ratunku!!! Zablokowana skrzynia

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

szeslaf
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

ratunku!!! Zablokowana skrzynia

Post autor: szeslaf » śr maja 03, 2006 6:20 pm

I stało się!! !! !! !!
Pierwsza poważna awaria od kiedy nabyłem nivkołaza. Zakleszczyło mi się skrzyna w pozycji "za dwujką". Co robić. Czy są jakieś tajne sposoby aby to ustrojstwo rozblokować. Wkleszczona jest raczej dwujka bo jedzie do przodu :)
CZy bez wyjęcia skrzyni mam jakieś szanse??
POMOCY

jery1973
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jery1973 » śr maja 03, 2006 9:26 pm

witam, raczej bez wyjęcia skrzyni się nie obejdzie, przyczyną może być urwanie-poluzowanie śruby mocującej widełki do synchronizatora 1-2. Możesz sprubować rozdeklować od dołu i podejżeć bo jeśli nic nie wskurasz to wyjęcie murowane ale nie powinno to być nic skomplikowanego.
Pozdrawiam Robert :)
JEEP RUMUN - Aro 243 2,5TDi 2004r.
ŁADA NIVA 2004r. 1,7i + Gaz
"Nie pogrzebiesz nie pojedziesz"

szeslaf
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szeslaf » śr maja 03, 2006 9:35 pm

mam nadzieję, że rozchodzi się o ten synchronizator. Już wcześniej zdarzało mu się wydawać dziwne dźwięki, ale nigdy nie było czasu tam zajrzeć....
Nie wiedziałem, że tą skrzynię można otworzyć od dołu.
dzięki za odpowiedż.

jery1973
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jery1973 » śr maja 03, 2006 9:58 pm

pamiętaj o oleju w skrzyni i potem wlew masz z boku na ampula chyba 12mm
pozdrawiam Robert :)

szeslaf
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szeslaf » śr maja 03, 2006 10:20 pm

jak już zdejmę tą skrzynię to przydało by się zrobić porządek na dłużej. Co powinienem wymienić ?? Łożyska na pewno, coś jeszcze?? Ile jest tych łożysk??
Podeślijcie jakieś rysunki skrzyni, bebechów. Nie jestem mechanikie, ale głupi też nie jestem więc staram się radzić puki mogę samemu:)

Mały Staś

Post autor: Mały Staś » pt paź 20, 2006 11:25 am

Ja mam szybkie pytanie odnośnie skrzyni: zmieniłem z 5 biegowej na 4, poduszka tylna (ta w kolysce)okazała sie inna. Kupiłem poduche do 4 i jest dobrze wszystko spasowało, ale czy kolyska też nie powinna być inna?
Niby wszystko pasuje ale poduszka ledwo opiera sie na kołysce a powinna ją przecież podnieść, przez co wycentruje i skrzynie i reduktor. W tej chwili jest to wszystko nieosiowo bo tył skrzyni troche wisi i cała skrzynia drży i ogólnie nieprzyjemne hałasy dochodzą ze spodu :(

Opisałem sie a krótko mowiąc powiedzcie czy kołyska tylnia ze skrzyni 4 jest taka sama jak w 5? :)21
...

jery1973
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jery1973 » pt paź 20, 2006 4:28 pm

Mały Staś pisze:Ja mam szybkie pytanie odnośnie skrzyni: zmieniłem z 5 biegowej na 4, poduszka tylna (ta w kolysce)okazała sie inna. Kupiłem poduche do 4 i jest dobrze wszystko spasowało, ale czy kolyska też nie powinna być inna?
Niby wszystko pasuje ale poduszka ledwo opiera sie na kołysce a powinna ją przecież podnieść, przez co wycentruje i skrzynie i reduktor. W tej chwili jest to wszystko nieosiowo bo tył skrzyni troche wisi i cała skrzynia drży i ogólnie nieprzyjemne hałasy dochodzą ze spodu :(

Opisałem sie a krótko mowiąc powiedzcie czy kołyska tylnia ze skrzyni 4 jest taka sama jak w 5? :)21
W skrzyni 4 i w 5 jest inna łapa skrzyni, żeby było śmieszniej to łapy od dużego F i poldka też do skrzyni pasują ale mogą niepasoeać w wysokości?!
Takie objawy miałem (nisko opuszczona skrzynia) po zamontowaniu polonezowskiej 5 na miejsce ładowskiej 4.
pozdrawiam
Robert :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”