wspomaganie do nivy?
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
wspomaganie do nivy?
cześć. czy wiecie może czy mozna zainstalować w nivie wspomaganie kierownicy. może wiecie też gdzie w woj dolnosląskim. pozdrawiam.
Jak już gdzies tam wspominałem to mam wspomaganie zamontowane od poloneza. ( tzn: pompa, przekładnia, przewody, zbiornik, chłodniczka)
Zaletą tego rozwiązania jest:- Latwa dostępność na giełdzie podzespołów
- pasują do siebie frezy na ładowskim wąsie i polonezowskiej przekładni, czyli nie musisz nic przerabiać ani motać na życiowo ważnych elementach ( drążki kierownicze zostają z ladzianki)
A co do niezawodności to nie narzekam, a auto dostaje niezłe wciry ( do potwierdzenia przez osoby trzecie)
Mogę też ci podać adres warsztatu profesionalnego(robili auta na rajdy Januszowi Kuligowi)- bo to przecież bezpieczeństwo-,ale pod Krakowem.
(mają już dwie Niviaste ze wspomaganiem na końcie)
Pozdrowienia ATON
Zaletą tego rozwiązania jest:- Latwa dostępność na giełdzie podzespołów
- pasują do siebie frezy na ładowskim wąsie i polonezowskiej przekładni, czyli nie musisz nic przerabiać ani motać na życiowo ważnych elementach ( drążki kierownicze zostają z ladzianki)
A co do niezawodności to nie narzekam, a auto dostaje niezłe wciry ( do potwierdzenia przez osoby trzecie)
Mogę też ci podać adres warsztatu profesionalnego(robili auta na rajdy Januszowi Kuligowi)- bo to przecież bezpieczeństwo-,ale pod Krakowem.
(mają już dwie Niviaste ze wspomaganiem na końcie)
Pozdrowienia ATON
Nivką też można
-
- jestem tu nowy...
serdeczne dzięki, pomyślałem, że wspomaganie do nivy będzie ważne dla kobiety, z którą będę nią jeździł. (poproszę o adres tego zakładu na strzellona@idea.net.pl). pozdrawiam niviernych. 

- kacper97
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak jest zamontowana przekładnia poloneza skoro w nivie jest z innej strony podłużnicyATON pisze:Jak już gdzies tam wspominałem to mam wspomaganie zamontowane od poloneza. ( tzn: pompa, przekładnia, przewody, zbiornik, chłodniczka)

Całe wspomaganie od poloneza to koszt samej przekładni od merola więc pewnie więcej chętnych będzie do przeróbek

Pozdrawiam
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
Paweł / kacper97 / Warszawa
NIVA '88 Była
Discovery '93 2.0MPI Był
Vitara '97 2.0 Jest
Fakt , że z tym położeniem względem podłużnicy to był pewien problem, ale do obejścia. Poniewaz zaczeliśmy od ustawienia przestrzennego wąsa przekladni ( tak jak w oryginale, bo miejsca na drążki bardzo mało), więc sią okazało, że mamamy wystarczająco miejsca m-y podłużnica a sama przekladnia. Dlatego tez zrobiliśmy taki "łącznik" z 1 cm blachy, który z jednej strony pasowal do podłużnicy(i otworów w niej) a z drugiej dzięki odpowiednim tulejom do otworów w przekladni. I tak jest to do kupy skręcone i do dzisiaj się trzyma (odpukać
6 )Problem jeszcze był z długością samej przekładni, bo jest ona dłuższa o silnik hydrauliczny i w związku z tym trzeba było wyciąc odpowiedni otwór w przegrodzie czołowej ,żeby sie zmieściła ( dla mnie był to przełomowy moment bo trzeba było sie decydowac na nieodwracalne zmiany w bądź co bądź nowym aucie
) Pociągneło to z kolei konieczność zmian w kształcie prętów od pedałów hamulca i gazu. Był też problem z wałkiem kierownicy, ale to osobna historia.
Całe te manewry opisałem kiedyś w pocie czoła
, i obfotografowałem celem zamieszczenia artykułu w OFF-ROADzie. Nawet go wysłałem ze zdjąciami do redakcji, ale do dzisiaj zostało to bez odzewu, a negatywu z tymi zdjąciami nie mogę znależć. Jeśli ktoś by chciał to mogę mu wysłać ten artykuł meilem. Pozdraiam ATON

Całe te manewry opisałem kiedyś w pocie czoła

Nivką też można
-
- bartek-niva
- jestem tu nowy...
Re: wspomaganie do nivy?
witam,ponawiam prośbę pllliiisssss opis + fotki.
pozdro.
pozdro.
Niva - wieczna zagadka...
Niva 1,7i 96r.
Niva 1,7i 96r.
- Marek D.
-
bartek - bohaterowie tego wątku pewnie już nie żyją 

Kazali przeglądać stare tematy, to przegląda

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jesli juz odgrzeac kotleta to powiem tak.
przekaldnia (reduktor) od nivy kosztuje w AvtoVaz 2400 pln + trzeba pompe i przewody ale chyba to juz latwiej z stsarej niwki..
jak wam takie rozwiazanie ? wiem ze drogo, ale za to w cywilizowany sposob.
przekaldnia (reduktor) od nivy kosztuje w AvtoVaz 2400 pln + trzeba pompe i przewody ale chyba to juz latwiej z stsarej niwki..
jak wam takie rozwiazanie ? wiem ze drogo, ale za to w cywilizowany sposob.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- bartek-niva
- jestem tu nowy...
dostałem mercedesa deczkę 123 z silnikiem 2,4d, skrzynią, wspomaganiem i całą resztą.....
dlatego jeśli ktoś ma zamontowane takie podzespoły to proszę o wsparcie.
Po co wywarzać już otwarte drzwi....
pozdro.
dlatego jeśli ktoś ma zamontowane takie podzespoły to proszę o wsparcie.
Po co wywarzać już otwarte drzwi....

pozdro.
Niva - wieczna zagadka...
Niva 1,7i 96r.
Niva 1,7i 96r.
2003 rok , ale trupek
O wspomaganiu było kilka razy i tu tez powiem ze nie opłaca sie . Oczywiscie jak ktos ma to niech ma , mnie jest niepotrzebne i mam dodatkowo kiere z 126p i robi bez wspomagania 1 reką

O wspomaganiu było kilka razy i tu tez powiem ze nie opłaca sie . Oczywiscie jak ktos ma to niech ma , mnie jest niepotrzebne i mam dodatkowo kiere z 126p i robi bez wspomagania 1 reką

- Sniper
- Kontaktowanie:
to wcale nie jest pierwszy temat o wspomaganiu na forum
był wcześniej przynajmniej jeszcze jeden z 2002...
normalnie bym Ci życzył udanych poszukiwań
ale ten pewnie jest teraz w niebie dla bitów

był wcześniej przynajmniej jeszcze jeden z 2002...

normalnie bym Ci życzył udanych poszukiwań

ale ten pewnie jest teraz w niebie dla bitów

Ręce precz od GENERAŁA!...

Właśnie to jest ten pierwszy temat o wspomaganiu
Patrz na datę posta kolegi Komando 22 sierpień 2003

Patrz na datę posta kolegi Komando 22 sierpień 2003

RIP - Łada Niva - symfonia zaworów z nutką rozrządu
Live - Kia Asia Rocsta - skośnooki Jeep
- Sniper
- Kontaktowanie:
To nie jest pierwszy temat o wspomaganiu na forum nivy i sie ze mną nie kłóć tej
Przeczytaj drugi post gdzie dr.prof.hab boreg napisał mu by prześledził inne wątki o wspomaganiu (czyli już wówczas istniejące) i one zaczęły powstawać jakoś od początku forum tu tj. 2002 i jeszcze wcześniej na motonews - bo każdy nowy który przychodził chciał od razu montować wspomaganie do nivy
A że od tego czasu większość z tych starych tematów wyleciała w kosmos i fizycznie są nieobecne to już inna historia tej
kiedyś były ale sie zmyły 

Przeczytaj drugi post gdzie dr.prof.hab boreg napisał mu by prześledził inne wątki o wspomaganiu (czyli już wówczas istniejące) i one zaczęły powstawać jakoś od początku forum tu tj. 2002 i jeszcze wcześniej na motonews - bo każdy nowy który przychodził chciał od razu montować wspomaganie do nivy

A że od tego czasu większość z tych starych tematów wyleciała w kosmos i fizycznie są nieobecne to już inna historia tej

Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 1:38 am przez Sniper, łącznie zmieniany 1 raz.

A to zwracam honor
faktycznie moja pomyłka

faktycznie moja pomyłka

RIP - Łada Niva - symfonia zaworów z nutką rozrządu
- poborcapodatkowy
Kłuje w oczySniper pisze:sie ze mną nie kłuć tej![]()
![]()

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- Sniper
- Kontaktowanie:
3 os.(on, ona, ono) l. poj. to kole a nie kłujepoborcapodatkowy pisze:Kłuje w oczySniper pisze:sie ze mną nie kłuć tej![]()
![]()
![]()

- poborcapodatkowy
Lub kłujeSniper pisze:3 os.(on, ona, ono) l. poj. to kolepoborcapodatkowy pisze:Kłuje w oczySniper pisze:sie ze mną nie kłuć tej![]()
![]()
![]()

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- Sniper
- Kontaktowanie:
Ale w momencie gdy (on, ona, ono) kłuje SIĘpoborcapodatkowy pisze:Lub kłujeSniper pisze: 3 os.(on, ona, ono) l. poj. to kole
czyli sama siebie kole

Poza tym czy nie widzisz tej że w edycji masz wyraz kłuje podkreślony jako błędny?

w przeciwieństwie do kłuć