci graniczne i zaleza od wieku auta oraz jego stanu technicznego. Dla jednych to jest "stowa", dla innych 80 albo 120 (km/h) dla Nivy. I tak niesprawnosc ukladu jezdnego i podwoziowego mozna jedynie odkryc w czasie jazdy po czarnym, sprawnosc dzialania/wspoldzialania mostow, mechanizmu roznicowego etc. ..., mozna "poczuc" jedynie w czasie jazdy terenowej. Ja bym obecnie kupujac Nive, zachowal w pamieci rady wszelakie oraz "przezylowalbym" auto maksymalnie podczas jazdy na out off road i na off road ... Ze juz nie wspomne o swoich luzach w kierownicy, ktore to "badali" specjalisci wszelacy, twierdzac, ze "TAK ma byc, bo to taki model ... " :)3 , a na ktorych udalo mi sie jednakze przejechac okolo 7 tysiecy kilosow :)21 , a powodem tegoz, byla jedynie niedokrecona przekladnia kierownicza oraz brak oleju w niej. ...
Co specjalisci, to inna opinia i tak to juz jest.
pozdrawiam,
YJ 4.0

strzellona
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: strzellona » pn sie 04, 2003 8:21 pm

dzięki za pomoc :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”